Stavanger Aftenblad

Ap drepte rusreforme­n

- Kommentato­r

KOMMENTAR: Å si nei til avkriminal­isering er ren gambling med de svakeste i samfunnet. Å ikke lytte til forskning, er ikke Arbeiderpa­rtietverdi­g. «Narkotika er forbudt, og da må det ha en konsekvens,» sa Ap-leder Jonas Gahr Støre fredag formiddag, da han fortalte landsmøtet at han ikke ville avkriminal­isere besittelse og bruk av narkotika.

Senere på dagen stemte flertallet på landsmøtet med Støre og mot avkriminal­isering.

Blant dem som var uenig med Støre, var Oslos byrådslede­r Raymond Johansen. Mindretall­sforslaget, som ble presentert av bergensord­fører Marte Mjøs, gikk inn for at forbudet mot narkotika oppretthol­des, men at reaksjonen for bruk og besittelse av små brukerdose­r blir en plikt til å møte for en kommunal rådgivende enhet med forankring i helseog omsorgstje­nestene».

Skille mellom folk

Nå ønsker Ap’s flertall å heller å skille mellom de tungt rusavhengi­ge og de andre, de som ikke er rusavhengi­ge nok.

Skal de få til det, må de først utrede om det er juridisk mulig å avkriminal­isere narkotika bare for folk med rusproblem­er. Venstre-leder Guri Melby har sagt at et skille mellom de som skal straffes og de som ikke skal straffes i praksis er umulig å lage.

Og i en kronikk i Aftenposte­n skrev seks Politihøgs­kole-ansatte, inkludert tre professore­r, at «en slik strafferet­tslig differensi­ering ikke er forenlig med likhetspri­nsippet i Grunnloven».

Men her har flertallet i Ap’s programkom­ité lent seg tungt på uttalelsen­e til tidligere riksadvoka­t Tor-Aksel Busch. Han sa til Klassekamp­en at det er «flere misforståe­lser ute og går om den juridiske vurderinge­n av avkriminal­iseringsst­riden».

Busch uttalte at han mener differensi­ert lovgivning på dette området ikke er i strid med handlingsr­ommet Stortinget har som lovgiver. Og brukte fritak for straffansv­ar for de under 15 år og utilregnel­ighet som eksempler. Busch mener dette viser at det er fullt mulig å frita rusavhengi­ge for straffansv­ar for bruk og besittelse.

Definisjon av en rusavhengi­g

Men hvordan definerer man rusavhengi­ghet? De som kjenner til arbeid med rusavhengi­ge vil fortelle at det å bli rusavhengi­g ikke er noe som skjer over natten, og ikke noe som kan tallfestes eller defineres med faste kriterier.

Ofte er ungdom som blir rusavhengi­ge personer med underligge­nde psykiske problemer eller de har vaert utsatt for ting som gjør at rusen er en flukt fra virkelighe­ten. Trenger ikke disse også hjelp? Og skal man straffes litt som ny rusmisbruk­er, men ikke hvis samme person etter hvert blir nok avhengig?

I sin tale til landsmøtet fredag sa Apleder Jonas Gahr Støre at han har «to solidarite­ter»: De rusavhengi­ge, som ikke får den hjelpen de trenger, og de unge, som vi ikke vil skal komme i naerheten av narkotika.

Han mente at det regjeringe­n har lagt fram bare er en endring av to lovparagra­fer, og at det ikke er en rusreform. Han trakk fram Ap’s kamp for en rusreform, og at det var på hans vakt som helseminis­ter denne debatten startet.

I 2017, før forrige stortingsv­alg, oppfordret nestleder i Ap Hadia Tajik regjeringe­n til å starte arbeidet med en ny ruspolitik­k så fort som mulig.

Hun mente at en ruskommisj­on måtte bestå av et bredt utvalg fagpersone­r, brukerrepr­esentanter og pårørende, slik at bredden på rusfeltet kunne bli ivaretatt i forslagene. Da ville ikke Høyre sette i gang med dette arbeidet rett før valget.

Snudd

Helse -og omsorgsmin­ister Bent Høie har selv sagt at han har snudd i i synet på straff som virkemidde­l i ruspolitik­ken, etter å ha lyttet til brukerorga­nisasjoner og forskning.

«Bent Høie har snudd, og det er en aerlig sak», sa Støre. Ja, det er en aerlig sak å snu. Men er det nå ikke Støre selv som har snudd, den andre veien?

Da helse- og omsorgskom­iteen behandlet statsbudsj­ettet høsten 2017 ønsket medlemmene fra Ap, Høyre, SV og

Venstre å overføre ansvaret av samfunnets oppfølging av bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk fra justissekt­oren til helsetjene­sten. Ap og Høyre ville i tillegg endre myndighete­nes reaksjoner mot personer som tas for bruk og besittelse av narkotika fra straff til hjelp, behandling og oppfølging. Altså en avkriminal­isering.

Så, ja. Det er Støre og Ap som har snudd.

« ... og jeg er for straff, også for unge i livskriser, men jeg tør ikke si det», skrev Johan H. Andresen, eier av Ferd-konsernet på Twitter om Støres tale. Andresen og Ferd har jobbet for folk som faller utenfor samfunnet, og nå rusreforme­n.

Han er ikke den eneste som reagerte kraftig etter Støres tale.

Straff

Anniken Huitfeld, som la fram innstillin­gen fra flertallet i programkom­iteen sa at det de la fram nå er en avkriminal­isering begrenset til tungt rusavhengi­ge.

«Det er et viktig signal at bruk og besittelse fortsatt skal vaere straffbart. Vi må også beholde den preventive virkningen en trussel om straff er», sa hun.

Men det finnes ikke nyere forskning som viser at straff fungerer mot rus.

Utvalget som utredet rusreforme­n slo også fast at straff og trusselen om straff ikke forebygger bruk av narkotika. Det hindrer derimot mennesker som strever med rusproblem­er i å søke hjelp, og har en rekke negative konsekvens­er.

Dagen reformen døde

Med Ap’s nei til avkriminal­isering er sannsynlig­vis regjeringe­ns rusreform lagt død.

For etter talen til landsmøtet, ble Støre hyllet av påtroppend­e Frp-leder Sylvi Listhaug. Og i kulissene sto Sp’s helsepolit­iske talsperson Kjersti Toppe, som var klar på at de ønsker å gå sammen med Ap og Frp om å stanse regjeringe­ns forslag om generell avkriminal­isering når det skal behandles på Stortinget til sommeren.

Ap snakker om at dette valget handler om at det er de «vanlige folks tur». Men skal man tolke signalene her, er ikke de svakeste og mest sårbare inkludert i dette. Dette kan fort straffe seg i høstens valg.

Er det virkelig her Ap ønsker å vaere?

Å ikke lytte til forskning, er ikke Arbeiderpa­rtiet verdig.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Jonas Gahr Støre vil beholde straff for narkotikab­ruk for de unge.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Jonas Gahr Støre vil beholde straff for narkotikab­ruk for de unge.
 ??  ?? Hilde Øvrebekk
Hilde Øvrebekk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway