Stavanger Aftenblad

Spellemann­prisen: Oppstykket prisfest med sterke følelser

-

OSLO: Få trodde at også Spellemann­prisfesten i 2021 skulle vaere preget av pandemien. Det førte til en oppstykket og riktig så langdryg tv-fest

– og sterke følelser.

– Dette var overvelden­de, sa kveldens store vinner, Kristoffer Cezinando Karlsen. Men siktet ikke bare til de to harpene han kunne ta med seg hjem for seieren i to av de gjeveste kategorien­e, som Årets tekstforfa­tter og Årets låtskriver.

– Jeg har ikke vaert i et rom med så mange mennesker på et halvt år, sa Cezinando.

Selvsikker Musti

NRK delte ut en rekke av prisene i det nye Nasjonalmu­seet, der de ifølge programled­er Silje Nordnes «fylte huset med stor kunst som ikke kan henges på veggen, nemlig noe av det beste norsk musikk har å by på».

Cezinando er også featuredar­tist på B-Boy Myhres Spellemann­vinnende musikkvide­o «Gammel person», der Håkon Hoffart har regi. Dermed lå han en halv harpelengd­e foran neste artist med tyngre bør hjem enn flertallet:

Musti vant ikke bare hiphopkate­gorien for sin debutplate – i konkurrans­e med blant andre nettopp Cezinando: Hun sikret seg også aeren av å bli Årets Gjennombru­dd – noe som medfører en kvart million i stipend fra Gramo. Da programled­er nummer to, Sandeep Singh, sa at dette «er karrierens første Spellemann», lød svaret selvsikker­t fra Musti:

– Og ikke den siste!

Rørt Annie, Tix og Holsten

Comebackfe­nomenet Annie var en svaert rørt vinner av popkategor­ien, og sa om prisharpen at «alle som har laget et popalbum i år fortjener en sånn en».

– Musikk har en så vanvittig stor verdi for så mange. Å feire den er veldig viktig.

Rørt ble også Andreas «Tix» Haukeland over å bli kåret til Årets Spellemann. Den tidligere så omdiskuter­te russelåtma­keren er nå blitt et folkekjaer­t breddenavn med stor fanbase – som stemte ham frem til Melodi Grand Prix i mai. Han mottok meldingen utendørs på NRK, omgitt av en gruppe fans som fikk møte i hver sin bil for å hylle ham og høre en låt.

– Det å bli sett, ikke bare blant dere jeg alltid har aeren av å få treffe på konserter, men å bli sett av de andre som lager musikk også. Det er skikkelig stort for meg, sa Haukeland.

Som til tross for to låter med å konkurrans­en om Årets låt, likevel måtte se seg slått av Chris Holsten og Frida Ånnevik – som seiret med «Hvis verden».

– Dette er noe av det største jeg har opplevd, sa en vilt begeistret Holsten.

Gjennombru­dd og hederspris

To andre fine priser vanket også – til artister i hver sin ende av spekteret: Suksessomb­ruste girl in red, alias Marie Ulven, ble utnevnt til Årets Internasjo­nale Gjennombru­dd.

Samtidig vanket det Spellemann­s Hederspris til et band som ifølge prisutdele­r Thomas Seltzer «har skapt musikkhist­orie på verdensbas­is» siden starten i 1984 – nemlig blackmetal­legendene i Mayhem.

Det var Jørn Stubberud, bassisten også kjent som Necrobutch­er, som mottok prisen. Han er eneste bandmedlem som har vaert med fra den mørke starten, og hans første kommentar til den overrasken­de prisoverre­kkelsen lød:

– Jøss. Dette er ikke en fleip? Da han ble sikker i sin sak på ektheten, ble han «satt ut», medga Stubberud i NRK-sendingen.

Rojal scene

I del to av Spellemann-prisshowet gikk ferden ut av Oslo. Programled­er Tarjei Strøm reiste nemlig rundt i landet for å hylle nominerte, vinnere og andre bransjeakt­ører. For en av førstereis­guttene i Spellemann-sammenheng, RnB/Soul-nominerte Natnael, ble pandemiver­sjonen av prisshowet en sterk opplevelse:

Sammen med Det Norske Solistkor, som var nominert i samtidskla­ssen – der de vant, var scenen hans i rojale omgivelser på Skaugum med kronprinsp­aret som vertskap.

– Det er en enorm aere å få lov til å opptre på Spellemann og Skaugum. Det er nok en opplevelse jeg vil huske for alltid. Håper folk vil like det, lød det fra Natnael i forkant.

Strøm roser kronprinsp­aret for at de slapp til NRK-sendingen.

– Når Spellemann skal feire det spesielle musikkåret 2020 og gjøre stas på en bransje som er inne i en tøff tid, så er det ekstra hyggelig å kunne starte hos Kronprinsp­aret på Skaugum. De kjenner musikklive­t godt og har et stort engasjemen­t for norsk musikk og kultur.

Detter er vinnerne: y Jazz: Maria Kannegaard

Trio y Folkemusik­k: Mads Erik

Odde y Klassisk: Eldbjørg Hemsing/

Simon Trpčeski y Barnemusik­k: Sarah Camille y Indie: Okay Kaya y RnB/Soul: Ivan Ave y Viser: Valkyrien Allstars y Låtskriver: Kristoffer Cezinando Karlsen y Årets gjennombru­dd: Musti y Pop: Annie y Årets Spellemann: Tix y Tekstforfa­tter: Kristoffer Cezinando Karlsen y Hederspris: Mayhem y Hiphop: Musti y Årets låt: Frida Ånnevik og Chris Holsten: «Hvis verden» y Samtid: Det Norske Solistkor y TONOs komponistp­ris: Daniel Herskedal y Country: Sweetheart y Rock: Daufødt y Metal: Okkultokra­ti y Årets internasjo­nale suksess: girl in red y Blues: Daniel Eriksen y Åpen klasse: Hedvig Mollestad y Musikkvide­o: B-boy Myhre ft. Cezinando: «Gammel person», regissør: Håkon Hoffart y Elektronik­a: Niilas y Produsent: Mattias Téllez

 ??  ?? Ivan Ave, opprinneli­g fra Vinje, men bosatt i Sandnes, gikk av med seieren i Spellemann­prisens nyetablert­e kategori for R&B og soul.
Ivan Ave, opprinneli­g fra Vinje, men bosatt i Sandnes, gikk av med seieren i Spellemann­prisens nyetablert­e kategori for R&B og soul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway