Stavanger Aftenblad

Flokk eller kohort

- Møyfrid Lunde Sogneprest i Kviteseid

DAGENS ORD: Jes 40,9-11. «Han gjeter sin flokk som en gjeter.

Han samler lammene med armen, løfter dem opp i fanget, leder søyene.» (Jes 40, 11) I Bibelen blir Herren Gud sammenlikn­et med en god gjeter som sørger for flokken sin. I vår tid er det mer fokus på at vi som individual­ister må finne vår egen vei, velge vår egen mat, søke vår egen lykke og konstruere vår egen lille gud.

Per Fugelli var en av dem som oppfordret til ikke å «vaere et ett-tall på jorden, men i stedet ta vare på flokken din», som han sa.

Under pandemien har det kanskje blitt tydeligere for flere hvor viktig fellesskap­et er for oss. I mange sammenheng­er har det gjort vondt å begrense flokken. Vi har måttet ta stilling til hvem vi skal regne som «faste venner», hvem er våre «naerkontak­ter», hvem er du i «kohort» med osv.

I Guds rike er det avslappend­e og godt å bare få høre til uten å skulle velge andre selv. Jesus har vist at han har omsorg for alle på så mange måter. Til og med for dem som ikke selv kjenner seg som en del av flokken. Sånn fremstår det når det flere ganger står at han fikk inderlig medfølelse med mennesker fordi de var som «sauer uten hyrde».

Han har øye for flokken samtidig som han vet å behandle oss som individer. Han ser forskjell på lam og søyer. Noen må holdes naert og løftes opp, andre kan gå selv når han leder.

Det er ikke uten grunn at mange troende finner god trøst i ordene fra salme 23: «Herren er min hyrde, jeg mangler ikke noe.» Les gjerne hele salmen og finn hvile i disse ordene og i hans flokk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway