Stavanger Aftenblad

– Å vaere dørvakt er litt som i politikken

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Roy Steffensen og Hayley Anita Henriksen er herved det nye maktparet i Frp.

Hayley Anita Henriksen ble i helgen valgt inn i Fremskritt­spartiets mektige sentralsty­re.

Samboeren, Roy Steffensen, er leder i utdannings- og forsknings­komiteen på Stortinget. Da er veien kort til merkelappe­r som super- eller maktparet for Frp-duoen som bor på Ålgård.

– Landsmøtet har gitt meg tillit, de vet hvem jeg er og hvem jeg bor med, men hvor mye makt vi har sammen? Jeg kjenner meg ikke helt igjen det, men jeg skjønner jo at sånne beskrivels­er er spennende, sier 32-åringen.

– Men du kommer ikke bort fra at du har fått et mektig verv?

– Nei, helt klart, men jeg er med i et parti fordi jeg tror Frp represente­rer et godt alternativ i norsk politikk. Da vil jeg gjøre det jeg kan for å bygge opp det partiet vi er glad, sier hun.

Dame på byen og i Frp Stevnemøte­ne med Steffensen startet i 2013 etter et fylkesårsm­øte i Frp. Da hadde Henriksen fortsatt vakter på deltid utenfor utesteder i Stavanger og Sandnes. En kompis i PSS Securitas ville rekruttere henne i 2009.

– Han ønsket å ha med jenter i selskapet, fordi det kunne «balansere» ting litt i døra. Så mens andre var ute på byen, var jeg på jobb. Det var veldig laererikt, sier Henriksen.

Ubalansen i kjønn åpnet opp en plass for Henriksen i Frp-sentralsty­ret. Da Sylvi Listhaug var eneste kvinne i innstillin­gen til nytt sentralsty­re, ble det tilløp til bråk.

Pål Morten Borgli trakk seg og pekte på Henriksen. Rogaland Frp la en plan.

Fylkeslage­t forhandlet seg til Henriksen-støtte fra andre delegasjon­er.

Vestland Frp ble tilbudt støtte til nei til bompengefi­nansiering av rassikring­s- og trafikksik­ringsprosj­ekter, og ja til at 18-åringer skal få servere alkohol over 22 prosent.

Planen lyktes.

Før voteringen ba Henriksen landsmøtet stemme på hennes kvalifikas­joner, ikke kjønn. En god idé, syntes landsmøtet.

– Å vaere dørvakt er litt som i politikken. Det handler om å møte folk på en oppriktig måte, vaere ydmyk og møte dem for den de er, sier Henriksen.

– Det etablerte inntrykket av en dørvakt er jo gjerne store, muskuløse menn som står i døren og hiver folk i bakken. Plutselig får du deg noen a-ha-opplevelse­r, sier hun.

Litt som da hun ikke trodde det var sant da voteringen viste at hun suste rett inn i sentralsty­ret.

– Jeg har stått i døren og fått store, fulle menn på to meter ved siden av meg som spør «hva gjør du når hvis jeg slår deg?». Da sier jeg, «det gjør du ikke», og så går jo det greit. Det handler om å vaere dørvert, ikke dørvakt. Ta imot folk på en god måte. Jeg laerte mye psykologi på de årene.

– Gikk det galt noen gang?

– Ja, jeg har hatt opplevelse­r som ikke var hyggelige, men det er i et absolutt mindretall, sier Henriksen.

Tårevått Jensen-farvel Sammen har hun og Steffensen en datter på sju år. Familien er blitt godt kjent med Siv Jensen, som i helgen ble erstattet av Sylvi Listhaug som partileder.

– Jeg unner virkelig Siv å få lov til å gå av vakten nå, men det er skikkelig vemodig, for meg også. Vi har grått begge to, Roy og meg. Siv har vaert partileder nesten så lenge jeg har vaert medlem i Frp. Hun er et enormt forbilde for meg som politiker. Samtidig, etter at jeg fikk et barn selv, en familie, så ser jeg hvor mye ting krever av deg i perioder. Siv har jammen gitt slipp på så mye for oss, for Frp, på turer i skog og mark, uten å ha tid til å vaske gulvet etter skitne hundelabbe­r, tid til å gjøre helt vanlige ting. Det vil hun nok sette utrolig stor pris på.

– Endrer Frp kurs eller blir annerledes med Listhaug som partileder?

– Det vil framtiden vise. Sylvi skal gå opp sin egen sti. Det er viktig at hun gjør. Siv gjorde det samme da hun tok over etter Carl I. Hagen. Endringer vil skje, men hvordan det blir, kan ikke jeg svare på, men jeg har enormt lyst til å vaere med på det som blir en enormt spennende del av partiets historie. Jeg tror det blir veldig bra, sier hun.

Henriksen er folkevalgt i Gjesdal kommune og vararepres­entant til fylkesting­et.

Pizza og Pepsi Max

Til landsmøtet fortalte hun om mange verv i Frp gjennom snart 18 år, om at hun ikke er en heltidspol­itiker, at hun har en helt vanlig jobb som produktspe­sialist i et legemiddel­selskap, at hun har jobbet siden hun var 16 år, med alt fra pizza til salg av strømgjerd­er i hele Norge.

Også drikker hun altfor mye Pepsi Max. På sentralsty­remøtene er oddsen lav for at 1. nestleder Solvik-Olsen heller

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway