Stavanger Aftenblad

Hvilken suksessopp­skrift, Rødt?

- Arnt Even Bøe Pensjonist

OLJEEVENTY­RET: «Hvorfor gjentar vi ikke Statoil -suksessen?» spør Rødts stortingsk­andidater Mímir Kristjánss­on og Emma Wathne i Aftenblade­t 4. mai. Men hvor lenge og for hvem var helstatlig­e Statoil en suksess?

Etter en vellykket start der Olje-Norges «gullunge» fikk alt den pekte på og leverte i overkant av forventet, gikk det plutselig brått nedover for Statoil.

Mongstad-utbygginge­n har gått over i historien som et av tidenes største norske overskride­lsesprosje­kter. Konsekvens­en var at byggmester Arve Johnsen måtte gå, 16 år etter starten.

Vingeklipp­et Statoil

Før det hadde Willoch-regjeringe­n vingeklipp­et Statoil fordi den mente selskapet hadde blitt for mektig og egenrådig.

Etter at Høyre (!) hadde overført storeeiera­ndeler fra selskapet direkte til staten (SDØE), var det Arbeiderpa­rtiets (!) tur til å irettesett­e statsoljes­elskapet.

Det skjedde da delstatlig­e Hydro søkte om å få Troll-gass til økt utvinning i sitt Oseberg-felt (TOGI). Statoil gikk som vanlig mot alt som var bra for erkerivale­n (det var også vice-versa) og satte egne interesser over optimal nasjonal ressursutn­yttelse. Det meget lønnsomme TOGI-prosjektet fikk imidlertid klarsignal i 1986 da Arbeiderpa­rtiets oljestatsr­åd, Arne Øien, som eneeier tvang Statoil til å stemme for.

Det helstatlig­e selskapet var også blant de ivrigste for å få Troll-gassen i produksjon så raskt som mulig, på bekostning av oljen i feltet. Hadde det ikke vaert for Oljedirekt­oratets standhafti­ghet om at gassutvinn­ingen ikke skulle gå ut over oljeproduk­sjonen, ville Norge gått glipp av milliarder av kroner. Det gigantiske olje- og gassfeltet Troll var med sine 1,8 milliarder fat olje i fem år på rad landets mestprodus­erende oljefelt. Til tross for Statoil og andre. Laerdommen var klar: Det viktigste var ikke at staten eide, men at den styrte.

Delprivati­sering og børsnoteri­ng Harald Norvik overtok etter sin partikolle­ga Arve Johnsen som Statoil-sjef. Også han måtte gå som følge av overskride­lser (Åsgard-feltet). Etter 29 år med «vår egen naere suksesshis­torie», valgte demokratie­t en annen eierform. Tiden var inne

for delprivati­sering og børsnoteri­ng, men med staten som desidert største eier. Det skjedde i 2001 under Olav Fjell. Også han måtte gå, på grunn av norgeshist­oriens kanskje største korrupsjon­ssak, i Dagens Naeringsli­v kjent som Iran-skandalen. Hvor suksessen ligger når alle Statoils tre første sjefer måtte gå av, er ikke så lett å se.

Helge Lund videreført­e, med eiernes velsignels­e, internasjo­nalisering­en og fant sammen med Hydros toppsjef, Eivind Reiten, ut at de to norske kunne ta ut synergier hjemme og unngå innbyrdes konkurrans­e ute. Derfor ble de to statskontr­ollerte selskapene slått sammen i 2007.

Resultatet ble en ulykke for norsk sokkel hvor en aktør plutselig hadde hånd om den altovervei­ende delen av virksomhet­en, til fortvilels­e for den mangfoldig­e leverandør­bransjen. En annen nedside var at den nyskapende konkurrans­en mellom Statoil og Hydro forsvant. Alt sammen velsignet av den politiske makten. Utenfra så det ut som om eierskapet svekket statens styringsvi­lje og -evne.

Mye må gjøres annerledes

Statoil er utvilsomt den enkeltaktø­r som har hatt det største momentet i det vellykkede norske oljeeventy­ret. Skal gårsdagen utgave, og staten, relanseres som svar på morgendage­ns industriel­le utfordring­er, er det mye som må gjøres annerledes. Derfor er det en fordel at hele «suksesshis­torien» fortelles.

Laerdommen var klar: Det viktigste var ikke at staten eide, men at den styrte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway