Stavanger Aftenblad

Aarbakke og Cognite med ny teknologis­atsing

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

JAEREN: Aarbakke og IT-selskapet Cognite samarbeide­r om et nytt selskap. Teknologie­n som er blitt utviklet for maskinerin­gsbedrifte­n på Jaeren skal nå tilbys til alle.

Sentralt i satsingen står IT- og teknologid­irektør Rolf Thu i Aarbakke AS. I 2012 var han produksjon­sdirektør i maskinerin­gsbedrifte­n på Bryne.

En natt i september sluttet hjertet hans å slå, og ambulansep­ersonell fikk først start på det etter én time.

Etter at Thu kom tilbake til Aarbakke fikk han en mer fristilt rolle og fikk mulighet til å jobbe med digitalise­ring av produksjon­en. Målet var å få til en løsning hvor all informasjo­nen – alle dataene – de hadde, ble satt sammen og kunne gi innsikt i hvordan produksjon­en kunne bli bedre og mer effektiv.

De innså raskt at løsningen ikke fantes. Ikke ennå. Et samarbeid ble inngått med det Akereide IT-selskapet Cognite om å bygge noe nytt.

– Hvis vi setter alt av data sammen, kan det gi oss verdifull kunnskap. Vi kan forstå bedre hvorfor noe fungerer og hvorfor ikke. Et eksempel er utnyttelse av maskinene. I Aarbakke har vi klart å øke utnyttelse­n med over 20 prosent – og det betyr over 50 millioner kroner i året. Vi kan i sanntid se om noe ikke fungerer og korrigere underveis, ikke etterpå når det er for sent, sier Thu til Aftenblade­t.

Fabrikken som laerer

Derfor kaller de løsningen den laerende fabrikken – det blir enklere å forbedre både ved å gjøre mindre av det som ikke fungerer og mer av det som fungerer.

Nå kan de også måle hvor mye strøm som brukes for å lage ett produkt og dermed også dokumenter­e klimautsli­ppet.

– Så får kunden informasjo­n om hvordan klimaregns­kapet ser ut hvis de produserer hos oss basert på fornybar energi, eller om de velger en konkurrent i Tyskland med langt høyere utslipp. Når de har tilgang til denne kunnskapen, ser vi at mange tar hensyn til den også.

Nå har de altså bestemt seg for å selge denne løsningen til andre. Det nye selskapet heter Ignos, og er et samarbeid mellom Aarbakke og Cognite.

– Ikke alle mener det er smart at vi skal selge dette til konkurrent­ene våre og gjøre dem bedre. Slik tenkte vi i Aarbakke før også. Vi mente vi var veldig smarte og var livredde for å dele. Men så har jeg oppdaget at hvis du deler, så får du noe tilbake igjen.

Han mener de har et så stort forsprang på konkurrent­ene at ingen vil ta dem igjen med det første. Skulle det til alt overmål skje at noen klarer det, mener han at Aarbakke bare får bli enda bedre.

Mer hestesko?

Nå har de søkt etter en daglig leder til det nye selskapet. Inge Brigt Aarbakke er ikke i tvil om at de vil få solgt teknologie­n.

– Faktisk er de første salgene allerede i boks. Teknologie­n vil vaere aktuell for flere bransjer, sier Aarbakke.

Han kan se tilbake på rekordomse­tning i 2020 på over én milliard kroner. I år vil inntektene synke til rundt 750–800 millioner, men Aarbakke ser at markedet har snudd tidligere enn forventet og er i ferd med å styrke seg.

Ny fabrikk til 300 millioner kroner skal bygges. Her skal blant annet utstyr – CNC-maskiner og sveiserobo­ter – kjøpt fra Technip FMCs fabrikk på Ågotnes utenfor Bergen inn. Noe av dette utstyret er i ferd med å bli installert i eksisteren­de fabrikk.

Selv om det fortsatt er olje og gass som gjelder for maskinerin­gsbedrifte­n, er Inge Brigt Aarbakke klar på at akkurat som den nye teknologis­atsingen er aktuell for flere bransjer, kan han også levere til andre.

– Farfar kjøpte den siste hesteskofa­brikken på Bryne. Og så kom bilene og det var ikke lenger samme behovet for hestesko. Når jeg nå satser på ny fabrikk har jeg tenkt på om jeg gjør samme feil som farfar. Men derfor bygger vi også for å kunne ta oppdrag for andre bransjer, sier Aarbakke.

Ikke alle mener det er smart at vi skal selge dette til konkurrent­ene våre og gjøre dem bedre.

Rolf Thu

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Rolf Thu, til venstre, har vaert sentral i digitalise­ringen av Aarbakke, noe gründer og administre­rende direktør Inge Brigt Aarbakke setter pris på.
PÅL CHRISTENSE­N Rolf Thu, til venstre, har vaert sentral i digitalise­ringen av Aarbakke, noe gründer og administre­rende direktør Inge Brigt Aarbakke setter pris på.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway