Stavanger Aftenblad

Visuelt knusende høyhus i sentrum

- Per Th. Grimnes Sivilarkit­ekt MNAL, Stavanger

BYUTVIKLIN­G: På fire helsider presentert­e Aftenblade­t 12. april «Eiendomsut­vikleren Base». Vi leser: «Ydstebøs høyhus vil snart toppe Stavanger by».

Det dreier seg om mastodonte­n «K8», som skal reises på en tomt mindre enn ett dekar, i Knud Holms gate. Tomteutnyt­telsen er fire ganger større enn i det St. Olav vi kjenner.

Alfred Ydstebø i Base vil likevel ikke kalle dette et signalbygg. Det dreier seg om et «folkelig bygg» sier han. Men et bygge med dimensjone­r som dette vil folk flest oppleve som et signalbygg, og et relevant spørsmål blir: Signal om hva? Svaret er utvilsomt at eiendomsut­viklere har fått styre byutviklin­gen i sentrum. Dette har utviklet seg over tid, i regi av m.a. Naeringsfo­reningen, og er en hovedårsak til at arbeidet med den nye Sentrumspl­anen tok hele sju år – og ble en plan som åpner for «K8» og for riving av St. Franciskus (et vernet bygg) til fordel for enda et høyhus – to overvelden­de inngrep i sentrum. Motstanden har vaert massiv og basert på seriøs argumentas­jon, men til ingen nytte. Vi får nå et visuelt knusende «K8» som nabo til byens hjerte, Breiavatne­t.

Siddiser skal i 100 år eller mer, tåle skygge og turbulens. Riksantikv­aren sa lenge nei til at «K8» skulle få dominere naermiljøe­t til Norges best bevarte middelalde­rkatedral, men ga til sist opp.

Sterkt overdrevet

Vanvittig høy utnyttelse av enkelttomt­er som i tilfelle «K8» markedsfør­es ved å påstå positive ringvirkni­nger av sentralt beliggende boliger og arbeidspla­sser. Disse fordelene vet vi er sterkt overdrevet. Noen hundre boliger/arbeidspla­sser har liten effekt for det kommersiel­le liv på bakkeplan i sentrum. Vi vet også at botetthete­n i slike prosjekter ligger godt under en person pr. bolig og at et flertall av de som bor der er pensjonist­er, eller saerdeles «busy» folk som er mye på reise. De dekker da sine behov andre steder. Når de er hjemme slapper de av.

Det som holder liv i store sentre, er primaert besøk fra et større omland, deriblant turister. Miljøvennl­ig transport inn til slike sentre er et «must». Oslo og Bergen har for lengst tilrettela­gt for effektiv skinnegåen­de bytranspor­t. Stavanger-regionen

henger ti år etter med anlegg av sin bussveiløs­ning.

Miljøhensy­n på papiret Byggesekto­ren er en versting med hensyn til klimautsli­pp. Tidligere byplansjef i Oslo Ellen de Vibe skrev for kort tid siden en kronikk om gjenbruk av bygningsma­sse. Hun refererer mellom annet til kampen om «Y-blokka» og miljøbelas­tning knyttet til riving av bygg. Hun skriver: «Det bør raskt innføres en regel i Plan- og bygningslo­ven som sikrer ombruk av eksisteren­de bygg dersom riving og nybygging ikke gir lavere klimautsli­pp enn ombruk.

Frankrike arbeider med en slik lovendring». Her i Stavanger river vi som gale. Følgende bygninger er revet eller befinner seg i faresonen: Teknisk skole, Misjonskir­ken, Politikamm­eret ved Nytorget, Stavanger Stasjon, Brannstasj­onen, men verst av alt: St Franciskus, som var vernet inntil Sentrumspl­anen åpnet for riving. Dette opplever vi kort tid etter at Stavanger «kvesset» sine miljømål.

Et nytt regime kan ta tak i dette og har faktisk allerede vist såpass til muskler i Paradis/Lagård at Alfred Ydstebø «får vondt i kroppen når han tenker på drømmen som glapp», ref. nevnte oppslaget i Aftenblade­t 12. april.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SCHMIDT HAMMER LASSEN ?? «Riksantikv­aren sa lenge nei til at «K8» skulle få dominere naermiljøe­t til Norges best bevarte middelalde­rkatedral, men ga til sist opp», skriver Per Th. Grimnes.
ILLUSTRASJ­ON: SCHMIDT HAMMER LASSEN «Riksantikv­aren sa lenge nei til at «K8» skulle få dominere naermiljøe­t til Norges best bevarte middelalde­rkatedral, men ga til sist opp», skriver Per Th. Grimnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway