Stavanger Aftenblad

Alt bunner i Johnsons brexit

-

LEDER: Valget i Skottland gjør en løsrivelse fra London enda mer aktuell. Boris Johnsons brexit kan krympe Storbritan­nia.

«Brexit har styrket både den skotske og den walisiske uavhengigh­etsbevegel­sen, og i Nord-Irland bobler gammelt trøbbel til overflaten igjen, mye takket vaere Londons imponerend­e mangel på politisk gehør,» skrev Aftenblade­ts Arild Inge Olsson i en kommentar sist uke.

Boris Johnsons nasjonalis­me, med brexit og farvel til EU som absolutt fremste fanesak, var tenkt å gjøre Storbritan­nia stort igjen, og britene stolte av egen storhet. Noe de har for vane å vaere.

I stedet skaper Boris Johnsons ledelse og brexithånd­tering splittelse og strid. I Nord-Irland kjenner folket seg ofret for at London skulle få gjennom sin brexitavta­le. Johnson ville unngå en hard grense mellom Nord-Irland og Irland, og plasserte den derfor i Irskesjøen, mellom Storbritan­nia og Nord-Irland. NordIrland kjenner seg hektet av, demonstras­joner, opptøyer og vold har eskalert, og flere peker på at Johnsons brexit kan føre til et forent Irland.

I Skottland er nasjonalis­tpartiet SNP som ventet valgvinner etter parlaments­valget i helgen. Partiet mangler et sete på rent flertall. Den store saken deres er å gjøre Skottland selvstendi­g, løsrive seg fra London, og slutte seg til EU igjen. De får støtte fra partiet De Grønne, som vant åtte plasser i parlamente­t. Dermed er det flertall blant skottenes folkevalgt­e for å vinke Boris Johnsons Storbritan­nia farvel.

«Det finnes ganske enkelt ingen demokratis­k rettferdig­gjøring overhodet for Boris Johnson eller noen andre til å forsøke å blokkere retten til det skotske folk til å velge vår egen framtid,» sa SNPs leder Nicola Sturgeon i sin seierstale i helgen.

Det krever at London går med på at de får ha en ny folkeavste­mning om selvstendi­ghet. Boris Johnson synes det er altfor mye forlangt, han mener det får holde at de får lov til å ha en slik folkeavste­mning med en generasjon­s mellomrom. Forrige var i 2014. Da stemte 55 prosent for å bli vaerende i Storbritan­nia.

I alle målinger siden, har flertallet sagt de ville stemt for uavhengigh­et. Og i 2015 stemte 62 prosent av skottene for å bli i EU.

I Wales, i andre enden av Storbritan­nia, fikk Labour i helgen flertallet i parlamente­t. I supplering­svalget i England, derimot, snudde arbeiderkl­assen ryggen til Labour. Partiet har ikke klart å snakke til arbeidere som ville ut av EU. At folk i tradisjone­lle arbeiderst­røk heller stemmer konservati­vt, er direkte ydmykende for Labour.

Ydmykhet er ikke en egenskap som på noen måte preger Boris Johnson. Hans slepphendt­e arroganse overfor saerlig Nord-Irland og Skottland, kan komme til å krympe Storbritan­nia.

Boris Johnsons slepphendt­e arroganse kan komme til å krympe Storbritan­nia.

 ?? RUSSELL CHEYNE / NTB ?? Nicola Sturgeon, Skottlands førstemini­ster og leder av selvstendi­ghetsparti­et SNP, ble som ventet vinneren av parlaments­valget i helgen.
RUSSELL CHEYNE / NTB Nicola Sturgeon, Skottlands førstemini­ster og leder av selvstendi­ghetsparti­et SNP, ble som ventet vinneren av parlaments­valget i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway