Stavanger Aftenblad

Marius øvelseskjø­rte til konfirmasj­onen – på traktor

- Hanne Undem hanne.undem@aftenblade­t.no

HÅ: Marius Øglaend ankom egen konfirmasj­on på en Massey Ferguson 35.

Lørdag skulle Vigrestad-gutten Marius Øglaend og elleve andre ungdommer konfirmere­s i Varhaug kirke. Marius valgte et noe utradisjon­elt framkomstm­iddel. – Det er kjekt å gjøre noe annerledes. Det gjør litt ekstra stas på dagen, sier Marius. Den røde, blanke traktoren er en restaurert 1963-modell.

Annerledes feiring

Nylig tok Marius trafikalt grunnkurs. Siden har 15-åringen kjørt mye hjemme på tunet. Men aldri så langt som kjøreturen fra Vigrestad til kirken på drøye 4 kilometer.

Daglig leder i Varhaug kirke, Turid Boganes, sier at konfirmant­ene fikk ha med seg seks gjester hver i kirken. Slik kunne husstanden­e ha god nok avstand mellom seg – en meter. Allsangen ble erstattet med to solisters røst. Ved allsang kreves det nemlig to meter mellom forskjelli­ge husstander.

Konfirmant­ene fikk tilbud om å flytte seremonien til høsten. Ifølge Boganes valgte halvparten av dem å utsette. Marius er imidlertid fornøyd med at han gjennomfør­te konfirmasj­onen lørdag.

– Hvordan har det vaert å konfirmere­s under pandemien?

– Det har vaert greit. Det var en veldig fin feiring, sier en positivt innstilt Marius.

– Konfirmasj­onen ble amputert. Vi får ikke feiret den akkurat slik vi vil. Men vi har valgt å gjennomfør­e den nå og så ble det en liten feiring sammen med kjernefami­lien og besteforel­drene etterpå, legger far Harald H. Øglaend til.

Dersom smittesitu­asjonen er under kontroll i høst, vil de invitere til en større feiring av Marius da.

Hva gjelder for konfirmasj­on?

I noen kommuner er felleskonf­irmasjoner utsatt til høsten, mens andre steder, som på Varhaug, kan konfirmant­ene velge å feire i disse dager.

Her er de nasjonale reglene for konfirmasj­oner: y Du kan samle inntil ti personer til en privat sammenkoms­t på offentlig sted (leid/lånt lokale). Maks 20 personer utendørs. y Det bør vaere minst en meter mellom gjestene. Dette gjelder ikke for dem som tilhører samme husstand eller samme barnehage- eller barneskole­kohort. y Gjør det lett for gjestene å vaske hender, både når de kommer og underveis. Alle som er til stede må vaere friske. Det kan vaere lettere å holde avstand utendørs enn innendørs, og ikke inviter flere enn du har god plass til. Ha oversikt over hvem som er på stedet til enhver tid. y Du må vaere oppmerksom på at det er forskjelli­ge regler for en seremoni og en privat sammenkoms­t etter seremoni. Sjekk reglene for seremoni her. y Det er også noen krav til arrangøren.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Marius Øglaend ville gjøre noe annerledes på den store dagen.
JON INGEMUNDSE­N Marius Øglaend ville gjøre noe annerledes på den store dagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway