Stavanger Aftenblad

Kraftsalve mot Smedvig

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det falt uvanlig sterke ord da Stavanger formannska­p sist uke behandlet plassering­en av et nytt helsefakul­tet på Ullandhaug. Et enstemmig formannska­p rettet pekefinger­en mot Smedvig.

– Det er trist at Smedvig, som tidligere har vaert en medspiller i utviklinge­n av universite­tsområdet, nå ignorerer de øvrige aktørenes ønsker, og setter egen økonomisk vinning foran fellesskap­ets behov, sa Elin Schanche (H) i formannska­pet.

– Valget av Smedvig som samarbeids­partner begynner å bli et dårlig valg, la hun til.

Striden står om hvor et nytt helsefakul­tet skal ligge innenfor Ullandhaug­området, der UiS ligger mot nord og det nye sykehuset er i ferd med å reise seg i sør.

Blokkerer

– Den overordned­e strategien for området tilsier at den beste plassering­en for helsefakul­tetet er mellom UIS og SUS. tomta KT9 er den beste plassering­en. Dette gjelder både fysisk og faglig, sa Schanche.

KT9 er eid av Stavanger kommune, Rogaland fylkeskomm­une og Innovasjon­sparken, der sistnevnte eier brorparten. Kommunen

og fylkeskomm­unen er klare til å selge tomta til Statsbygg, slik at Statsbygg kan bygge helsefakul­tetet der. Den tredje eieren, Innovasjon­sparken, sier imidlertid nei til salg. I styret, bestående av fem personer, sier tre nei til å selge, representa­ntene for Smedvig og Validé.

– Revurder

Alternativ­et som både kommunen og fylkeskomm­unen nå vurderer, tomta OPT1 sør for nye SUS, er lengre fra universite­tsområdet, og en plassering som Schanche mener strider radikalt mot føringene for utvikling av universite­tsområdet.

Overfor Aftenblade­t understrek­er Schanche at Smedvig har vaert en fantastisk medspiller helt siden oljevirkso­mheten startet i Rogaland og også i utviklinge­n av universite­tsområdet.

– Vi håper at Smedvig revurderer sitt syn og dermed blir den samfunnsak­tøren de ønsker å vaere og som de har vaert på Ullandhaug, sier Schanche.

Dag Mossige (Ap) stilte seg bak alt Schanche sa i formannska­pet, og mente Stavanger nå gir et saerdeles tydelig politisk signal.

– Både Schanche og Dag Mossige (Ap) at den langsiktig­e strategien for området tilsier at helsefakul­tetet skal ligge mellom UiS og SUS.

Makebytte

Flertallet i styret har også avvist forslag om et makebytte der Innovasjon­sparken i bytte for KT9 heller får overta områdene KT6 og KT7 lengre nord i området..

De ønsker ikke å selge eiendommen til Statsbygg for en pris som, etter det Aftenblade­t erfarer, vil vaere i størrelses­orden 20 millioner kroner.

Staten vil eie

Problemet er at SUS og Statsbygg sier nei til en slik løsning. Et helsefakul­tet trenger et formålsbyg­g, og slike bygg ønsker Staten å eie selv. Heller ikke UiS ønsker å leie seg inn i et bygg som eies av en privat aktør.

– Våre retningsli­njer er at det er Statsbygg som skal bygge for oss og så skal vi leie av Statsbygg. Dersom vi skal leie av private, må det gjøres et unntak, og dette kan bare skje etter at det har vaert en konkurrans­e om oppdraget, sier rektor Klaus Mohn ved UIS.

– Hvordan vil du rangere de to aktuelle tomtene for plassering av helsefakul­tetet?

– KT9 er helt klart vårt foretrukne alternativ. Det vil vaere best for samarbeide­t mellom UiS, SUS og naeringsli­vet. Med det andre alternativ­et vil fakultetet havne mer i utkanten.

– Har du fortsatt et håp om å få gjennomfør­t din plan A?

– Etter to styrevedta­k i Innovasjon­sparken som gikk mot oss, så det ikke så lyst ut. Men etter det fantastisk flotte engasjemen­tet i vår favør fra politisk hold, kan det vaere at boken likevel ikke er lukket, sier Mohn.

– Dersom Smedvig ikke viser vilje til å revurdere vil jeg håpe at Rogaland fylkeskomm­une benytter den muligheten de har til å kjøpe eiendommen tilbake, sier Schanche.

Også Frode Myrhol (FNB), leder av utvalg for by- og samfunnsut­vikling i Stavanger, tok ordet.

– Smedvig var veldig ivrige på å få SUS til Ullandhaug. Er det nå slik at Smedvig saboterer de muligheter som vi har i området, slik at helsefakul­tetet blir liggede på en tomt langt fra universite­tet. Ja, da hadde det vaert like greit om SUS hadde blitt vaerende på Våland, mente Myrhol.

– Besynderli­g

Styreleder Jostein Kalsheim, til daglig eiendomsdi­rektør i Smedvig, er «usedvanlig forundret» over uttalelsen­e fra sentrale politikere i Stavanger.

– Er det én ting vi ikke har gjort i vårt engasjemen­t på Ullandhaug, er det å prioritere egen vinning foran fellesskap­et sine behov. I våre 20 år der oppe har vi ikke tatt ut ei krone i utbytte, til tross for at vi både har knyttet opp betydelig kapital og administra­sjonsressu­rser. Dette vet politikern­e i Stavanger svaert godt. Det er derfor ganske besynderli­g å komme med slike påstander som ble framsatt i formannska­pet, sier Kalsheim.

Han minner om bakgrunnen for at Smedvig i sin tid ble invitert til å vaere medaksjona­er i Innovasjon­sparken.

– Vi hadde den nødvendige kapital for å vaere med å utvikle området, vi hadde kompetanse innen eiendom og utviklinge­n skulle skje på kommersiel­l basis. I lys av dette, er denne saken et eksempel på en svaert ugrei prosess som vi setter svaert liten pris på.

Knoppskyti­ng

– Kan du utdype det?

– Det har siden november 2019 blitt arbeidet med en løsning for hvordan helsefakul­tetet skal etableres. Staten, ved kommunal og moderniser­ingsdepart­ementet (KMD) og Kunnskapsd­epartement­et (KD), arbeidet med ulike alternativ­er for beliggenhe­t. Bygget kan enten realiseres som et statlig byggeprosj­ekt eller at man kan leie lokalene. Universite­tet har vaert positive til leiealtern­ativet fra Innovasjon­sparkenen inntil helt nylig. Når det gjelder den alternativ­e tomten, er det etter vår kunnskap sykehuspro­sjektetet som har foreslått eiendommen OPT1. Det ville de neppe gjort hvis de mente det ikke var et fullgodt alternativ. Det er snakk om 150– 200 meter lengre sør, så det kan umulig vaere noe vaere eller ikke vaere for prosjektet, sier Kalsheim.

– Hvorfor vil dere heller bygge helsefakul­tetet og leie det ut enn å la Statsbygg eie og bygge selv?

– Sammen med Validé har Innovasjon­sparken lykkes med å bidra til bygging av bedrifter og skape miljøer som bidrar til knoppskyti­ng og nye jobber. Dersom bygget blir bygd og eid for og av Staten, for kun offentlige virksomhet­er, tilsier det at det vil bli atskillig mer krevende å få dette til, sier Kalsheim.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Her bygges nå første byggetrinn av nye SUS.
OPT1, tomta der helsefakul­tetet nå kan havne.
Dagens universite­tsområde
Tomt KT9 der Stavanger kommune og Rogaland Fylkeskomm­une ønsker helsefakul­tetet.
Byggingen av nye SUS er i full gang på Ullandhaug. Nå er spørsmålet hvor et helsefagli­g fakultet ved UIS skal ligge.
FREDRIK REFVEM Her bygges nå første byggetrinn av nye SUS. OPT1, tomta der helsefakul­tetet nå kan havne. Dagens universite­tsområde Tomt KT9 der Stavanger kommune og Rogaland Fylkeskomm­une ønsker helsefakul­tetet. Byggingen av nye SUS er i full gang på Ullandhaug. Nå er spørsmålet hvor et helsefagli­g fakultet ved UIS skal ligge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway