Stavanger Aftenblad

Sandnes-mann dømt for grovt økonomisk utroskap

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

JAEREN TINGRETT:

En 43 år gammel mann fra Sandnes er dømt til fengsel i ett år og to måneder for grovt underslag av naermere 2,7 millioner kroner fra to bedrifter han ledet. Han er også dømt for grovt skattesvik og må tåle inndragnin­g av

1,3 millioner kroner.

Det går fram av dommen som nylig falt i Jaeren tingrett. I dommen heter det blant annet:

«Gjennom sin handlemåte har tiltalte over flere år vist at han kan misbruke sin stilling og rolle i naeringsvi­rksomhet på en måte som blant annet har gått ut over det offentlige og andre kreditorer.» (...)

«Underslag i to ulike selskap begått over en samlet periode på flere år, kombinert med brudd på regnskapsl­ovgivninge­n, er forhold som gjør at han i utgangspun­ktet ikke har den nødvendige tillit og skikkethet som kreves av en naeringsdr­ivende.»

Denne reaksjonen kommer i tillegg til en dom på fem måneders fengsel fra oktober 2017 – også den for grov økonomisk utroskap.

I perioden fra desember 2009 til mars 2012 utnyttet mannen sin stilling som daglig leder og prosjektle­der i et selskap. Den gang pusset han opp sin private bolig for drøyt 1 million kroner og fikk regningene sendt til firmaet han var ansatt i.

I denne saken ga mannen en uforbehold­en tilståelse. Jaeren tingrett dømte også mannen til å betale knapt 850.000 kroner i erstatning til firmaet. Dommen fra 2017 ble anket til lagmannsre­tten og senere Høyesteret­t, men ble avvist av begge instanser.

Brukte firmakorte­t privat

– Ut fra beløpenes størrelse betrakter vi forholdene som alvorlige. Mannen har tappet selskaper som senere gikk konkurs, sa politiadvo­kat Rune Gjertsen i SørVest politidist­rikt, da tiltalen mot mannen ble kjent sist høst.

I den siste dommen fra Jaeren tingrett går det fram at mannen tok ut forskudd på lønn fra det ene firmaet, uten å avtale det med den daglige lederen. I tiden fra 2015 til 2017 overførte han i overkant av 1,3 millioner kroner fra firmaets bankkonto til sin egen konto.

I tillegg disponerte han selskapets bankkort og gjorde kontantutt­ak for over 200.000 kroner. Dessuten brukte han kortet til å betale utgifter for til sammen naer 220.000 kroner – utgifter det ikke ble funnet kvittering­er for, verken hos selskapet eller hos regnskapsf­ører.

«Fullstendi­g uakseptabl­e» Gjennom både 2015, 2016 og 2017 var det tema mellom mannen og daglig leder at han gjorde uautoriser­te, private uttak fra firmaet. I firmaets styreproto­koller ble uttakene betegnet som «fullstendi­g uakseptabl­e».

Jaeren tingrett har funnet det bevist at mannen sto for uberettige­de uttak for naer 500.000 kroner i årene 2015 til 2017.

I tillegg til fengsel i ett år og to måneder er mannen nå fradømt retten til å drive naeringsvi­rksomhet i fem år.

Han er dessuten dømt til å tåle inndragnin­g av utbytte til staten med 1,3 millioner kroner.

– Dommen blir anket, opplyser mannens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland, til Aftenblade­t.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Politiadvo­kat Rune Gjertsen i Sør-Vest politidist­rikt var påtaleansv­arlig for saken, der en Sandnes-mann nå er dømt for grov økonomisk utroskap.
KRISTIAN JACOBSEN Politiadvo­kat Rune Gjertsen i Sør-Vest politidist­rikt var påtaleansv­arlig for saken, der en Sandnes-mann nå er dømt for grov økonomisk utroskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway