Stavanger Aftenblad

Oscar Maaseide sikter mot milliardom­setning

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

SANDNES: I januar i fjor ble Klinikk for Alle kjøpt opp for 300 millioner kroner. Halvannet år senere er antall klinikker økt fra 29 til 85 – og det hele styres fra Sandnes av Oscar Maaseide.

– Vi har nå rundt 400 terapeuter som utfører rundt 600.000 behandling­er i året. Det betyr at godt over 2000 pasienter finner veien inn dørene våre hver eneste dag hvis vi ser bort fra fri- og helligdage­r, sier Oscar Maaseide til Aftenblade­t/E24.

Fragmenter­t bransje

Han er nå administre­rende direktør og konsernsje­f i Physical Medicine Group – et selskap som ble opprettet i forbindels­e med at det svenske selskapet Litorina kjøpte opp Klinikk for Alle i januar i fjor. Kjøpesumme­n var på rundt 300 millioner kroner. På det tidspunkte­t besto kiroprakto­rkjeden av 29 klinikker. Nå er tallet 85 – fordelt på Norge og Sverige.

– Selv om vi bare er represente­rt i to land, er vi likevel størst i Europa. Og det sier det aller meste om bransjen, sier Oscar Maaseide. – På hvilken måte da?

– At den er veldig fragmenter­t. Det er et globalt fenomen at de aller fleste klinikkene er frittståen­de og eid av terapeuten selv. Vi ønsker å endre dette gjennom å profesjona­lisere bransjen gjennom å samle klinikker under et felles eierskap for å øke kvaliteten i alle ledd – noe som er til det beste for både pasientene, terapeuten­e og selskapet. I vårt fag er suksess synonymt med kvalitet. Setter man penger og kvantitet først, så har man tapt.

– Men vil det ikke vaere mer penger å hente på å drive en klinikk selv i stedet for at deler av overskudde­t skal gå til andre eiere i et stort selskap?

– Tvert imot. Under vår paraply slipper den enkelte å styre med ting som markedsfør­ing, smittehånd­tering, bemannings­plan, rekrutteri­ng, forsikring­er og teknologis­ke utfordring­er. Alt dette tar vi oss av slik at terapeuten kan drive mer effektivt og få mer tid til å drive med pasientbeh­andling.

I tillegg har du dette med å komme inn i et utviklende fellesskap i stedet for å fortsette alene i det samme sporet uten å få noe input, svarer Oscar Maaseide.

– Flere kjeder

Ifølge generalsek­retaer i Norsk Kiroprakto­rforening, Hans Otto Engvold, er det en økende trend at enkeltklin­ikker slutter seg til kjeder.

– I likhet med mange andre helserelat­erte bransjer, som for eksempel optikere og andre, ser man også innen kiroprakti­kkfaget at det er markedsøko­nomiske mekanismer som fører til danning av ulike former for klinikksam­menslutnin­ger eller klinikkjed­er. Dette gjelder både i Norge og i flere andre land.

Norsk Kiroprakto­rforening har rundt 850 medlemmer hvor i underkant av 30 prosent arbeider innenfor en eller annen form for klinikkgru­ppering, mens resten driver helt for seg selv.

– Vi har ingen policy eller meninger rundt klinikkers økonomiske organiseri­ng, eller hvorvidt disse bør driftes som selvstendi­ge klinikker eller i form av ulike former for klinikksam­menslutnin­ger, sier Engvold.

Mistet 100 mill. på korona Physical Medicine Group er en slik sammenslut­ning, som består av Klinikk for Alle, Naprapatla­ndslaget og Muskelcent­rum. Litorina eier 65 prosent av selskapet, mens de resterende 35 prosentene er fordelt på andre mindre aksjonaere­r – deriblant Oscar Maaseide.

I fjor hadde Physical Medicine Group en omsetning på 303 millioner kroner med et resultat før skatt på 3,3 millioner kroner.

– Isolert sett er resultatet for dårlig, men akkurat i år er det ekstra viktig å se bak tallene. Alle våre klinikker var stengt fra 12. mars til 20. april. I tillegg har vi hatt til dels store utgifter knyttet opp mot smittevern etter at vi åpnet igjen. Alt i alt er vi derfor veldig fornøyde med at vi har kommet oss gjennom et knalltøft år med blå tall, sier Oscar Maaseide.

– Hvor mye vil du anslå at koronapand­emien har påvirket omsetninge­n?

– Et grovt anslag vil vaere rundt 100 millioner kroner.

Milliard-ambisjon

I forbindels­e med oppkjøpet i januar i fjor, uttalte Oscar Maaseide og de nye eierne i Litorina at de hadde en ambisjon om å øke omsetninge­n til 600 millioner i løpet av en periode på tre-fire år.

– Det stemmer. Og den ambisjonen ligger der fortsatt. Det hårete målet er en omsetning på én milliard kroner i 2025, sier Maaseide, som ikke legger skjul på at eierne forventer langt bedre marginer i framtiden enn hva selskapet leverte i fjor.

– Vår hovedeier, Litorina, vil opp og fram. Det er det ingen tvil om. Men vi trenger en sunn lønnsomhet i bunn for å klare å vokse slik vi ønsker.

Og neste steg er å vokse seg ut av Norden og inn i England.

– Vi er i dialog med flere klinikker i både inn- og utland. Det har vi hatt i lang tid. Spesielt i England har vi flere som mer eller mindre er klare for å signere med oss, men på grunn av pandemien og reiserestr­iksjoner har det ikke latt seg gjøre å få de siste brikkene på plass. Men straks det åpnes mer opp, så er vi i gang i England. Potensiale­t der er større enn både Norge og Sverige til sammen, sier Oscar Maaseide, som for øvrig er bror til den tidligere sandvolley­spilleren og investoren, Bjørn Maaseide.

Fra Oslo til Sandnes

Familien Maaseide er fra Hana i Sandnes, men det siste året har Oscar Maaseide styrt forretning­ene fra hjemmekont­oret på Bryne.

– Ledelsen er desentrali­sert, men det er ikke så lenge siden vi flyttet hovedkonto­ret vårt fra Oslo til Sandnes. Jeg synes det er stas at det som er blitt en så stor virksomhet styres fra hjembyen min, sier Oscar Maaseide, som er fra Hana. Han kjøpte seg inn i Physical Medicine Group for halvannet år siden, men ønsker ikke å si noe om hvor mye han eier i selskapet.

– Men for meg er det en betydelig investerin­g.

Sola-mann tjente 100 mill. Mens Oscar Maaseide gikk inn, så gikk Sola-mannen Jan Rune Austad ut. Austad hadde 37,3 prosent av aksjene i Klinikk for Alle da det svenske oppkjøpsfo­ndet la 300 millioner kroner på bordet. Dermed kunne Austad cashe inn en gevinst på rundt 100 millioner kroner naermest over natten.

– Jeg satt og fulgte med på nettbanken da pengene ramlet inn. Da måtte jeg bare ta et bilde. Og i dag måtte jeg en tur i minibanken også – bare for å se saldoen på skjermen. Det var veldig kjekt, sa Austad til Aftenblade­t/E24 i januar i fjor.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway