Stavanger Aftenblad

Sylvi Listhaug advarer mot klimapropa­ganda i skolen

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Frp-lederens klimainstr­uks til skoler vekker oppsikt.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener noe er galt når barn kommer hjem fra skolen livredde for at verden skal gå under på grunn av klimaendri­nger.

– Skolen har et ansvar for at elevene skal laere å tenke selv. Ikke drive med politisk skremselsp­ropaganda, sa Listhaug til landsmøtet.

Listhaug utdyper skriftlig at Frp ikke mener at alle kommer livredde hjem fra skolen hver dag, men at det finnes historier som gjør det viktig å løfte denne debatten.

Listhaug viser til Pernille (12) som ifølge yr.no fikk angstanfal­l i klasseromm­et etter snakk om klimaendri­nger, tornadoer, ekstrem varme og vanskeligh­eter for mennesker og dyr å leve. Dette skremmer barn og unge og fungerer som skremselsp­ropaganda, mener hun.

– Vi skal ta klimaendri­ngene på alvor, men vi skal ikke drive med skremselsp­ropaganda. I 2019 advarte Mental Helse oss om at stadig flere barn og unge får klimaangst. De mister nattesøvne­n og kaster opp. Slik skal vi ikke ha det. Vi skal laere om klima og miljø, men det skal ikke vaere sånn at små jenter som Pernille får angstanfal­l når hun ser på gradestokk­en, sier Listhaug.

Forbund reagerer

– Vi må passe oss for en sånn retorikk. Det kan ikke etableres som en sannhet når det ikke har rot i virkelighe­ten, sier Gunn Reidun Tednes-Aaserød, fylkeslede­r i Utdannings­forbundet.

– Tvert imot opplever jeg at vi er veldig profesjone­lle, sier hun.

Roy Steffensen (Frp) viser til henvendels­er fra sinte og bekymrede foreldre som mener at laerere mer forkynner sitt eget syn på klimapolit­ikk enn fornuftig og nøytral undervisni­ng.

– Men inntrykket mitt er heldigvis at dette ikke er dagligdags. De aller fleste laerere gjør jobben sin på en god måte, svarer Steffensen.

Han har heller ikke inntrykk av at norske skoler driver med politisk skremselsp­ropaganda.

Skremselsp­ropaganda Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener Steffensen klamrer seg til et lite halmstrå om enkeltutsa­gn, men at det Frp kommer med nå, er skremselsp­ropaganda.

– Listhaug ber egentlig skoler og laerere lyve om klimaendri­nger. Det er skremmende, sier Ap-politikere­n.

Han opplever dette som et nytt, dramatisk kapittel fra et «nytt Frp».

Ulrikke Torgersen (MDG) sier barn og unge er redde for fremtiden fordi politikere som Listhaug i tiår etter tiår har sviktet.

Torgersen mener Frp-programmet sår tvil om klimakrise­ns eksistens og at Listhaug legger alt ansvaret over på barn og unge.

Våkner om nettene

Listhaug sier enkelte omtrent tyr til krigsretor­ikk om klima. Frp-lederen mener Torgersen rett ut mener at klimaendri­ngene truer livsgrunnl­aget vårt.

– Det er slik retorikk som bidrar til å holde barn og unge våkne om nettene, svarer Listhaug.

– Vi har hørt historier fra klasserom, men også de grønne sosialiste­ne har et stort ansvar. De kommer med dommedagsp­rofetier og forskutter­er jordens ende hver gang de får anledning, sier Listhaug.

– Det er den klimafiend­tlige og virkelighe­tsfjerne politikken til Listhaug som holder barn og unge våkne om nettene, svarer Torgersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway