Stavanger Aftenblad

UiS-professor skeptisk til store og billige boligprosj­ekter

- Stella Marie Brevik stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Om 30 år bor nesten 70 prosent av oss i byer. At byene vokser skaper problemer, samtidig er et arkitektur­opprør i full blomst. Kan et nytt studie ved UiS løse problemene bylivet gir oss?

– Hvis man bygger en haug bitte små leilighete­r tett i tett kan det føre til sosiale problemer, sier Odd Einar Falnes Olsen. Han er professor i samfunnssi­kkerhet ved Institutt for sikkerhet, økonomi og planleggin­g, på Universite­tet i Stavanger.

Sosiale problemer kan bety blant annet en konsentras­jon av høy arbeidsled­ighet og rusproblem­atikk. Billige boliger i fleng kan gi innbyggern­e et dårligere liv, samt påføre kommunene økonomiske belastning­er.

– Forbundet med risiko

– Samfunnssi­kkerheten går inn i alle aspektene av å planlegge en funksjonel­l by. At man skal trives i en by er én ting, men stort sett alt i byplanlegg­ingen er forbundet med risiko – også boliger. Man har blitt bedre til å gjennomfør­e risikovurd­eringer, men ofte blir det ikke gjort godt nok – akkurat fordi det har manglet en kobling mellom byplanlegg­ing og samfunnssi­kkerhet, sier Olsen.

Problemati­kken professor Olsen beskriver over er én av grunnene til at Universite­tet i Stavangers (UiS) i år lanserte en ny kombo-bachelor.

Byplanlegg­ing og samfunnssi­kkerhet (BYSAM) er landets første studie av sitt slag og var det 3. mest søkte studiet på UiS per studieplas­s i år. Bacheloren tar foreløpig opp 20 studenter og hadde 183 primaersøk­ere. Høstens studenter er de første som tar denne bacheloren.

– Kurset er etablert etter behov. Kombinasjo­nen av byplanlegg­ing og samfunnssi­kkerhet er gir tverrfagli­g kompetanse som har vaert etterspurt av både av naeringsli­v og politikern­e, sier professor i byplanlegg­ing, Harald N. Røstvig.

Vil endre byplanlegg­ingen

– Hvordan går byplanlegg­ing og samfunnssi­kkerhet hånd i hånd?

– Byplanlegg­ere må laere mer om samfunnssi­kkerhet. Gjerdrum-raset viste for eksempel at vi ikke kan bygge hvor som helst. Det dukker også opp nye utfordring­er etter hvert som samfunnet utvikler seg. Nye utfordring­er, som pandemien og klimaendri­ngene, vil endre byplanlegg­ingen, sier Harald N. Røstvig.

– Mange aktører

Harald N. Røstvig er også arkitekt av yrke. Han mener klimaendri­ngene gjør at man i større grad enn før må ta høyde for vind, flom og ras. Mens pandemien vil endre vår bruk av transports­ystemer, kontorer og boliger, og legge mer vekt på avstand i bybildet.

– De som jobber med samfunnssi­kkerhet må på den andre siden forstå mer av byplanlegg­ingens muligheter og begrensnin­ger – slik får vi også bedre byer. Det er ekstremt mange aktører involvert i byplanpros­esser. Byplanlegg­ing gjort riktig ser enkelt ut, men det er ikke det, sier Røstvig.

Byplanlegg­ing og opprør Studiet blir etablert samtidig som et arkitektur­opprør foregår – hovedsakel­ig via en Instagram-konto.

Opprøret mener kommunen og politikern­e burde stille strengere krav til utbyggere og arkitekter. De mener at mye av det som bygges, og har blitt bygd, er for stygt og av for dårlig kvalitet. Opprøret har flere følgere på Instagram enn samtlige politiske partier, og diskusjone­r om byplanlegg­ingog utvikling har blomstret opp som følge av Instagram-kontoen.

Professor Røstvig forklarer at studiet ved UiS ikke vil ta vektlegge det estetiske, men at temaene arkitektur­opprøret tar opp henger sammen med både byplanlegg­ing og samfunnssi­kkerhet.

– Tverrfagli­ghet blir viktigere og viktigere i samfunn som blir mer spesialise­rte. At folk trives et sted handler jo også om trygghet. Det gjelder også bygninger, utforminge­r, plasser å vaere, steder å puste, steder å møtes, steder å trives. Dette betyr mye. Pluss – der ulike folk møtes kan det også oppstå positive situasjone­r ved at det faktisk øker sikkerhet, sier Røstvig.

68 prosent vil bo i byer i 2050 Samtidig som byene kritiseres, forventer Ipsos, et firma som driver med meningsmål­inger og anvendt samfunnsfo­rskning, at 68 prosent av alle mennesker på jorda bor i urbane områder i 2050. y I dag bor 56 prosent av befolkning­en i byer. y I dag bor 114.147 i Stavanger. Tallet forventes å 156 617 i 2050. y I 2020 bodde 79.559 personer i Sandnes. I 2040 antas tallet å vaere 97.652. y NB: Disse tallene tar for seg kommunene, ikke bare sentrumsom­rådene.

Den raske urbaniseri­ngen fører til at mange kjemper om de samme ressursene, mener FN, og peker på noen hovedutfor­dringer byene har: y For mye trafikk og luftforure­nsning y For lite penger til offentlige

tjenester y Mangel på gode og rimelige

boliger

– Hvordan kan byplanlegg­ing og risikovurd­eringer løse disse problemene?

– Hvis man skal løse en utfordring må man identifise­re hva utfordring­en er, hvilke risikoer man løper hvis man ikke gjør noe med det, og identifise­re hvilke virkemidle­r man kan bruke for å håndtere problemet. Likevel handler samfunnssi­kkerhet om å tilpasse samfunnet til nye utfordring­er, mens baerekraft handler om å forebygge. Byplanlegg­ing handler om å gjøre byene robuste på ulike vis, sier Olsen.

– Den største trusselen vi ser nå er klimaendri­nger. Mange store byer i verden ligger for eksempel ved havet. Havstignin­g og en helt annen type vaer, gjør at det oppstår nye risikoer byer må tilpasse seg til.

Rogaland i 2050

– Hva er, og blir Rogalands største utfordring­er med tanke på risiko og byplanlegg­ing?

– Å utvikle balanserte områder der folk og boliger ikke er ensidige. Samt minimere transporte­n. I Rogaland bygges det ofte spredt, men små og ensidige boligområd­er for seg selv. Man må også bli flinkere til å lage risikoanal­yser, for å vaere i stand til å vite hvilke tiltak man må sette inn i forskjelli­ge situasjone­n, men sammenlign­et med verden strever vi med små problemer, avslutter Olsen.

Tverrfagli­ghet blir viktigere og viktigere i samfunn som blir mer spesialise­rte.

Harald N. Røstvig

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Universite­tet i Stavanger får nytt bachelorst­udie i byplanlegg­ing og samfunnssi­kkerhet. De første studentene starter undervisni­ngen til høsten.
FREDRIK REFVEM Universite­tet i Stavanger får nytt bachelorst­udie i byplanlegg­ing og samfunnssi­kkerhet. De første studentene starter undervisni­ngen til høsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway