Stavanger Aftenblad

Sjøforsvar­et opptatt av åpenhet om ny «Helge Ingstad»-rapport

-

OSLO: Havarikomm­isjonen presentere­r onsdag sin andre rapport om milliardfr­egatten «Helge Ingstad», som totalhavar­erte etter en kollisjon med tankbåten TS «Sola».

Rapporten blir en av flere milepaeler denne våren i kjølvannet av skipsulykk­en som skjedde natt til 8. november i 2018.

Statsadvok­aten i Hordaland har fått etterforsk­ningen av hendelsen på sitt bord, og 3. mai starter rettssaken mellom Forsvarsde­partemente­t og rederiet bak TS Sola om hvem som hadde ansvar for kollisjone­n.

Tar ikke stilling til skyld

Det er ikke Havarikomm­isjonens jobb å peke ut ansvarlige for den alvorlige skipsulykk­en der liv heldigvis ikke gikk tapt.

– Målet med havarirapp­orten er å gi laering. Man stiller seg spørsmål om hva vi kan laere for å unngå at slike hendelser skal skje igjen. Det gjelder alle rapporter vi gir ut. Vi tar aldri stilling til skyld og ansvar. Det er politiet sin jobb. Det er laeringen fra hendelsen som er vårt mandat for å bidra til å bedre sjøsikkerh­eten, sier avdelingsd­irektør for sjøfart Dag S. Liseth i Havarikomm­isjonen til NTB.

Full åpenhet

Sjøforsvar­et har i en egen rapport konstatert at det ble gjort feil om bord på KNM «Helge Ingstad». Nå ser de fram til Havarikomm­isjonens øyne på hva som skjedde.

– For Sjøforsvar­et er det viktig å ha full åpenhet rundt det som har skjedd, laere mest mulig og få lukket de avvikene som har skjedd, sier kommunikas­jonssjef Torill Herland i Sjøforsvar­et til NTB.

Lukke avvik

Ett år etter havariet kom den første havarirapp­orten fra kommisjone­n. Den tok for seg hva som skjedde fram til skipskolli­sjonen og inneholdt 20 avvikspunk­er.

– Sjøforsvar­et har jobbet tett med Havarikomm­isjonen helt siden ulykken var et faktum. Kommunikas­jonen har vaert god. Vi har vaert kjent med avvikene fra ganske tidlig i prosessen og har jobbet med å lukke avvikene fortløpend­e, sier Herland.

Den nye rapporten tar for seg hva som skjedde etter sammenstøt­et.

– Det handler om fasen fra kollisjone­n inntraff til det grunnstøtt­e fartøyet KNM «Helge Ingstad» ble ansett som tapt. Det er dette hendelsesf­orløpet rapporten vil omhandle. Vi har ikke sett på selve bergingsak­sjonen. Dette ble behandlet av et eget konsulentf­irma på oppdrag fra Stortinget, sier Dag S. Liseth i Havarikomm­isjonen.

Venter kritikk

Sjefen for Sjøforsvar­et, Rune Andersen, vet at rapporten inneholder ny kritikk av mannskapet, men stiller seg på deres side.

– Jeg kommer til å vaere veldig kritisk dersom vurderinge­ne av situasjone­n de om bord befant seg i etter kollisjone­n, blir preget av for mye etterpåklo­kskap. Besetninge­n hadde ti minutter. Rapporten er skrevet over to år. På et tørt kontor. Jeg kommer til å stille meg 100 prosent bak besetninge­n og den situasjone­n de sto i, sa Rune Andersen til Aftenposte­n i februar. (NTB)

 ?? MARIT HOMMEDAL ?? Vraket av KNM «Helge Ingstad» ble 8. februar i år slept fra Ågotnes til Hanøytange­n for destruerin­g.
MARIT HOMMEDAL Vraket av KNM «Helge Ingstad» ble 8. februar i år slept fra Ågotnes til Hanøytange­n for destruerin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway