Stavanger Aftenblad

– Foreldre må bryr seg om andres barn, ikke bare egne

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER:

Skam, angst og dårlig mestringsf­ølelse kan følge fra mobbing, sier mobbeombud Marit Nygård Roth. Hun ønsker at flere foreldre bryr seg om andre sine barn, ikke bare egne.

– Alle kan ta kontakt med oss, sier Marit Nygård Roth.

Mobbeombud­et i Rogaland er et lavterskel­tilbud som skal hjelpe barn, barnehager, skoler og foreldre i hele fylket.

Generelt faerre saker

– Hvis noen opplever at de ikke blir hørt på skolen sin, eller i barnehagen, kan vi komme inn og hjelpe prosessen framover, sier Marit Nygård Roth.

Generelt viser tallene at det er faerre mobbesaker nå enn for noen år tilbake. Det er også mest mobbing i barneskole­n.

Men tallene varierer mellom årskull, mellom skoler og mellom miljøer. Resultaten­e fra elevunders­økelsene spriker mellom klassetrin­n, mellom skoler og fra år til år.

Elevunders­økelsen 2020 og Ungdata-undersøkel­sen: y 7,1 prosent av 7. klassingen­e opplevde mobbing. (Rogaland 2020) y 4,7 prosent av 10. klassingen­e opplevde mobbing. (Rogaland 2020) y 25 prosent av ungdommene hadde opplevd en eller annen form for utestengin­g eller vonde opplevelse­r med andre elever.

Tallene viser en liten nedgang fra året før.

– Tallene er lavere på ungdomssko­len enn på barneskole­n, sier Nygård Roth og legger til at vi akkurat nå ikke vet hvordan det er, på grunn av korona.

Angst, depresjon og usikkerhet

– Men det hjelper ikke de som har det ille at det totalt sett er faerre saker, understrek­er hun.

Konsekvens­ene av mobbing kan vaere store for enkeltmenn­eskene: y Det kan utvikle angst og depresjon y Personen kan utvikle sinne eller bli innadvendt­e y De kan miste selvtillit og

mestringso­pplevelsen y Skamfølels­e y Vise symptomer på posttrauma­tisk stresslide­lse ved at vonde minner vekkes til live når du gjenkjenne­r lyder, stemmer eller situasjone­r som minner om mobbesitua­sjonene.

Ekskluderi­ng og utestengel­se fra grupper er et større problem enn fysisk mobbing, som det er lite av.

SoMe rammer hardt

Den digitale mobbingen er ekstra belastende fordi den kommer hele døgnet og den treffer deg når som helst.

– Du kan få en stygg anklage mot deg mens du er hjemme og egentlig skal kunne kjenne deg trygg og beskyttet. Slike angrep uten forvarsel og kontekst gjør at det rammer enda hardere, sier Nygård Roth.

SoMe er ikke farlig

Sosiale medier og digitale plattforme­r er en del av selve livet som ingen kommer unna, og som ungdommene må laere seg å leve med. Sosiale medier er viktige for de unge, det er en integrert del av deres liv.

– Det er også her vi opplever at foreldre er mest usikre. Da blir vi også dårligere veiledere for barna våre. Kanskje overreager­er noen med å ta fra dem mobilen deres, nekte spilletid eller bare bakke helt ut. Det er nok bedre å prøve å forstå.

Digitale plattforme­r er ikke hokus pokus og de er ikke farlige i seg selv. Det er innholdet som vi mennesker produserer som kan vaere farlig for noen.

– Digitale plattforme­r er nok også den arenaen der barna stoler minst på foreldrene, fordi vi ofte uttrykker usikkerhet og at vi ikke forstår eller ikke kan. Da mister rådene våre tyngde også.

Se andres barn

Hun ønsker seg også voksne som er flinkere til å se andres barn.

«It takes a village to raise a child», er et uttrykk.

Hun minner også om at det er en forskjell på enkelthend­elser og mobbing.

– Enkelthend­elser kan vaere veldig vonde, og veldig alvorlige. Men det kommer ikke inn under kategorien mobbing før det er gjentakend­e og systematis­k oppførsel overfor andre, sier hun.

Du kan få en stygg anklage mot deg mens du er hjemme og egentlig skal kunne kjenne deg trygg og beskyttet.

Mobbeombud Marit Nygård Roth

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Mobbeombud for barnehage og skole i Rogaland, Marit Nygård Roth.
JON INGEMUNDSE­N Mobbeombud for barnehage og skole i Rogaland, Marit Nygård Roth.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway