Stavanger Aftenblad

– Det føles som en «walk of shame»

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

SANDNES: De harde ordene mot russen på sosiale medier gjør at Gand-venninnene Sofie, Nora og Ida velger sivil foran russedress.

– Det føles som en walk of shame, sier Sofie Jacobsen (18). Hun og venninnene Ida Evjen (19) og Nora Eline Skogland (18) er avgangsele­ver ved Gand videregåen­de skole i Sandnes, og dermed russ i år.

Men russedress­en har de lagt igjen hjemme.

– Etter at smitten blant russen begynte å bre om seg, følte jeg skam. Folk tror at alle russ skal vaere i karantene, og jeg har derfor ikke lyst å møte stygge blikk, sier Evjen.

De tre jentene har fått med seg at noen voksne mener russen er uansvarlig­e. På nettet har det de siste dagene vaert mange kommentare­r fra folk som mener russen bør skamme seg og helst holde seg innendørs. Noen av tilbakemel­dingene tenderer til hets.

– Alle arrangemen­ter er jo avlyst, men jeg hadde håpet å få gå med russedress­en, iallfall, sånn at det ble litt russetid, sier Jacobsen.

– Hjelper ikke

Evjen er ikke sikker på om hun orker å ta på seg russedress­en igjen i det hele tatt, selv om feiringen etter planen kan starte opp igjen to dager før 17. mai.

– Jo da, russen har gått på en stor smell, men det hjelper ikke at voksne og eldre gir spydige kommentare­r til russen på butikken. Alle russ, også de som ikke har vaert ute og festet, blir skåret over én kam.

Skogland forteller at hun var ganske sikker på at det ville komme noe smitte blant russen før feiringen begynte, men ikke at det skulle bli så mye.

Stolthet

Fylkesordf­ører i Rogaland Marianne Chesak (Ap) mener at det er ufint av voksne å slenge kommentare­r etter russen.

– Det synes jeg er rett og slett frekt. Russen har vist at de vil vaere ansvarlige, og de har prøvd så godt de kan. De som er russ i år, har ofret mye.

Fylkesordf­øreren hadde jevnlig dialog med russen før russetiden.

– Utbruddet er avgrenset til russen, så de får den største belastning­en. Det er de som må sette feiringen sin på pause.

Samtidig beskriver smittevern­overlegene utbruddet som uhell og uflaks. Russen bør baere dressen sin med stolthet, også i år. Det har de fortjent.

Russen Sofie Jacobsen forteller at fylkeskomm­unen har hatt flere møter med russepresi­dentene, samt et allmøte der hun også var til stede.

– I mange måneder har russen spurt kommunene og fylkeskomm­unen om hva vi har lov til og ikke, uten å få klare svar. Russen i Rogaland hadde et møte med fylket, politiet og helseperso­nell. Her sa de at russen skulle få svar på spørsmål, men de svarte nesten ikke på noe som helst, mener Jacobsen.

Et spørsmål som gikk igjen på allmøtet, som Jacobsen og vennene mener ikke ble besvart, var «hva kan vi gjøre i russetiden?».

– De kan vaere i kjøretøyen­e med sin kohort. Det er ikke ulovlig, men det er ikke anbefalt å blande kohortene. Man må også begrense naerkontak­ter og holde avstandskr­avene, sier fylkesordf­øreren.

– Vanskelig å forklare

– Helsesjef i Stavanger Runar Johannesse­n har selv sagt at russe-reglene er utydelige. Skjønner du frustrasjo­nen?

– Ja, det gjør jeg. Det har vaert vanskelig for oss å forklare grensen med hva som er et arrangemen­t og ikke, men jeg tror det viktigste rådet er å bruke sunn fornuft, sier Chesak.

Hun mener at fylkeskomm­unen, som har ansvar for de videregåen­de skolene, har gjort det den kan for å opplyse russen om godt smittevern.

– Hovedårsak­en til smitten er jo at mange er samlet i busser, noe som har vist seg å vaere smittekamr­e over tid. Russen har ikke brutt noen lover og regler, men de har ikke alltid fulgt anbefaling­ene. Likevel har de vaert ekstremt flinke og ført lister over alle som har vaert i de forskjelli­ge bussene.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ida Evjen (19), til venstre, Sofie Jacobsen (18) og Nora Eline Skoglund (18) er russ ved Gand videregåen­de skole i Sandnes. De harde ordene mot russen på sosiale medier gjør at de velger sivil foran russedress.
JON INGEMUNDSE­N Ida Evjen (19), til venstre, Sofie Jacobsen (18) og Nora Eline Skoglund (18) er russ ved Gand videregåen­de skole i Sandnes. De harde ordene mot russen på sosiale medier gjør at de velger sivil foran russedress.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway