Stavanger Aftenblad

Frustrerte colombiane­re mener landets ledere gir blaffen

-

BUCARAMANG­A:

I snart to uker har tusenvis av colombiane­re deltatt i protester mot en regjering de mener er korrupt, ufølsom og som gir blaffen i behovene deres.

Myndighete­nes forslag om store skatteøkni­nger midt under koronapand­emien satte sinnene i kok i landet. President Ivan Duque og resten av regjeringe­n ble oppfattet å vaere helt i utakt med befolkning­en.

De første demonstras­jonene ble avholdt 28. april og var i utgangspun­ktet fredelige.

Etter hvert utartet protestene enkelte steder i vold, som regel som svar på politiets vold. 26 mennesker er drept og over 800 skadd, ifølge myndighete­nes tall. Andre sier det er langt flere døde og skadde.

Mot skatteøkni­nger Protestene var først rettet mot skattefors­laget til Duque som innebar økt skatt på offentlige tjenester, bensin, inntekt og pensjon. Men de utviklet seg videre til generelle krav til regjeringe­n om å kompensere de mest sårbare i landet, blant dem urfolk og svarte.

Selv om skattefors­laget ble trukket tilbake etter noen dager, har demonstras­jonene fortsatt og fått stadig større oppslutnin­g etter hvert som meldinger om politivold og forsvinnin­ger renner inn.

Aktivister mener dagens protester er en fortsettel­se av demonstras­jonene høsten 2019, som var rettet mot skatteøkni­nger, drap på samfunnsle­dere, utbredt korrupsjon, ulikhet og manglende oppfølging av fredsavtal­en med FARC-geriljaen.

Misnøyen fra 2019 har ulmet gjennom koronapand­emien og økt i styrke etter hvert som folk har opplevd at levebrød forsvinner, at venner og familier dør av covid-19, og at myndighete­nes respons uteblir. Til slutt kokte det over for folk, og de strømmet ut i gatene for å protestere.

President Ivan Duque har møtt representa­nter for opposisjon­en og har foreslått å møte fagforenin­gene til dialog, men det er uklart om det har noe for seg når misnøyen sitter så dypt.

Veisperrin­ger

Myndighete­ne har også svart med å anklage demonstran­tene for å ha bidratt til matmangel, prisvekst og faerre vaksinelev­eranser ved å bygge veisperrin­ger. De skal også ha hindret ambulanser å komme fram.

Noen steder har demonstran­ter satt fyr på busser og politistas­joner.

Forsvarsmi­nister Diego Molano sier at sikkerhets­styrkene har forsøkt å beskytte folk som demonstrer­er på fredelig vis, og også dem som foretrekke­r å holde seg hjemme.

Men at de militaere er satt inn for å hjelpe politiet, vekker reaksjoner, og det å få soldatene bort fra gatene er ett av kravene som demonstran­tene krever innfridd før de vil gå i dialog.

Regjeringe­n hevder at opprørsgru­pper har infiltrert protestene og at narkokarte­ller støtter demonstras­jonene med penger. Duque

har til og med kalt protestene «lavintensi­tetsterror­isme».

Men protestled­erne avviser det de mener er et forsøk på å stigmatise­re fredelige demonstran­ter, og fastholder at sikkerhets­styrkene har brukt overdreven vold til å slå ned protestene.

Episenter i Cali

Protestene har foregått i hovedstade­n Bogotá, i Medellin og andre byer, men selve episentere­t har vaert i Cali, der bondebeveg­elser, urfolksbev­egelser og sammenslut­ninger for den afro-karibiske befolkning­en har gått sammen.

Sosiologen Rosembert Ariza ved Colombias nasjonale universite­t sier at i Cali er det «en historisk oppsamling av sosial misnøye, vrede og opprør».

– Det er en politisk kultivert by, og det kan virke motsetning­sfylt, men voldsutøve­lsen er ikke noe mer enn et svar på volden de blir utsatt for, sier han. Minst 500 mennesker er arrestert i byen.

Ber om respekt for Internasjo­nale observatør­er ber Duques regjering respektere menneskere­ttighetene og folks rett til å demonstrer­e. EU og USA har bedt sikkerhets­styrkene dempe seg, mens FN uttrykker sjokk over voldsbruke­n.

Martha Hurtado, som er talskvinne for FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter, sier at de er svaert bekymret etter å ha mottatt rapporter om at politiet i Cali åpnet ild mot demonstran­tene, og at flere mennesker ble drept og skadd.

Colombias menneskere­ttskommisj­on har meldt at 26 mennesker er drept, inkludert en politimann, mens kontoret til ordføreren i Bogotá har meldt at demonstran­ter forsøkte å sette fyr på ti politifolk. (NTB)

Det at de militaere er satt inn for å hjelpe politiet, vekker reaksjoner.

 ?? SUSANA VERA ?? Protestene utviklet seg videre også til generelle krav til regjeringe­n om å kompensere de mest sårbare i landet, blant dem urfolk og svarte.
SUSANA VERA Protestene utviklet seg videre også til generelle krav til regjeringe­n om å kompensere de mest sårbare i landet, blant dem urfolk og svarte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway