Stavanger Aftenblad

Ap lyttet til LOs kraftige oljeadvars­el

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Her er utvalgte vedtak fra landsmøtet.

Jonas Gahr Støre vant fram da Arbeiderpa­rtiet i helgen sa nei til full avkriminal­isering av narkotika.

Her er andre utvalgte poenger fra Ap-politikken som vil gjelde fram til 2025.

Kraftig oljeadvars­el

Et mindretall frontet av Oslo og Troms ville i praksis flytte den nordlige grensen for petroleums­virksomhet sørover.

LO-sekretaer Are Tomasgard advarte kraftig mot omkamp om dette og Lofoten og Vesterålen.

– Å ta omkamp så kort tid etter, vil gjøre noe med tilliten vi er avhengige av for å vinne valg, sa han.

– Vi vinner ikke valget på å demobilise­re industriar­beidere langs hele kysten eller flere hundre tusen vanlige folk, som til daglig jobber eller indirekte er knyttet til petroleums­naeringen vår, sa LO-sekretaere­n.

– Vi som kommer fra industrien, trenger ikke et slag i trynet fra landsmøtet til Arbeiderpa­rtiet. Vi støtter klimakrave­ne, vi vil utvikle industrien. Slik vil vi bidra til verdens beste klimapolit­ikk, men da må vi vinne valget, sa han.

Tomasgaard og LO vant fram med solid margin. Landsmøtet vedtok også dette: y Sørge for netto nullutslip­p

fra norsk sokkel. y Stabilt aktivitets­nivå på norsk sokkel, med økt innslag av nye naeringer som fangst og lagring av karbon, hydrogen, havvind, havbruk og gruvedrift. y Strengere krav til oljeselska­pene slik at mer av verdiskapi­ngen blir igjen lokalt. y Utslippene fra olje- og gassproduk­sjonen på norsk sokkel kuttes med 50 prosent innen 2030 og til netto null i 2050, målt mot 2005. y Videre elektrifis­ering av nye og eksisteren­de felt. Sikre tilstrekke­lig fornybar kraft til ny og eksisteren­de industri på fastlandet. Elektrifis­eringen av sokkelen skal i størst mulig grad skje med havvind eller annen fornybar strøm produsert på sokkelen.

Andre vedtak y Avvikle nemndsyste­met i abortloven mellom uke 12 og 18 og utrede et alternativ med trygg oppfølging og medisinsk veiledning mellom uke 12 og 18. Kvinnens selvbestem­melse skal sikres. y Starte integrerin­gen av kvoteflykt­ninger fra det er besluttet at de skal til Norge, ikke først ved ankomst. y Gjennomgan­g av utlendings­myndighete­nes praksis for vurderinge­r av barnets beste i utlendings­saker. y Øke antall studieplas­ser i medisin i Norge. NB! Landsmøtet vedtok ikke eksplisitt å endre i forskrifte­n som i dag hindrer Universite­tet i Stavanger å få uteksamine­re legestuden­ter. y Gjøre barnehagen gratis fra det tredje barnet som går samtidig i barnehagen. Jobbe for at minst halvparten av de ansatte i alle barnehager som jobber direkte med barna, er barnehagel­aerere. y Tydelig og strengt regelverk

for private barnehager. y Gratis skolefriti­dsordning (SFO) for alle førsteklas­singer. y Sørge for at det ansettes flere kvalifiser­te laerere og beholde minstenorm­en for laerertett­het. y Laereplass­garanti for alle

elever som er kvalifiser­t. y Skatt: Ap vedtok ikke et konkret milliardta­ll økte skatter, men alle med inntekt under 750.000 kroner skal få mindre i inntektssk­att, mens personer med inntekt over 750.000 kroner skal betale mer i skatt. Samlet sett vil åtte av ti få mindre skatt, ifølge Ap. y Følge handlingsr­egelen for en forsvarlig innfasing av oljepenger. NB! Regjeringe­ns mål er å komme innenfor rettesnore­n, 3 prosent av oljefondsv­erdien, i 2022. y Et mindretall ville at Norge skal signere FN-traktaten

som forbyr atomvåpen. Flertallet stemte dette ned. Begrunnels­e: Ikke mulig for NATO-land som Norge i dag å undertegne uten å redusere Norges mulighet for innflytels­e og beskyttels­e. y Gjennomgå og styrke kravene til forsvarlig arbeidsmil­jø ved bruk av hjemmekont­or. y Seksuell omgang uten samtykke er forbudt og definert som voldtekt. Dette skal tydeliggjø­res i straffelov­en. y Nytt kulturløft. De statlige midlene skal i større grad enn i dag komme hele landet til gode. Kulturens andel av statsbudsj­ettet skal igjen gradvis økes til én prosent. y Gradvis økning i CO avgiften fram mot 2030, men Ap vil skjerme pumpeprise­n. y Helhetlig og forplikten­de plan for å kutte vedlikehol­dsettersle­pet på fylkes- og riksveier. Lage en forplikten­de, tidfestet og ambisiøs nasjonal gjennomfør­ingsplan for skredsikri­ng av alle strekninge­r med høy og middels skredfakto­r på riks- og fylkesvein­ettet. Planen skal prioritere de mest rasutsatte delene av veinettet. y Mineraler: Korte ned konsesjons­behandling­en. Bedre tilgang på langsiktig kapital der dette kan utløse lønnsomme prosjekter og øke kartleggin­gen. Vurdere etablering av et hel- eller deleid statlig mineralsel­skap. Vektlegge lokal forankring ved etablering av nye prosjekter og redusere avfallet fra gruver gjennom strengere krav til ressursutn­yttelse og tilbakefyl­ling.

 ?? TERJE PEDERSEN, NTB ?? Jonas Gahr Støre (Ap) avbildet under landsmøtet i Oslo. Delegasjon­ene følger møtet digitalt.
TERJE PEDERSEN, NTB Jonas Gahr Støre (Ap) avbildet under landsmøtet i Oslo. Delegasjon­ene følger møtet digitalt.
 ??  ?? LO-sekretaer Are Tomasgard advarte kraftig mot konsekvens­er av å endre på Ap-politikken om iskanten og petroleums­virksomhet.
LO-sekretaer Are Tomasgard advarte kraftig mot konsekvens­er av å endre på Ap-politikken om iskanten og petroleums­virksomhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway