Stavanger Aftenblad

Skolejente­r mål for sjokkerend­e terrorangr­ep i Kabul

-

KABUL: Mange av ofrene for lørdagens terrorangr­ep i Kabul var skolejente­r i alderen 11 til 15 år. Angrepet er et illevarsle­nde tegn for hvordan framtiden vil bli.

Bombene gikk av rett utenfor skolen Syed Al-Shahda i et hazaradomi­nert område av Kabul lørdag ettermidda­g. På det aktuelle tidspunkte­t var mange av elevene på vei ut av skolen, noe som kan bety at målet var å drepe så mange skolejente­r som mulig. Den første eksplosjon­en kom fra en bil stappfull av eksplosive­r, deretter fulgte to til. Igjen på gaten lå blodige ryggsekker, skolebøker, døde og sårede.

Sorg og raseri

Skolen brukes av gutter på formiddage­n, mens på ettermidda­gen er det jentenes tur. Like etter angrepet samlet rasende mennesker seg ved skolen. Noen var så sinte at de gikk til angrep på helsearbei­dere som forsøkte å evakuere de mange ofrene. Lørdag var dødstallet passert 50, mens over 100 var såret, ifølge myndighete­ne.

Innbyggere i området sier at braket fra eksplosjon­en var øredøvende. Afghanista­n har gjennom årene vaert rammet av en rekke blodige terrorangr­ep mot sivile. Den siste tiden er dessuten journalist­er, advokater og andre personer i yrker som er uglesett av ytterliggå­ende islamister, blitt brutalt likvidert.

Taliban peker på IS

Lørdagens angrep er blant de verste som den afghanske hovedstade­n har opplevd, og nok en gang var det hazaraene som ble rammet. De er stort sett sjiamuslim­er i motsetning til landets sunnimusli­mske flertall.

Mange av Kabuls innbyggere frykter nå for framtiden. De utenlandsk­e soldatene har allerede begynt tilbaketre­kkingen, og 11. september skal alle vaere ute, har USAs president Joe Biden bestemt

Taliban var raskt ute med å fordømme angrepet og pekte på IS, som de siste årene har etablert seg i Afghanista­n og som har erklaert krig mot hazara-minoritete­n.

Afghanista­ns president Ashraf Ghani gir imidlertid Taliban skylden for angrepet.

– Denne barbariske gruppen har ikke makt til å konfronter­e sikkerhets­styrkene på slagmarken, og går i stedet med brutalitet og barbari etter offentlige institusjo­ner og jenteskole­n, sier Ghani i en uttalelse.

Ingen har så langt sagt at de står bak angrepet. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway