Stavanger Aftenblad

Forsvaret er forberedt på økt trusselbil­de fra Taliban

-

OSLO: Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen sier det var en politisk, ikke militaerfa­glig avgjørelse å forlate Afghanista­n nå. er ennå ikke klart. Sikkerhets­situasjone­n deres er også usikker.

Forberedt på nye angrep

Etter en avtale med Taliban skulle nemlig de internasjo­nale styrkene forlate Afghanista­n innen 1. mai. Taliban har forholdt seg til avtalen og ikke angrepet utenlandsk­e styrker siden den ble inngått, sier Kristoffer­sen. Hva som skjer fra 1. mai til Nato er ute av Afghanista­n, er derimot uklart.

– Uttrekning­en vil ta lenger tid enn det, og amerikaner­ne har sagt at det vil skje innen 11. september. Vi er forberedt på at Taliban gjenopptar angrepene mot vestlige styrker, som de har sagt at er et alternativ. Planene for uttrekning tar høyde for at vi får en trussel fra Taliban, og sikkerhete­n til folka våre er det viktigste i det planverket, sier Kristoffer­sen.

Forsvarssj­efen sier det er naturlige årsaker til at de norske styrkene er blant de siste som vil forlate Afghanista­n. Feltsykehu­set er viktig å oppretthol­de så lenge Nato har styrker der, og spesialsty­rkenes mentorroll­e for afghanske politistyr­ker er viktig for stabilitet­en.

– Det mentoroppd­raget, får dere avsluttet det tilfredsst­illende?

– Vi har holdt på med opplaering­en av dem siden 2007, og det vi kaller nå er et mentoroppd­rag, det betyr at vi følger dem på operasjone­ne, men stort sett løser de operasjone­ne selv. Vi blir aldri ferdig med å trene og øve, og det blir heller ikke den afghanske politienhe­ten, men våre folk har gitt dem god trening, sier Kristoffer­sen.

Forsvarssj­efen påpeker at selv om det var en politisk avgjørelse å trekke seg ut, er det blitt gitt militaerfa­glige råd om hvordan det kan gjøres på en tryggest mulig måte.

– Det er lagt en ganske detaljert plan for hvordan vi skal trekke ut styrkene på en forsvarlig måte og få med materielle­t vi skal, sier Kristoffer­sen.

Uttrekning­en blir en stor logistisk oppgave. En innsatssty­rke sendes fra Norge for å bidra til å klargjøre materielle­t og så frakte det hjem til Norge. Koronasitu­asjonen gjør den oppgaven ekstra krevende.

Men de norske styrkene som er i Afghanista­n er allerede vaksinert, sier Kristoffer­sen. De fikk «snike» i vaksinekøe­n.

Hvordan Nato trekker seg ut, kan blant annet bli gjenstand for forhandlin­ger med Taliban, bekreftet forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen til NTB onsdag.

– Taliban har oppnådd betydelig politisk anerkjenne­lse, så de har en posisjon som det er lenge siden de har hatt. Så det kloke fra Taliban sin side er at de skal gå inn i forhandlin­ger, sier Kristoffer­sen.

Forsvarssj­efen ser ikke betenkelig­heter ved at det som har vaert Natos motpart på slagmarken, nå sitter ved forhandlin­gsbordet.

– At en konflikt avsluttes med forhandlin­g er noe vi som militaere historisk er vant til. Rent personlig er jeg veldig glad for at

Taliban er villig til å gå i forhandlin­ger, sier Kristoffer­sen.

Preget en hel forsvarsge­nerasjon Forsvarssj­efen sier Afghanista­noppdraget har preget en hel generasjon i det norske Forsvaret.

– Det frigjøres ressurser når oppdraget nå er over, men ikke voldsomme ressurser. Vi har mange erfaringer vi skal ta med oss videre både i forsvaret av Norge og framtidige operasjone­r utenlands, sier Kristoffer­sen.

Han trekker fram at norske soldater har vist at de kan løse vanskelige situasjone­r der det til tider har vaert vanskelig å skille mellom sivilbefol­kning og fiende, at Nato har vist samhold gjennom hele perioden, og at det norske Forsvaret er blitt flinkere til å samarbeide med andre aktører.

– Så vi har fått med oss erfaringer som kommer til å prege mange av oss som er i Forsvaret, hele karrieren, sier forsvarssj­efen.

(NTB)

 ?? JIL YNGLAND ?? Forsvarssj­ef, Eirik Kristoffer­sen sier at forsvaret er forberedt på økt trusselbil­de.
JIL YNGLAND Forsvarssj­ef, Eirik Kristoffer­sen sier at forsvaret er forberedt på økt trusselbil­de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway