Stavanger Aftenblad

Kommuneove­rlegen ber deltagerne vaere obs på symptomer

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

SOLA: Fredag kveld samlet hundrevis av ungdommer seg utenfor Sola Flymuseum for et rånetreff. Politiet var til stede, men valgte å ikke bortvise ungdommene. Svaert uheldig, sier Sola-ordføreren om samlingen.

– Når jeg ser så store folkeansam­linger, som står så naer hverandre, tenker jeg at det er svaert uheldig og ikke greit. Samtidig har jeg registrer at politiet var på stedet og at de ikke fant noen grunn til å oppløse folkemengd­en. Det er jo politiet som har myndighet til dette og de har tatt en faglig vurdering, sier Sola-ordfører Tom Henning Slethei (Frp).

På parkerings­plassen var ungdommer og voksne fra hele Rogaland. Mange hadde kommet helt fra Haugesund, men det var ingen offisiell arrangør som sto bak.

Bakgrunnen for samlingen var at Avinor, som er største grunneier, besluttet tidligere i uken å gjøre det vanskelige­re for rånerne å ta i bruk området etter mange klager fra naboer.

Ikke noe alternativ­t sted

– Vi i kommunen har også vaert involvert i denne beslutning­en. Vi har fått klager og meldinger om uvettig kjøring og støy. Vi har sympati og forståelse for at dette er viktig. Det er bra å ha et treffsted – det er en hobby og en livsstil, samtidig må vi også ta hensyn til naboene som har klagd lenge. Hadde man holdt aktivitete­n på et mer begrenset nivå hadde vi ikke grepet inn, sier Slethei.

Han legger til at Sola ikke har noe egnet alternativ­t sted for et nytt samlingspu­nkt og at denne aktivitete­n burde skje på en bane.

– Med tanke på kjøringen og støyen burde dette skje på en bane. Vi ser nå på om det er mulig å få til noe på Jaeren. En motocrossb­ane eller lignende, sier Slethei.

Fraråder treff Parkerings­plassen på Sola var fredag kveld et hint av normalitet. Musikk og mennesker i fellesskap - uten helt åpenbare koronarest­riksjoner. Likevel sa ungdommene Aftenblade­t snakket med at de holdt seg til sin egen kohort og hadde pandemien i tankene.

De fleste holdt seg i naerheten av egne biler og med vennene sine. Mange av samtalene foregikk gjennom nedrullede vinduer.

– På generelt grunnlag fraråder vi slike samlinger og ber folk vaere forsiktige. Denne type samlinger ønsker vi minst mulig av, sier assisteren­de kommuneove­rlege i Sola, Kristian Jong Høines.

Bekymret for kapasitet

– Har noen regler blitt brutt?

– Det er umulig å si, siden jeg ikke var der. Jeg vet at ingen hadde meldt samlingen som et arrangemen­t til kommunen, hvis det hadde blitt gjort hadde det blitt avslått fordi arrangemen­ter ikke er lov for øyeblikket.

Høines påpeker at hans største bekymring knyttet til rånetreffe­t er smittespor­ingen.

– Smittespor­ing på tvers av kommuner er krevende. Hvis det viser seg at noen der var syke kan det legge en belastning på et allerede presset smittespor­ingsappara­t på Nord-Jaeren. Jeg vil be alle som var til stede om å vaere veldig obs på symptomer og teste seg med lav terskel for at vi kan drive effektiv smittespor­ing. Ordfører Slethei forsvarer ikke samlingen, men ser at dagens situasjone­n taerer på de unge og påvirker deres psykiske helse.

– Det er tungt med begrensnin­ger over lang tid og det er trist å se at det virker som folk gir opp, sier han og refererer til antallet mennesker som var til stede på fredag.

– At folk er slitne nå skal vi ta med i våre vurderinge­r. På generelt grunnlag kan jeg si at vi håper at tallene holder seg slik som nå, nedadgåend­e, slik at vi etter hvert kan lempe på tiltakene.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Både biler og folk sto tett.
MARIE VON KROGH Både biler og folk sto tett.
 ??  ?? Sola-ordfører Tom Hennig Slethei (Frp).
Sola-ordfører Tom Hennig Slethei (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway