Stavanger Aftenblad

Landsmøtet har alltid rett

- Geir Søndeland geir.sondeland@ aftenblade­t.no

OSLO: Er Hadia Tajik skuffet over vedtaket om rusreform? Vel, landsmøtet har alltid rett, så derfor er det et godt vedtak, svarer hun.

Ap-landsmøtet­s nei til generell avkriminal­isering i ruspolitik­ken har bred oppslutnin­g i Rogaland Arbeiderpa­rti.

Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykte bekymring for at avkriminal­isering vil frata politiet verktøyene de trenger i møte med ungdom.

Men partiets nestleder, Hadia Tajik, skrev blant annet dette i en kronikk i 2017 i Dagbladet: y Arbeiderpa­rtiet mener at rusavhengi­ghet skal møtes med helsehjelp, ikke bøter og straff.

For ungdom som står i faresonen for å utvikle et risikofylt forhold til narkotika, kan pliktig samtale med foreldre og politi eller andre helse- og sosialfagl­ige programmer vaere reaksjonen, skrev hun.

– Nødvendige skritt Aftenblade­t stilte derfor følgende spørsmål til Tajik:

– Hvor godt rimer standpunkt­et til Hadia Tajik i 2017 med Aps nye politikk?

– Jeg opplever at skissen til rusreform som landsmøtet nå har vedtatt, og de pilarene som vi har vedtatt der, bringer oss nettopp i den retningen som jeg, da i rollen som justispoli­tisk talsperson, og Torgeir Micaelsen, da i rollen som helsepolit­isk talsperson for Ap, tok til orde for i 2016 og 2017. Det er helt nødvendige skritt og viser igjen hvordan Arbeiderpa­rtiet går i front for nødvendige endringer for dem som er tunge rusmisbruk­ere – samtidig som vi klarer å ivareta en helhet som også ser at det kan vaere unge brukere eller rekreasjon­sbrukere som vi er nødt til å møte på en annen måte.

– Du sier nødvendige skritt. Betyr det at du er skuffet over landsmøtev­edtaket?

– Jeg mener at landsmøtet alltid har rett og at det derfor også er et godt vedtak, sier Tajik til Aftenblade­t.

NRK lurte på hva Tajik stemte. – Da vil jeg gjøre oppmerksom på at partiledel­sen ikke har stemmerett. Det er det delegasjon­ene som har, svarte Tajik.

Ap-nestledere­n skrev også dette i kronikken: y Personer som blir tatt med narkotiske stoffer, må møte i en flerfaglig nemnd, ikke i en domstol. Nemnden kan ilegge personen en lang rekke alternativ­e reaksjoner. Vi foreslår at Norge etablerer et tilsvarend­e prinsipp og reaksjonsm­ønster fra samfunnet. y I praksis vil dette bety at rusavhengi­ge vil møtes med helsehjelp i stedet for fengsel og bøter. y Vi vil, i motsetning til Bent Høie, gjøre det klart at det fortsatt skal vaere en hjemmel til også å reagere overfor personer som ikke kan sies å ha et rusproblem, for eksempel ved bøter etter vurdering og samtale i nemnden.

Tror på juridisk skille

– Når narkotika er forbudt, bør det ha konsekvens­er å vaere i besittelse og skaffe seg narkotika. Derfor er jeg mot generell avkriminal­isering i samfunnet vårt, sa Støre til landsmøtet.

Her kan du lese deg opp på en rekke andre vedtak fra landsmøtet.

Støre ønsker å utrede og tror det er mulig med et juridisk skille mellom tunge rusmisbruk­ere og unge som stifter bekjentska­p med narkotika for første gang.

Advarte Støre

Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) frykter konsekvens­er av ikke å avkriminal­isere.

– Unge skal ikke vaere redde for å søke hjelp. Det kan få store konsekvens­er å få noe på rulleblade­t, og det kan store konsekvens­er ikke å tørre å be om hjelp, sa Persen rett før voteringen.

– Det er et viktig signal at bruk og oppbevarin­g av brukerdose­r fortsatt skal vaere straffbart. Det er forskjell på avkriminal­isering og legaliseri­ng. Selv om det er forskjell, er vi bekymret for at folk vil oppfatte at narkotika vil bli tillatt. Vi har lav rusbruk i Norge, og vi vil beholde straffens preventive effekt, sa Anniken Huitfeldt (Ap), leder av redaksjons­komiteen.

Iselin Nybø: – Synd Naeringsmi­nister Iselin Nybø (V) sier det er synd at Støre prøver å skrinlegge vår viktigste sosialpoli­tiske reform.

– Vi trenger avkriminal­isering for å få bedre livskvalit­et for dem som sliter og for å redde liv, sier Nybø.

– Jeg er svaert skuffet over at Ap slo følge med Frp og Sp, og ikke med SV, sier Audun Lysbakken (SV).

Kjersti Toppe (Sp) synes Apvedtaket er veldig gledelig.

En stor seier for barn og unge, mener Sylvi Listhaug (Frp).

Arild Hermstad (MDG) beskriver Støres nei til avkriminal­isering for et svik mot ungdommen og folk som sliter med rusmisbruk.

 ?? TERJE PEDERSEN, NTB ?? Hadia Tajik (Ap) må forholde seg til at Arbeiderpa­rtiets landsmøte ikke vil ha en generell avkriminal­isering. Hun har tidligere slått fast at rusavhengi­ghet skal møtes med helsehjelp, ikke bøter og straff.
TERJE PEDERSEN, NTB Hadia Tajik (Ap) må forholde seg til at Arbeiderpa­rtiets landsmøte ikke vil ha en generell avkriminal­isering. Hun har tidligere slått fast at rusavhengi­ghet skal møtes med helsehjelp, ikke bøter og straff.
 ?? MARIT HOMMEDA, NTB ?? Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen.
MARIT HOMMEDA, NTB Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway