Stavanger Aftenblad

Høyre vil utvide parken i Lervig

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STORHAUG: Stavanger Høyre vil ha bort blokkbebyg­gelsen som er planlagt ytterst på bryggekant­en i Lervig/Siriskjaer og heller utvide parken helt ut til fjorden.

I dagens regulering er det lagt opp til boliger på tomten som en forlengels­e av bebyggelse­n på Siriskjaer, antakelig omtrent 60 nye boliger.

Bygge- og deleforbud

– Vi foreslår omreguleri­ng i forbindels­e med rulleringe­n av kommunepla­nen, men vil før det foreslå bygge- og deleforbud i området, sier Erlend Jordal (H), bystyremed­lem og medlem av Storhaug kommunedel­sutvalg.

Den foreløpig opparbeide­de delen av Lervigpark­en strekker seg fra innerst i vika og et stykke utover langs bryggekant­en mot Siriskjaer. Plutselig er det slutt på det grønne. Den ytterste tuppen er fortsatt en steinørken med utfylte Ryfast-masser.

Hvorfor ikke?

– Det var i 2019 at vi fikk den foreløpige parken på plass. Da fikk vi mange spørsmål om hvorfor parken skulle stoppe midt på. Hvorfor ikke fortsette helt ut til sjøen og bevare de kvaltetene som utsikten gir? Vi i Høyre mener at dette bør vi gjøre. Urban Sjøfront skal vaere et byområde med høy utnyttelse. Men i en så tettbygd bydel, der det ennå skal bygges hundrevis av boliger, naer sagt på alle kanter, som Storhaug og Urban Sjøfront, mener vi at en park her er bedre bruk av plassen enn enda ett byggeprosj­ekt, sier Jordal.

Bydelens beboere har i flere omganger fått uttale seg om hva de ønsker seg av kvaliteter i Lervigpark­en.

– Unik mulighet

– Svarene som går igjen er mere grønt, flere lekeplasse­r og muligheter for bading. Skal vi gå helt ut til fjorden med parken, må vi også tenke brygge og trapper for bading. Lengre inn i vika er det ikke tilrådelig med bading, på grunn av brannstasj­onen og mulige utrykninge­r med båt, sier Jordal.

– Det koster mye penger for kommunen å gi slipp på en tomt som er regulert til boliger, og heller bruke den til park. Har kommunen råd til det?

– Det er en mulig alternativ­kostnad, ja, men vi mener likevel dette er en riktig prioriteri­ng her. Dette er en unik tomt og det er en unik mulighet som ikke kommer igjen, sier Jordal.

– Høyre har vaert en sentral del av flertallet i Stavanger fra 1995 til 2019. Hvorfor regulerte dere ikke denne biten til park mens dere ennå var i flertall?

– Jeg tror ikke det var så mange som forsto at den ytre delen var regulert til bolig før vi for alvor gikk i gang med parkprosje­ktet høsten 2019. Når vi nå tar tak i det, har jeg absolutt tro på at vi skal få til dette som en felles stor sak, for byen og for innbyggern­e her i Urban Sjøfront, sier Jordal.

– Og beboerne i Lervig sykehjem får beholde sjøutsikte­n?

– Ja, det er også et poeng å beholde siktlinjen­e. I tillegg vil denne parken også bli litt som en utvidet skolegård for den planlagte Lervig skole, like bak sykehjemme­t,sier Jordal.

I full gang

Prosjektle­der Hanne Polden Saeverud i Stavanger kommune forteller at prosjekter­ingen av den nye parken nå er i full gang. Det er Link Arkitektur som har fått oppdraget.

– Forprosjek­tet skal vaere ferdig til høsten. Etter planen skal byggijngen strte i slutten av 2022, slik at parken blir ferdig i 2023, sier Polden.

Det er avsatt 48 millioner kroner for å lage den 15 mål store parken.

– Hva sier du til et forslag om å utvide parken helt ut til sjøen?

– Vi har hatt en omfattende medvirknin­gsprosess i bydelen om parken og hva den skal inneholde. Mange innspill har gått nettop på det, at parken burde vaert utvidet i den retningen. Det hadde vaert flott hvis det er mulig å få til, sier prosjektle­deren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway