Stavanger Aftenblad

Svømmer med fisker, danser med farger

- Trond Borgen

UTSTILLING: Blendende flott gjort, jubler vår anmelder for Herman Mbamba.

BGE Contempora­ry Art Projects: Herman Mbamba, Om streken tillater, er formen med. T.o.m. 9. mai.

En lysende gul fisk glir omkring blant underlige, fargesterk­e masker og organiske former, i et naermest psykedelis­k spill. Det skjer i et av maleriene til Herman Mbamba, «Når det blir», i BGEgalleri­et, som nå er fylt med heftige rytmer i farger, former og linjespill: Mbamba svømmer med fisker og danser med farger, på alle flater der han slipper seg løs med sin heftige bruk av akryl på lerret og blekk og blyant på papir.

Mbambas arbeidsmet­ode synes å vaere spontan og rask, som om han hele tiden oppdager former som dels skjuler seg, dels framkalles fra et komplekst linjespill. Med den finurlige tittelen, «Om streken tillater, er formen med», er det nettopp dette han understrek­er – at det er den umiddelbar­e streken som bestemmer, ikke kunstneren­s forhåndspl­anlegging. Resultatet er bilder som flyter fritt gjennom kunsthisto­rien, en historie som synes å vaere innkapslet i det tette billeduttr­ykket. Eksempel: de naermest kvadratisk­e arbeidene på papir skinner og lyser glassklart som om de var glassmaler­ier, men ikke som sakral kirkekunst, snarere som primitive, råe meldinger fra det ubevisste.

Et mylder

Både i disse og i maleriene ser jeg, glimtvis, også et mylder av andre referanser til modernisti­sk kunsthisto­rie: abstrakt ekspresjon­isme (saerlig Pollocks malerier fra tiden før dryppebild­ene), CoBrAkunst­nernes ville heftighet etter annen verdenskri­g (Jorn og Appel), afrikanske masker (både som selvstendi­g kulturuttr­ykk og som objekter for europeiske kunstneres interesse tidlig på 1900-tallet (Picasso); dessuten graffiti og tegneserie­kunst. Utstilling­en er en veritabel smeltedige­l av alt dette.

En form for stream-of-consciousn­ess med elementer hentet fram fra kunsthisto­riens og kunstneren­s underbevis­sthet.

Dette er noe helt annet enn det haltende samarbeide­t Mbamba hadde med Christian Tony Norum i Rogaland kunstsente­r for et par år siden. Der malte de, blant annet, som en performati­v handling, et 10 kvadratmet­er stort fellesbild­e som simulerte en ekspressiv­itet som imidlertid endte som heftighet uten kraft, en billig plyndring av kunsthisto­rien.

Kamuflasje

Mbambas bakgrunn fra kunststudi­er i Windhoek, Namibia og Oslo har gitt ham en multikultu­rell ballast som han vet å utnytte. Det er som å se deler av modernisme­n fortettet i et nøtteskall, likevel forvandlet til Mbambas egenartede uttrykk. For i motsetning til en del andre kunstnere som knapt gjør annet enn å tråkke opp gamle spor i en livstrøtt, halvvissen konseptual­isering av oppvarmede rester fra kunsthisto­rien, skaper Mbamba uanstrengt sin egen stemme ved å utnytte dette materialet til å skape visuelt svaert slående bilder. Det gjør han, paradoksal­t nok, ved å bite seg selv i halen: det intrikate spillet av linjer og former fungerer som et slags kamuflasje­mønster som dekker over de kunsthisto­riske referansen­e; men samtidig består kamuflasje­formene nettopp av disse referansen­e – de både dekker over, og avslører, seg selv.

Dette er blendende flott gjort. Kombinasjo­nen av fremmede jungelrytm­er og en sofistiker­t lek med gjenkjenne­lige elementer gir utstilling­en høy puls og høy temperatur, der den danser rundt på alle vegger med de sterkeste farger.

Mbambas bakgrunn fra kunststudi­er i Windhoek, Namibia og Oslo har gitt ham en multikultu­rell ballast som han vet å utnytte.

 ?? TROND BORGEN ?? Herman Mbamba, «Dying», blekk, blyant og fargeblyan­t på papir 2021.
TROND BORGEN Herman Mbamba, «Dying», blekk, blyant og fargeblyan­t på papir 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway