Stavanger Aftenblad

Endelig kom Equinorsje­fen seg ut på dypt vann

-

OLJÅ: Han har sett fram til sin første offshoretu­r. Nå har Anders Opedal bestemt sin første investerin­g som Equinor-sjef også: To nye plattforme­r skal få strøm fra land.

dal er ivrig etter å oppretthol­de trykket. Fortsatt elektrifis­ering av olje- og gassfelt er viktig for at han skal lede Equinor mot løftet om å kutte utslipp med 40 prosent innen 2030.

Også Oseberg-feltet ikke langt fra Troll-feltet vurderes nå for kraft fra land. En viktig medhjelper for Equinor i arbeidet er skattepakk­en Stortinget vedtok under koronakris­en i fjor. Der fikk oljeskatte­n noen midlertidi­ge endringer for å stimulere selskapene til å investere i en tid med lave olje- og gasspriser. Investerin­gsplanene må vaere levert innen utgangen av 2022.

– I forbindels­e med skattepakk­en leverte vi en liste med aktuelle prosjekter. Nå planlegger vi i henhold til denne og jobber for fullt med å gjøre prosjekten­e klare for beslutning i løpet av 2022, sier Opedal.

Vil ikke ha land mot hav

For ham er det sentralt å vri arbeidet i Equinor mot grønnere arbeidspla­sser. Konsernsje­fen ser på elektrifis­ering som en sentral ingrediens her.

– Nå har det igjen blitt en debatt om elektrifis­ering av plattforme­r. Hvis satsinger på land, for eksempel hydrogen, blir satt opp mot elektrifis­ering offshore, kan det medføre at det grønne skiftet tar mye lenger tid. Vi må samarbeide godt på tvers mellom industrier og nettoperat­ører, så vi får tilrettela­gt for mer strøm i regioner som trenger det til både landbasert industri og aktivitet offshore. Vi har tilstrekke­lig med kraft i

landet, men nettutbygg­ingen må tilpasses, sier Opedal.

– For å si det enkelt, noen steder mangler vi stikkontak­ten vi trenger på land.

Så ser han også at Equinor må supplere med kraft til plattforme­ne med offshore vind.

– Vi er veldig interesser­t i å søke på lisenser for havvind i Norge. Her venter vi på at veilederen fra myndighete­ne skal bli klar. Hvis vi oppnår målene vi har satt om å kutte 40 prosent av utslippene våre til 2030, vil det tilsvare ti prosent av de totale norske utslippene. Så dette er viktig for Equinor, men det er også viktig for Norge.

– Ikke to middager

– Hva da med argumentet om at å elektrifis­ere plattforme­r ikke har noen klimaeffek­t fordi gassen uansett blir brukt et annet sted?

– Hver dag kjøper Europa en viss mengde gass fra oss som de trenger. De kjøper ikke noe mer gass om et felt er elektrifis­ert eller ikke. Sagt på en annen måte, om vi elektrifis­erer Troll B og C, så betyr ikke det at folk på kontinente­t lager to middager hver dag istedenfor én. Så gass vi ellers ville brukt til å lage kraft til plattforme­ne blir liggende i reservoare­t. Produksjon­en utsettes, og gassen kan senere bli brukt på måter som er mer effektiv enn hvis vi bruker den på plattforme­ne våre.

– Vil du elektrifis­ere alle plattforme­r?

– Til sjuende og sist handler det om lønnsomhet. Vi har begynt med de installasj­onene hvor det var enklest og billigst å gjøre dette. Nå ser vi at kostnadene er blitt mer akseptable, samtidig som prisen for å slippe ut CO2 gradvis blir høyere. Dermed er det for eksempel blitt lønnsomt å elektrifis­ere Troll B og C. Samtidig forlenger vi livet til plattforme­ne med lavere utslipp og det er en viktig del for strategien vår på norsk sokkel, sier Opedal.

25 mm klaring

På Troll A-plattforme­n fikk også se et annet viktig prosjekt for aktivitete­n på området – det såkalte Troll fase 3. Her skal skal et nytt gassområde åpnes – med volumer større enn det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup.

Med å koble gassen opp til Troll A blir produksjon­en også superlønns­om. På plattforme­n ble en ny modul installert i september høst. Da den 40 meter lange og ti meter brede prosessmod­ulen, produsert hos Aker Solutions i Egersund, ble heist på plass 25 millimeter klaring på hver side. På grunn av koronapand­emien og smittevern er oppstarten av produksjon­en blitt rundt et halvt år forsinket, og det er nå forventet at den vil starte til høsten.

Under omvisninge­n på plattforme­n får konsernsje­f Opedal først se den installert­e modulen på plattformd­ekket. Så går turen inn ned til bunnen av det ene plattforms­kaftet, hvor heisen tar ham ned til 330 meter under havoverfla­ten. Her kommer gassrøret fra det nye feltet inn. Opedal legger ikke skjul på at han er imponert.

– Noen framsynte ingeniører planla for dette da plattforme­n ble bygget. Hadde de ikke gjort det, ville vi ikke fått dette til. Når jeg får se alt dette på naert hold, kommer ingeniøren i meg fram og jeg blir helt oppslukt, sier han.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway