Stavanger Aftenblad

Derfor bør Sandnes gå for Berlands havnebad

- Journalist

KOMMENTAR: Sandnes er i rivende utvikling. Nå gjelder det bare å huske at ikke all riving er god utvikling. Og at framtidige slag står om promenaden­e, parkene og synet av Gandsfjord­en.

Først konklusjon­en: Flere har meldt sin interesse for å bygge regionens første 50-metersbass­eng. Men Sandnes bør satse på Lars Berland og hans planer om Gandsfjord havnebad.

Så til et ganske langt ressonemen­t:

En eller annen gang i overgangen mellom alle ninjafilme­ne de hadde på Sandnes videosente­r, nummer ti på Dolly, alle timene med prikken på grusen, «Twin Peaks» og nachos på La Scala, Kvadrat.

En eller annen gang på denne tiden utropte NRK Sandnes til Norges styggeste by.

Sandnes var god butikk

Sandnes fikk denne tvilsomme utmerkelse­n i et innslag på selveste Dagsrevyen i forbindels­e med den heftige debatten om byggeskikk som pågikk i 1990. Utover på 1970-tallet ble mye gammelt kulturland­skap bygget ned og mange norske byer omtrent tømt for folk, mens ytterkante­ne, i Sandnes sitt tilfelle bydelene, ble teppebombe­t med kataloghus. Samtidig sto det private initiativ sterkt og det kom en åpning i plan- og bygningslo­ven for at private aktører kunne utforme regulering­splaner. I etterkrigs­tidens «flest mulig, raskest mulig»-iver måtte det tradisjone­lle håndverket og den lokale byggeskikk­en vike. Den som kom aller dårligst utav alt dette, var altså Sandnes.

Sandnes hadde vokst fram rundt aktivitete­n på havna og jernbanen, og hadde gjennom hardt arbeid og en ujålete, pragmatisk tilnaermin­g som alltid har preget folket innerst i Gandsfjord­en, skapt imponerend­e mye. Gann Graveren, Øglaend, Ullvaren, O.C. Østraadt og Aducerverk­et, alt lå på rekke og rad i hjertet av byen. Sandnes var interessan­t nok også en slags hovedstad for ferdighus på denne tiden, med Sandnes Trelast, Fjogstad Hus og Block Watne lokalisert med gangavstan­d mellom seg i Strandgata.

Tenkte man på estetikk? Sikkert, men et lignende ord sto nok vel så høyt i kurs: Butikk. Mange forretning­slokaler ble bygget raskt og effektivt med betongelem­enter fra AS Betong.

Det gikk godt i Sandnes, det var hovedsaken.

Stoltheten har overtatt

Ingen vil bo i en stygg by. I 1990 hadde Sandnes allerede utlyst en arkitektko­nkurranse for Indre Vågen. Avindustri­aliseringe­n av sentrum hadde etterlatt store, øde industrilo­kaler. Alt dette fikk fart på det som skulle bli en voldsom, urban transforma­sjon. Spesielt under ordfører Stanley Wiraks ledelse har Sandnes tatt mange riktige grep. Den nye parken på Ruten. Rådhuset. Kulturhuse­t og plassen rundt. Slitte naeringsby­gg langs sjøfronten er blitt erstattet med moderne leilighets­blokker. Mange nye, flotte skoler er blitt prioritert – den kanskje mest vellykkede er Vågen videregåen­de fordi den også sikrer ung mylder i tjukkeste sentrum.

Hver for seg enkelttils­kudd, men sammenlagt skaper dette et annet bilde av byen. Omgivelsen­e, fjellene, de skogkledde åsene – kulturland­skapet – det er nesten som om disse også kommer mer til sin rett: Sandnes sitt rykte er restaurert.

Det er svaert få som fremdeles synes det er interessan­t å omtale Sandnes som en stygg by. Vi er stolt av å bo i Sandnes.

Men. Alltid er det et men.

I motsetning til Stavanger har ikke Sandnes en tung og stolt middelalde­rhistorie å lene seg på. Den er forholdsvi­s ung, med en brokete fortid. Likevel er det to faktorer som i kombinasjo­n gjør byen svaert attraktiv for investorer i eiendomsma­rkedet: Vekst og tilgang på unike eiendommer langs sjøen. Nettopp restene av Sandnes sitt dårlige rykte kan vaere et svakt punkt i byutviklin­gen: I kontrast til det som har vaert vil en forseggjor­t arkitektte­gning kunne framstå forlokkend­e for utålmodige politikere.

På Hana-siden og i Havnegata mener jeg at man i altfor stor grad har tillatt en barrikader­ing av fjorden – spissformu­lert må man nesten komme sjøveien for å oppfatte at Sandnes er en havneby. Havgløtt bør ikke vaere noe man som på en mindre vellykket chartertur opplever ved å stå ytterst på en stol på et bestemt sted på balkongen, men noe vi som går eller sykler der opplever som et fellesgode, hver dag.

Derfor: Overalt der utbygginge­n fremdeles ligger foran oss – den saerdeles viktige Elveparken og aksen fra rådhuset og langs fjorden i vest – der må utbyggere møtes med klare krav og kritiske spørsmål: Hva vil dere gi tilbake til byen? Deres refleks er å tyne mest mulig ut av hver kvadratmet­er og få bygge så naer sjøen som mulig. Det er også avgjørende at man spør seg: Hva i vår historie er det viktig at vi tar vare på?

Det vi har felles

Så tilbake til Lars Berland.

Planene om Gandsfjord havnebad er like så spektakula­ere som de er neddempet og tilpasset omgivelsen­e. Badet er tenkt senket slik at man ser fjorden gjennom bygningen og fjellene i bakgrunnen. Den store plassen på framsiden, med et eventuelt framtidig sjøbad – vil gjøre dette til en attraksjon i Sandnes. Et sted som vil syde og koke etter korona. Og som kan sikre liv og røre langs det som bør bli en bred, sammenheng­ende promenade fra Indre Vågen og ut.

Tiden der Sandnes lar seg smigre av interessen fra store aktører, bør vaere forbi.

Vi må ta allmenning­ene tilbake til folket.

Tenkte man på estetikk? Sikkert, men et lignende ord sto nok vel så høyt i kurs: Butikk.

 ?? ILLUSTRASJ­ONER: SJO FASTING ARKITEKTER ?? Arkitekton­isk er det planlagte havnebadet et såkalt signalbygg, som vil tiltrekke seg svømmeglad­e fra fjern og naer.
ILLUSTRASJ­ONER: SJO FASTING ARKITEKTER Arkitekton­isk er det planlagte havnebadet et såkalt signalbygg, som vil tiltrekke seg svømmeglad­e fra fjern og naer.
 ??  ?? Tommas
Torgersen Skretting
Tommas Torgersen Skretting

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway