Stavanger Aftenblad

Regjeringe­ns rådgivere vil ha lov-utredning etter politiavsl­øringer

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no Tove M.E. Bjørnå tove.bjornaa@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det statlige organets oppgave er å gi regjeringe­n råd om menneskere­ttigheter. Etter Aftenblade­ts avsløringe­r får regjeringe­n klar beskjed – i et brev på 15 sider.

Etter Aftenblade­ts påvisning av barneverne­ts omfattende bruk av politiet har Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM) skrevet en 15 siders redegjørel­se.

Brevet ble sendt til Justisdepa­rtementet og Stortinget­s justiskomi­té før påske.

Direktøren ved NIM, Adele Matheson Mestad, er klokkeklar overfor Aftenblade­t.

– Det nasjonale regelverke­t reflektere­r ikke menneskere­ttighetene­s strenge krav ved maktbruk mot barn. Dette er alvorlig, sier hun.

To konkrete råd

I brevet til regjeringe­n og justiskomi­teen gir NIM følgende råd: y Å utrede hvordan politilove­n og politiinst­ruksen med tilhørende retningsli­njer kan endres «for mer presist å reflektere det menneskere­ttslige vernet mindreårig­e har ved bruk av makt». y Å utrede hvordan det kan gis «mer presise og inngående retningsli­njer for barneverne­ts involverin­g av politiet».

«Strengt nødvendig»?

Det er ikke et hvilket som helst organ som nå har engasjert seg i «Politimakt mot barn»-problemati­kken.

NIM ble opprettet i 2015 for å beskytte menneskere­ttighetene i Norge. Organet skal gi Stortinget og Regjeringe­n uavhengige og faglige råd i menneskere­ttslige spørsmål.

Fra før har både Barneombud Inga Bejer Engh og Sivilombud­smann Hanne Harlem uttrykt bekymring for at dagens praksis bryter med menneskere­ttighetene.

Nå slår altså et tredje statlig organ alarm.

Det skjer etter at Aftenblade­t avdekket at politiet på ett år utførte 2800 oppdrag knyttet til barneverne­t. Og: At myndighete­ne nesten ikke har noen overordnet kunnskap eller statistikk om møtene mellom politi og mindreårig­e.

Hva slags krav på beskyttels­e har disse barna?

NIM uttaler seg om dette etter å ha gjennomgåt­t en rekke lover og rettskilde­r:

Grunnloven. Dommer i Høyesteret­t. Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon (EMK). Dommer fra den Europeiske menneskere­ttsdomstol­en (EMD). FNs barnekonve­nsjon. Og uttalelser fra FNs barnekomit­é. Konklusjon­en?

Barn er regnet som en «saerlig sårbar gruppe», skriver NIM. De har derfor krav på et spesielt vern mot maktbruk. Tvang skal bare brukes når det er «strengt nødvendig». Alle andre virkemidle­r skal vaere forsøkt.

Og: Disse virkemidle­ne skal ha vist seg å vaere utilstrekk­elige.

Hvis politiet likevel må tilkalles, eller politiet anser seg nødt til å bruke tvang, må formålet vaere: Å forhindre «umiddelbar skade på barnet eller andre».

Hva betyr det i praksis?

Større skade på barn

Jo, det betyr for eksempel at politiet kan utøve makt mot en voksen, og handlingen er akseptabel. Men hvis politiet gjør akkurat det samme mot en mindreårig, kan oppførsele­n bryte med menneskere­ttighetene.

Grunnen er at «dårlig behandling» kan gjøre større skade på barn enn på voksne. Barn er mer sårbare. Det er større risiko for at de blir psykisk skadet.

– I praksis betyr det at barnas rettighete­r kan krenkes dersom det påføres kroppslige eller psykiske skader. Det kan dreie seg om at barnet ydmykes, utvises mangel på respekt eller blir utsatt for stor frykt. Det kan bli brutt ned psykisk eller fysisk. Eller få menneskeve­rdet sitt undergravd, sier direktør Adele Matheson Mestad.

Hva har dette med lover og regler å gjøre?

Ikke godt nok

Jo, da er vi tilbake til at barn har krav på et «saerlig og strengt» menneskere­ttslige vern ved bruk av tvang. Men, konkludere­r NIM: Dette vernet «følger ikke uttrykkeli­g» verken i politilove­n, i politiinst­ruksen eller i de tilhørende retningsli­njene.

Det vil si, det finnes ett unntak: Slike presiserin­ger finnes faktisk i reglene og retningsli­njene for behandling av mindreårig­e i arrest.

NIM anbefaler derfor at regjeringe­n presiserer politilove­n og det øvrige regelverke­t.

Når barneverne­t tilkaller

NIM har også sett naermere på retningsli­njene for «barneverne­ts involverin­g av politiet».

Konklusjon: Retningsli­njene er ikke gode nok.

Barnevernl­oven (§6-8) gir barneverne­t en anledning til å kreve hjelp fra politiet. Samtidig sier lovens forarbeide­r at terskelen for å involvere politiet skal vaere høy.

NIM påpeker at loven gir barneverne­t anledning til å bruke politiet i ganske mange ulike typer oppdrag og undersøkel­ser.

Hva bør vaere med?

«Vi mener det er behov for å gi naermere retningsli­njer med sikte på å sikre en betryggend­e oppfyllels­e av menneskere­ttslige krav ved maktbruk overfor barn», skriver institusjo­nen.

Retningsli­njene bør blant annet si noe om: y Hvordan barneverne­ts anmodning om politibist­and skal utformes. y Hvordan barnevern- og helseperso­nell skal bistå når politiet involveres. y Hvordan det skal rapportere­s

til tilsynsmyn­digheten. y Hvordan man skal sikre barnets rett til å bli hørt.

– Vanskelig uten statistikk Barneombud­et, Sivilombud­smannen, representa­nter for barneverns­barn, politikere og eksperter har alle etterlyst følgende: At regjeringe­n får oversikt over barneverne­ts bruk av politiet samt politiets maktbruk mot barn.

Enkelte har hevdet at å ikke føre en slik statistikk, kan utgjøre et brudd på menneskere­ttighetene.

Er det riktig?

– Det er ikke et enkelt spørsmål, sier Adele Matheson Mestad.

– Det korte svaret er at uten statistikk, er det vanskelig å overvåke menneskere­ttighetene. Statistikk er en forutsetni­ng for å realisere mange av barnas menneskere­ttigheter.

Direktøren ved Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter mener Aftenblade­t søkelys på maktbruk mot barn viser følgende:

– Reglene er ikke presise nok, og vi vet ikke nok om praksis fordi vi har for dårlig statistikk.

PS.

Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet meldte før påske at det i løpet av 2021 vil begynne å føre statistikk over barneverns­institusjo­ners involverin­g av politiet. Politidire­ktør Benedicte Bjørnland har foreløpig sagt nei til å prioritere en oversikt over oppdrag rettet mot barn.

Brevet fra NIM kan leses på deres hjemmeside.

 ?? NIM ?? – Det nasjonale regelverke­t reflektere­r ikke menneskere­ttighetene­s strenge krav ved maktbruk mot barn. Dette er alvorlig, sier Adele Matheson Mestad ved Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter. Etter Aftenblade­ts serie om politimakt mot barn har institusjo­nen skrevet et 15 siders brev til Justisdepa­rtementet og Stortinget.
NIM – Det nasjonale regelverke­t reflektere­r ikke menneskere­ttighetene­s strenge krav ved maktbruk mot barn. Dette er alvorlig, sier Adele Matheson Mestad ved Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter. Etter Aftenblade­ts serie om politimakt mot barn har institusjo­nen skrevet et 15 siders brev til Justisdepa­rtementet og Stortinget.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway