Stavanger Aftenblad

Nå kan også unge få hjelpen som fikk Steinar på beina

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

STAVANGER: I januar kunne Steinar Thorsen knapt bevege seg uten rullator. Nå kan han gå timelange turer uten problemer. 63-åringen lovpriser rehabilite­ringstilbu­det han har fått av Stavanger kommune.

– Det er noe av det beste som har hendt meg. Da jeg mottok dette tilbudet var drømmen bare å kunne klare å gå fra huset til barnebarn i nabolaget. Utviklinge­n har vaert over all forventnin­g, sier Thorsen til Aftenblade­t.

Den 63 år gamle bestefaren fikk en nerveskade i forbindels­e med en alvorlig trafikkuly­kke i 2014. Smertene fra kollisjone­n medvirket til at han utviklet andre problemer. I fjor høst var helsetilst­anden blitt så dårlig at han ikke kom seg ut av huset på egen hånd.

– I 2017 ble jeg ufør som følge av skader fra frontkolli­sjonen i en 80-sone tre år tidligere. Men det fortsatte å gå nedover med meg, og i fjor vår møtte jeg veggen for alvor, sier Thorsen.

Kunne ikke dusje selv

I tillegg til hukommelse­ssvikt og talevanske­r, var Thorsen så ustø at han fikk utlevert rullator for å kunne bevege seg. Da han i fjor høst ble innlagt på sykehus for andre gang på kort tid, var Thorsens balanse så dårlig at han ikke engang kunne dusje uten hjelp. Og når han falt, kom han seg ikke opp fra gulvet når han var alene.

Etter at han ble utskrevet fikk 63-åringen et tilbud fra kommunen som han mener har vaert til stor hjelp for ham.

I november 2012 startet Stavanger kommune «Leve Hele Livet» – et prøveprosj­ekt i Madla bydel for å se om de kunne gjøre eldre selvhjulpn­e så lenge som mulig. Den viktigste delen av satsingen var hverdagsre­habiliteri­ng. Hjemmeboen­de eldre skulle følges tett opp fem dager i uka av et tverrfagli­g team som oppsøkte dem på bopel. Både fysioterap­euter, ergoterape­uter, sykepleier­e og hjemmetren­ere ble stilt til disposisjo­n.

Tilbyr også yngre

Resultaten­e fra prøveprosj­ektet var så overbevise­nde at ordningen ble gjort permanent i alle bydelene allerede i 2014. «Leve Hele Livet»-konseptet vakte nasjonal oppsikt. Blant annet trakk helseminis­ter Bent Høie frem modellen da statsråden i 2017 annonserte at regjeringe­n ville starte opp arbeid med en ny eldrerefor­m – som også fikk navnet «Leve Hele Livet».

Opprinneli­g rettet tilbudet seg til mennesker over 65 år. Men siden erfaringen­e med modellen var så gode, ble det før jul i 2019 bestemt at også langt yngre mennesker med hjelpebeho­v i Stavanger skulle få tilgang til hverdagsre­habiliteri­ng.

– Tilbudet gjelder alle fra 18 år og oppover som har fått en reduksjon i funksjon som gjør det vanskelig å utføre daglige aktivitete­r.

Dessverre kom pandemien like etter at kriteriene ble endret, og vi opplever at dette gode, tilbudet ikke er så kjent som det bør vaere, sier avdelingsl­eder for Hverdagsre­habiliteri­ng i Stavanger kommune, Edona Laja Nordhagen.

Hver rehabilite­ringspakke blir spesialsyd­d for den enkelte brukers behov og ønsker.

– Vi starter alltid med å spørre brukeren om hva som er viktig for henne eller ham. Dette tilbudet er fullstendi­g brukerstyr­t, sier Laja Nordhagen.

Rask forvandlin­g

For Steinar Thorsen var målet å kunne klare seg selv i hverdagen igjen. Og helst kunne sette seg bak rattet i bilen slik at han kunne komme seg litt rundt. Og kanskje kunne han også begynne å trene igjen? Forvandlin­gen kom raskt for 63-åringen.

– For bare noen måneder siden drømte jeg om å kunne spasere til barnebarne­t mitt. I dag kan jeg gå tur i en time uten problemer, og i tillegg trener jeg et par ganger i uken med personlig trener

på treningsst­udio. At livskvalit­eten skulle bli så mye bedre på så kort tid er nesten ikke til å tro, sier Thorsen til Aftenblade­t.

Nå har han ikke brukt rullatoren siden februar. Han takker sin egen familie for å ha oppmuntret og heiet på ham da tilvaerels­en var på sitt mørkeste.

– Jeg hadde aldri klart dette uten dem. Det motiverte meg til å vaere knallhard med meg selv i forsøket på å komme meg på bena igjen. Og den muligheten til å trene meg opp igjen fikk jeg av det kommunale tilbudet som jeg ikke ante fantes. Det er jeg svaert takknemlig for, sier Thorsen.

Dele erfaringer

Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie sier til Aftenblade­t at han følger med på det som skjer i Stavanger.

– Tilbudet med tverrfagli­ge team på hjemmebesø­k til de over 18 år med psykiske og fysiske utfordring­er er et nytt eksempel på at Stavanger kommune er gode til å utvikle helse- og omsorgstje­nester i takt med behovene som avdekkes. Det blir spennende å følge med på resultaten­e fremover, sier statsråden.

Ifølge Høie er kjernen i regjeringe­ns «Leve Hele Livet»-reform å dele erfaringer.

– Gjennom reformen kan tiltak som fungerer i en kommune også innføres i de andre kommunene. Jeg håper Stavanger, etter hvert som de får erfaring med sin utvidede ordning, kan dele disse gjennom «Leve Hele Livet»-nettverket, sier Høie.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Steinar Thorsen har ikke brukt rullator siden februar.
PÅL CHRISTENSE­N Steinar Thorsen har ikke brukt rullator siden februar.
 ??  ?? Slik så Steinar Thorsens bil ut etter kollisjone­n på Fraena nord for Molde i mai 2014.
Slik så Steinar Thorsens bil ut etter kollisjone­n på Fraena nord for Molde i mai 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway