Stavanger Aftenblad

Politimakt mot barn: Dette har skjedd

-

y Aftenblade­t avslørte i februar at politiet på ett år utførte 2800 oppdrag for eller i tilknytnin­g til barneverne­t. Omfanget har aldri tidligere vaert kjent. y På grunnlag av barneverns­dokumenter publiserte vi også den første nasjonale statistikk­en over hva som skjer i møtene mellom politi og barneverns­barn. y Politidire­ktoratet varslet at de vil se på samhandlin­gen mellom politi og barnevern. Men politidire­ktøren ville ikke prioritere statistikk over politioppd­rag i barneverns­saker. Grunn: Gammelt og umoderne loggsystem. y Barneombud­et, Landsforen­ingen for barneverns­barn, Forandring­sfabrikken og stortingsp­olitikere fra posisjon og opposisjon krevde en rekke tiltak.

Blant annet gjennomgan­g av regelverk og oversikt over politioppd­rag i barneverns­saker. y Et knapt flertall i Stortinget stemmer likevel nei til å be regjeringe­n lage en slik oversikt. y Mars: Sør-Vest politidist­rikt gikk i gang med å lage årlig statistikk om oppdrag rettet mot barn og ungdom. Varslet også andre tiltak, som å opptre i sivil oftere. y I Stavanger blir trolig første kommune i Norge som lager årlig statistikk over politioppd­rag mot barn, etter forslag fra Ap. Andre partier varslet støtte. y Aftenblade­t avslører at Bufdir i mange år har laget omfattende og detaljert statistikk over skader på ansatte ved barneverns­institusjo­ner, men ingen skadestati­stikk på barna som bor der. Bufdir varsler at de i år vil begynne å lage statistikk om skader på barn. y I mars bekrefter

Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet også at de for første gang vil lage statistikk over hvor ofte barneverns­institusjo­ner involverer politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway