Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n tar kulturlive­t på alvor

- Abid Q. Raja Kulturmini­ster (V)

DEBATT: Den siste uken har det blitt skrevet flere innlegg om situasjone­n som oppstod da Kulturråde­ts vedtak etter første søknadsrun­de i stimulerin­gsordninge­n ble kjent. Allerede i det første intervjuet om saken ba jeg om litt tid, og nå er løsningen på plass.

Fredag i forrige uke fikk hundrevis av kulturaktø­rer tildelt støtte gjennom regjeringe­ns stimulerin­gsordning for kultursekt­oren, en midlertidi­g koronaordn­ing som Norsk kulturråd forvalter. Det er penger og kulturinnh­old som har kommet mange til gode, og som gir kultursekt­oren oppdrag og publikum fantastisk­e og sårt tiltrengte opplevelse­r i en vanskelig tid.

Jobber for kulturlive­t

Samtidig ble det også kjent at cirka halvparten av de 700 søkerne fikk avslag. Det har satt mange i en vanskelig situasjon økonomisk, og for enkelte er situasjone­n prekaer. Det er dette som har vekket sterke reaksjoner, og fått blekket til å sprute i aviser og sosiale medier. Og som jeg har sagt, jeg deler kulturlive­ts frustrasjo­n og forstår fortvilels­en som mange har følt på den siste uken – det jeg har bedt om er litt tid.

Jeg har bedt om tid fordi vi trenger å gjøre nødvendige vurderinge­r og beregninge­r, som seg hør og bør når man står i en pandemi og snakker om beløp på flere hundre millioner kroner. Ingen skal tvile på at denne regjeringe­n jobber for kulturlive­t. Da jeg ble kjent med alle avslagene, satte vi straks i gang arbeidet med å finne løsninger, og etter en hektisk uke kunne jeg på en pressekonf­eranse fredag presentere regjeringe­ns løsning. Nå dobler vi stimulerin­gsordninge­n for kultur med nye, friske 400 millioner kroner.

Tidligere på fredag ba jeg også Kulturråde­t om å behandle alle de søknadene som har fått avslag på nytt, og så raskt som mulig.

I den forbindels­e må jeg påpeke noe annet som enkelte kommentato­rer forsøker å gjøre et poeng ut av. Det er selvsagt ikke tilfeldig hvem som får midler eller ikke av Kulturråde­t. Stimulerin­gsordninge­n er en søknadsbas­ert ordning, og at Kulturråde­t skal fatte vedtak etter en helhetsvur­dering er helt åpent og tydelig forankret etter forskrifte­ns §8, som også har vaert på høring blant kulturaktø­rene. Kulturråde­t har gjort akkurat det de skal, og de har gjort det innenfor den rammen de hadde. Nå er den rammen økt, alle avslåtte søknader skal dermed behandles på nytt, enkelt og greit.

Vi lytter

Da vi satte rammene for stimulerin­gsordninge­n denne våren stod det oktober 2020 i kalenderen, i desember fikk den samme rammen tilslutnin­g i Stortinget.

I januar ble det påvist et mutert virus som viste seg å vaere mye mer smittsomt enn tidligere varianter. For å sikre liv og helse måtte derfor regjeringe­n igjen innføre inngripend­e tiltak, tidvis mer inngripend­e enn tidligere og med strengere begrensnin­ger, noe mange i kultursekt­oren har merket. Jeg skulle ønske vi visste hvordan smittesitu­asjonen ville utvikle seg allerede i oktober, men det gjorde ingen. I 13 måneder har vi vaert preget av et virus som er forutsigba­rt kun i sitt ønske om å smitte flest mulig fortest mulig, men svaert uforutsigb­art i sin utvikling.

Jeg forstår at det kan vaere fristende å hoppe rett til en konklusjon, men dermed hopper man samtidig over viktige premisser. På den ene siden peker enkelte på at regjeringe­n burde vaere tidligst mulig ute for å sikre forutsigba­rhet langt frem i tid, vaere seg for festivaler eller annet, på den annen side er man minst like rask til å kritisere når den samme forutsigba­rheten ikke slår ut helt som man hadde tenkt. I over ett år har regjeringe­n vist at vi lytter, og at vi justerer, øker og forlenger der det er nødvendig. Det gjør vi nå også. Dette er ingen «kulturpoli­tisk skandale», det er ansvarlig politikk.

Dette er ingen «kulturpoli­tisk skandale», det er ansvarlig politikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway