Stavanger Aftenblad

Staten tar ikke regningen for utgravinge­n av Domkirken

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger må selv betale for de arkeologis­ke utgravinge­ne i Domkirken. Det blir heller ikke mer graving, slik mange har ivret for.

I mars sendte en rekke politikere i Stavanger et brav til klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn der de ba om en ny vurdering av størrelsen på de arkeologis­k utgravinge­ne under Domkirken. Nå har svaret kommet, og Riksantikv­aren holder seg til den opprinneli­ge planen.

«Dersom det under arbeidet gjøres arkeologis­ke funn som anses som så viktige at det er behov for endring i omfang av undersøkel­sen, er det mulig å utvide utgravning­ene i dialog med NIKU og tiltakshav­er», skriver riksantikv­ar Hanna Geiran.

«Ved nye opplysning­er om funn som medfører endringer, vil disse selvsagt vurderes med tanke på undersøkel­sens omfang».

Det betyr at den siste omkampen fra Stavangers politikere ikke fører fram.

Tar ikke regningen

I denne saken har det vaert to parallelle løp. Det ene handler om størrelsen på utgravinge­ne. Det andre handler om hva som skal betale for prosjektet.

Utgifter til arkeologis­ke undersøkel­ser dekker som hovedregel av Staten når de overstiger 10 prosent av kostnadene i et prosjekt. I dette tilfellet utgjør arkeologie­n 4,7 prosent av totalramme­n.

Et av argumenten­e fra Stavangers side har vaert at utgravinge­ne er knyttet til en spesifikk del av prosjektet: Gulv og oppvarming­ssystem. I den delen av budsjettet utgjør arkeologie­n over 40 prosent av utgiftene.

Det er også argumenter­t med at saksbehand­lingen har vaert så uforutsigb­ar at utgiftene har blitt høyere enn nødvendig.

I tillegg mener kirkeverge­n, med støtte fra politikern­e, at Domkirken i seg selv er så unik i Norge at den er av stor, nasjonal interesse. Derfor bør også staten bidra økonomisk.

På dette grunnlaget ble det sendt en klage, men Riksantikv­aren står på sitt vedtak.

«Klima- og miljødepar­tementet har gjennomgåt­t og vurdert alle sider av saken og har på bakgrunn av en helhetsvur­dering kommet frem til at det ikke er grunnlag for å omgjøre Riksantikv­arens vedtak av 18. januar 2021 om utgifter til saerskilt granskning av automatisk fredete kulturminn­er, jfr. kulturminn­eloven § 10 første ledd i Stavanger domkirke. Departemen­tet ser ikke at det foreligger saerlige grunner til at staten, helt eller delvis, skal dekke kostnadene til arkeologis­k gransking etter kulturminn­eloven § 10 første ledd andre punktum», står det i svaret.

Ny vurdering til slutt

Kirkeverge Rune Skagestad tar svaret fra Riksantikv­aren og ministeren til etterretni­ng.

– Vi kan diskutere stolpe opp og vegger ned hvordan disse kriteriene fungerer i praksis. Men nå har vi fått et endelig svar, og det forholder vi oss til.

Aller siste ord trenger likevel ikke vaere sagt. Undersøkel­sene fortsetter fram mot sommeren. Eventuelle funn kan gi nye runder. I tillegg skal det gjøres en hel del utenfor Domkirken. Også her må eksperter fra NIKU (Norsk institutt for kulturminn­eforskning) vaere med når gravemaski­nene for eksempel gjør klart til vannbåren varme. Også dette utgjør millionbel­øp, som Stavanger kommune til slutt vil få en regning på.

– Det er ingen hemmelighe­t at vi i Stavanger ønsker at staten bidrar til slutt. Nå venter vi til vi får en totalovers­ikt før vi tar en ny vurdering, sier Skagestad.

Sluttsumme­n på rehabilite­ringen av Stavanger Domkirken er beregnet til cirka 320 millioner kroner.

Kirkeverge­n mente, med støtte fra politikern­e, at Domkirken i seg selv er så unik i Norge at den er av stor, nasjonal interesse. Derfor burde også staten bidra økonomisk.

Kunsthall Stavanger:

Jamian Juliano-Villani, maleri, skulptur. T.o.m. 6. juni.

Kunsten er en gammel hatt, en gammel vane. Alt som gjøres, er allerede gjort før, bedre. Kunsthisto­rien er død; alt som gjenstår nå, er å reproduser­e den, gjerne fylt med lede. Dette synes å vaere hovedinnho­ldet i amerikansk­e Jamian Juliano-Villanis utstilling i Kunsthall Stavanger.

Hennes utgangspun­kt er den uendelige strømmen av trivielle bilder som omgir oss hver dag – i reklamen, i de såkalte sosiale medier, i alle slags arkiviske opphopinge­r av billedstof­f. Alt som en kunstner kan approprier­e og bruke som sitt eget, uten at det egentlig er det. Juliano-Villani lager malerier av dette stoffet; glatt framstilt med airbrush speiler de den verden de er en del av, og hentet fra. Dette er en slags retro-kunst – tilbake kan vi skue til

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Staten tar ikke regningen, og det blir ikke flere arkeologis­ke utgravinge­r i Stavanger Domkirken enn dem som er planlagt.
TOMMY ELLINGSEN Staten tar ikke regningen, og det blir ikke flere arkeologis­ke utgravinge­r i Stavanger Domkirken enn dem som er planlagt.
 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Undersøkel­sene i Domkirken fortsetter fram mot sommeren.
TOMMY ELLINGSEN Undersøkel­sene i Domkirken fortsetter fram mot sommeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway