Stavanger Aftenblad

Hjelpeløst, Støre

-

LEDER: Klare ord om vedtatt politikk er klokt, også når temaet er vanskelig og nyansene viktige.

Kvinner som ønsker abort mellom uke 12 og 18 må i dag møte en medisinsk nemnd, bestående av to leger. Nemnden skal blant annet kunne avdekke om kvinnen er utsatt for press eller tvang, vurdere kvinnens livssituas­jon, og legge stor vekt på kvinnens vurdering av sin egen situasjon. Men det er nemnden som har siste ordet.

Flere partier vil endre dette, blant dem er Arbeiderpa­rtiet:

«Arbeiderpa­rtiet vil avvikle nemndsyste­met i abortloven mellom uke 12 og 18 og utrede et alternativ med trygg oppfølging og medisinsk veiledning mellom uke 12 og 18. Kvinnens selvbestem­melse skal sikres,» står det i vedtaket fra Aps landsmøte i helgen.

Det er rimelig enkelt å forstå: Selvbestem­t abort til uke 18. Nemndene skal avvikles, og kvinnene skal i stedet få medisinsk veiledning. Også Ap-leder Jonas Gahr Støre understrek­et etterpå at det var kvinnens selvbestem­melse som skulle gjelde.

Men på pressekonf­eransen senere, da han fikk spørsmål fra Adressa om Ap nå har vedtatt fri abort til uke 18, var svaret pakket inn i bomull:

«Etter uke 12 ønsker vi å markere at det skal vaere på plass et tilbud med god helsehjelp og råd, som skal vaere, helt uten noen terskel, tilgjengel­ig for kvinnen. Hvordan det skal ordnes må vi diskutere og gjennomgå. Men det er viktig å si at når det er kvinnens selvbestem­melse som skal gjelde, så er det siste ord. Men merk deg da ordet «utrede». Vi konkludere­r ikke på hvordan dette skal vaere, og vi har ikke et vedtak som sier fri abort til uke 18. Det kunne vaert vedtaket, men det er det ikke.» Sa Støre.

Den norske abortloven søker å balansere hensynet til kvinnens selvbestem­melse og fosterets rett til liv, ved at kvinnens rett til selvbestem­melse står sterkest til å begynne med, mens fosteret får sterkere og sterkere rettsvern jo senere i svangerska­pet det er. Blant dem som vil fjerne nemndene mellom uke 12 og 18, finnes både stemmer som kjemper for sterkere selvbestem­melse, men også leger som mener nemndene ikke fungerer etter hensikten, og at man bør fjerne dem for å kunne bidra til å gi kvinnen bedre råd. I praksis blir også de aller fleste søknadene innvilget, noe som tyder på at nemndene faktisk ikke trengs. De som er skeptiske, frykter at fosterets vern svekkes, og at den skjøre balansen i loven forrykkes.

Disse nyansene og forskjelle­ne er det selvsagt verdt å bruke tid og krefter på å utdype og forklare, saerlig hvis Ap på sikt skulle ønske å jobbe for å få flertall for sitt syn i Stortinget.

Men å så tvil om hva de egentlig har vedtatt, ødelegger bare forutsetni­ngene for en nyansert debatt om et utrolig vanskelig tema.

Å så tvil om hva de egentlig har vedtatt, ødelegger forutsetni­ngene for en nyansert debatt

 ?? TORSTEIN BØE ?? Ap-leder Jonas Gahr Støre pakket partiets abortvedta­k inn i bomull. Det er på alle måter uklokt, mener Aftenblade­t.
TORSTEIN BØE Ap-leder Jonas Gahr Støre pakket partiets abortvedta­k inn i bomull. Det er på alle måter uklokt, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway