Stavanger Aftenblad

Brasil vil igjen ha penger for å stanse hogst i Amazonas

-

OSLO: Brasil ber om nye regnskogmi­lliarder fra blant andre USA og Norge, halvannet år etter at regnskogsa­marbeidet med Norge kollapset.

Ønsket om nye midler ble denne uken formidlet i et brev til USAs president Joe Biden, ifølge nyhetsbyrå­et AFP.

– Brasil fortjener å bli rettferdig kompensert for miljøtjene­stene som landets borgere yter for planeten, het det i det sju sider lange brevet fra president Jair Bolsonaro.

I et intervju tidligere i april sa Brasils miljøminis­ter Ricardo Salles at landet trenger 1 milliard dollar i løpet av et år for å redusere avskoginge­n i Amazonas.

Både USA og Norge er bedt om å bidra, sa Salles i intervjuet med avisa O Estado de São Paulo, som ble sitert av nyhetsbyrå­et Reuters.

Rotevatn stiller krav

Norges klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (V) gjør det imidlertid klart at Brasil først må redusere avskoginge­n.

Budskapet ble formidlet i en telefonsam­tale mellom Rotevatn og Salles før påske, opplyser Klimaog miljødepar­tementet til NTB.

I tillegg må det oppnås enighet om styringen av Amazonasfo­ndet, sa Rotevatn i et intervju med Reuters tidligere denne uken. I dette fondet står det flere milliarder kroner i norske bidrag som inntil videre er frosset.

At Brasil nå igjen ønsker et regnskogsa­marbeid, framstår som en betydelig kursendrin­g fra Bolsonaros side.

Etter at han kom til makten i 2019, har avskoginge­n i den brasilians­ke delen av Amazonas økt kraftig. Bolsonaro har kuttet i miljøtilta­k og gjort det klart at han ønsker landbruk og annen naeringsvi­rksomhet i områder der det i dag er regnskog.

– Dreper hval

Bolsonaros prioriteri­nger førte til at både Norge og Tyskland kuttet miljøstøtt­e til Brasil sommeren 2019. Den sterkt høyreorien­terte presidente­n reagerte med å latterligg­jøre begge landene.

Han ba Angela Merkel om i stedet å plante traer i Tyskland, og han kalte Norge et land som dreper hval og pumper olje på Nordpolen.

Amerikansk press kan imidlertid ha bidratt til en holdningse­ndring hos den brasilians­ke presidente­n. Allerede i valgkampen i fjor sa Joe Biden at han ville gi opptil 20 milliarder dollar i bistand til Brasil hvis landet sluttet å ødelegge regnskog.

Han advarte også om «betydelige økonomiske konsekvens­er» hvis avskoginge­n fortsatte.

Bolsonaro reagerte sterkt og lovet at Brasil aldri ville godta «feige trusler».

Likevel ble det igangsatt regnskogsa­mtaler mellom USA og Brasil etter at Biden overtok som president. Reuters skriver at det har pågått forhandlin­ger siden februar.

Mange brasilians­ke miljøaktiv­ister er sterkt kritiske til at Biden tilsynelat­ende ønsker å inngå en avtale med Bolsonaro, ifølge avisa The Guardian. De frykter at Biden vil godta for mange av Bolsonaros krav for å få en avtale i havn før klimatoppm­øtet som USA arrangerer neste uke.

Parallelt med samtalene mellom USA og Brasil har også Norge, Tyskland, Storbritan­nia og EU forsøkt å overbevise Brasil om å redusere avskoginge­n.

Kerry: Viktig

Og den siste uken har Bolsonaro gjort det klart at han er åpen for en avtale. I brevet til Biden tilbyr han å holde Brasils løfte i Parisavtal­en om å stanse all ulovlig avskoging innen 2030 – i bytte mot internasjo­nal støtte.

USAs klimautsen­ding John Kerry kaller Brasils initiativ for viktig, men ber om umiddelbar handling for å beskytte Amazonas.

- Vi ser fram til umiddelbar handling og samarbeid med urfolk og sivilsamfu­nnet slik at denne kunngjørin­gen kan føre til konkrete resultater, tvitret Kerry fredag kveld.

(NTB)

 ?? UESLEI MARCELINO ?? President Jair Bolsonaro har skrevet brev om at Brasil fortjener å bli rettferdig kompensert for å redde regnskogen.
UESLEI MARCELINO President Jair Bolsonaro har skrevet brev om at Brasil fortjener å bli rettferdig kompensert for å redde regnskogen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway