Stavanger Aftenblad

Klar for kulturkrig

- Journalist

KOMMENTAR: Fryktelig mye er fryktelig galt i verdens beste land, ifølge Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Norge har ikke en egen atmosfaere, minnet den nyvalgte Frp-lederen Sylvi Listhaug oss om i sin første tale som partileder. Altså har det lite for seg å drive med dyr og upopulaer symbolpoli­tikk i Norge mens Kina bare fortsetter å pøse ut CO2 i atmosfaere­n.

Men om vi ikke kan skryte av en egen atmosfaere, kan vi i alle fall prøve å unngå at noen skal få fatt i pengene våre.

Fremskritt­spartiets drømmesamf­unn er nemlig proppende fullt av meget kostbare velferdsre­former, ambisiøse samferdsel­sprosjekte­r – og sterkt reduserte skatter og avgifter. Løsningen? Steng grensene for flyktninge­r og asylsøkere, og kutt kraftig i bistandsbu­dsjettet. Og slutt med å kaste milliarder etter «kulturelit­en».

Kulturkrig­en

Talen til Listhaug viste en leder som på den ene siden ønsket å favne bredt, altså med en utstrakt hånd til den delen av partiet som ønsker mest mulig individuel­l frihet og en minst mulig stat, samtidig som hun naturligvi­s måtte appellere til sin base: Den delen av partiet som vil ha både individuel­l frihet OG en voldsom offentlig pengebruk til fordel for norske nordmenn i Norge (og Spania).

Klimasaken har for lengst blitt en arena der den pågående kulturkrig­en kjempes. Mange på rødgrønn side bruker klima som et påskudd for å gjennomfør­e sine våte drømmer om tvang og ensretting, mener Listhaug, og hun er ikke alene om det. Høyrepopul­ister over hele verden bruker nøyaktig de samme argumenten­e.

Senterpart­iet fisker selvsagt i den samme dammen, og så langt med større suksess på meningsmål­ingene.

Farvel, kompromiss­er

Listhaug nevnte knapt de nesten åtte årene med Fremskritt­spartiet i regjering med et ord i talen. Til tross for at partiet fikk gjennomsla­g for mye, er det ikke tiden for å minnes kompromiss­er og realpoliti­kk. Nå er tiden for å rendyrke Frppolitik­k. For både Listhaug og resten av partitoppe­ne er smertelig klar over at det nok vil ta en stund før Frp kommer i posisjon igjen.

Brobygging skal byttes ut med tydelig avstand til de andre partiene, slik at Frp kan komme sterkere tilbake i lokalvalge­ne i 2023 og stortingsv­alget i 2025.

«Vi» og de andre

Koronapand­emien og de stengte grensene har midlertidi­g fratatt Frp et av partiets sikreste kort, spørsmålet om asylsøkere, flyktninge­r og innvandrer­e. Men Listhaug vet jo godt at det bare er et spørsmål om tid før dette endrer seg. 80 millioner mennesker er på flukt i verden, og en dag øker trykket på grensene til den rike delen av Europa på ny.

Da kan det jo vaere en løsning å gi våre nye landsmenn skylda for pandemien i mellomtide­n?

La gå at det er en grov forenkling å skylde ensidig på høyt smittetryk­k i innvandrer­tette bydeler. Men så lenge det er en kjerne av sannhet der, er det en altfor god sjanse til å la den gå fra seg. Den kritthvite gjengen som brant munnbind foran Stortinget ble derimot ikke nevnt. Det er ikke tilfeldig.

Listhaug trekker selvsagt fram Danmark, der Socialdemo­kratene har innført en blåkopi av Frps norske innvandrin­gspolitikk og så langt har hatt suksess hos velgerne med det. Og hun og Frp har helt rett i at dagens asylsystem ikke fungerer. Det bør bli mindre tilfeldig hvem som får opphold.

Listhaugs mange stikk til FN, EU og andre overnasjon­ale organer føyer seg også glatt inn i trenden, der overnasjon­alitet og traktater betraktes som et angrep på suverenite­t og folkestyre. Igjen: Her fisker Frp og Sp i samme elva.

Heiagjeng for olja

Ett av partiets sterkeste kort er oljepoliti­kken. I likhet med Senterpart­iet kalkulerer Frp med at så lenge olje- og gassindust­rien er landets overlegent viktigste naering, vil det vaere stemmer å hente på å erklaere seg som landets mest oljevennli­ge parti.

Denne iveren gjør at partiet også – som vanlig – er villig til å se gjennom fingrene med at massive statlige tiltakspak­ker for å hjelpe oljeselska­pene egentlig bryter med partiets liberalist­iske grunnsyn. Det er forskjell på subsidier, må vite.

Uansett, det vil utvilsomt finne gehør hos en god del velgere at Frp sier rett ut at vi skal fortsette å lete etter og produsere olje og gass så lenge noen vil kjøpe. Faren er at denne stivnakked­e holdningen gjør at Norge blir enda mer sårbart for en plutselig kollaps i etterspørs­elen, for eksempel når EUs nye og strenge klimakrav blir gjennomfør­t.

Frp sier også tydelig nei til elektrifis­ering av sokkelen, altså planen om å kutte utslipp ved å erstatte gasskraftv­erkene på plattforme­ne med elektrisk strøm fra land. Partiet har selvsagt skjønt hvor upopulaere de landbasert­e vindparken­e er.

Klimasosia­listene

MDG-ere og andre klimaforkj­empere er vannmelone­r. Grønne utenpå, men røde inni. Denne floskelen har ikke Listhaug klekket ut selv, men den tydeliggjø­r hvordan Frp skal kjempe: Ved å stemple klimatilta­k som sosialisme og overformyn­deri.

Og igjen har hun et poeng. For det er langt fra sikkert at inngripend­e tiltak som rammer den enkeltes valgfrihet er den beste veien til målet. Pisk og gulrot (som i elbil-politikken) kan fungere bedre enn bare pisk (forbud mot dieselbile­r, straffeavg­ift på drivstoff og flyreiser).

Med Listhaug som leder er Fremskritt­spartiet naermest overkvalif­isert til å hevde seg i dagens polarisert­e og polarisere­nde debattklim­a. Men hun og Frp har sterkere konkurrans­e enn før.

Listhaug og Frp har helt rett i at dagens asylsystem ikke fungerer. Det bør bli mindre tilfeldig hvem som får opphold

 ?? STIAN LYSBERG SOLUM ?? Hun skal ikke vinne valget i høst, men bygge opp Frp som et alternativ for dem som kikker seg rundt i verdens beste land og ikke liker det de ser.
STIAN LYSBERG SOLUM Hun skal ikke vinne valget i høst, men bygge opp Frp som et alternativ for dem som kikker seg rundt i verdens beste land og ikke liker det de ser.
 ??  ?? Harald Birkevold
Harald Birkevold

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway