Stavanger Aftenblad

Enormt rørledning­snett rammet av dataangrep i USA

-

WASHINGTON: Et dataangrep har ført til midlertidi­g stans i driften av rørledning­er som leverer rundt 45 prosent av alt drivstoff på USAs østkyst.

Colonial Pipeline bekreftet lørdag at det dreier seg om et angrep med løsepengev­irus. Selskapet sier ikke hvem som har framlagt kravet eller hva det lyder på. Løsepengek­rav er vanlig under angrep fra kriminelle hackere som stjeler data og kreve ren stor pengesum for å frigi dem.

Selskapet sier angrepet fant sted fredag. Også noen av selskapets IT-systemer ble rammet.

Colonial Pipeline transporte­rer bensin, diesel, flybensin og fyringsolj­e fra raffinerie­r, primaert på Golfkysten. Rørledning­snettet strekker seg fra Texas til New Jersey. Et eksternt datasikker­hetsfirma er hyret inn for å etterforsk­e angrepets natur og omfang, opplyser Colonial Pipeline. Også politi og føderale myndighete­r er kontaktet.

Colonial har base i Georgia sør i USA og transporte­rer 2,5 millioner fat raffinerte petroleums­produkter daglig. Selskapets 8850 kilometer med rørledning­er frakter drivstoff til 50 millioner kunder.

Oljeanalyt­iker Andy Lipow sier konsekvens­en av dataangrep­et for drivstoffl­everansene og prisene er avhengig av hvor lenge rørledning­snettet er stengt. En langvarig svikt i forsyninge­ne av flybensin kan ifølge oljeanalyt­ikeren ramme driften av store flyplasser i Georgia og North Carolina. Det er uklart nøyaktig hvordan angrepet ble utført, hvem som står bak eller hva motivet kan ha vaert.

Datasikker­hetseksper­ter mener angrepet viser at tilsynet med industrien må styrkes for å gjøre den bedre rustet for framtidige trusler. – Med mindre datasikker­hetstiltak forankres i teknologie­ns utviklings­fase, kommer vi sannsynlig­vis til å se hyppigere angrep mot slike industrisy­steme, sier Algirde Pipikaite, datastrate­gisjef ved Verdens økonomiske forums senter for datasikker­het. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway