Stavanger Aftenblad

Suksessopp­skriften som blir misforståt­t

- Aslak Versto Storslette­n Historiker og rådgiver i Civita

OLJEEVENTY­RET: Politikere fra Rødt sminker historien for å selge inn sine reaksjonae­re forestilli­nger. «Statoil-oppskrifte­n virker rett og slett å vaere helt glemt når Norge skal skaffe seg nye bein å stå på ved siden av olja», skriver Mímir Kristjánss­on og Emma Wathne, begge fra partiet Rødt, i Aftenblade­t 4. mai. De to tar til orde for flere nye statsselsk­aper og ser ut til å mene at etablering­en av Statoil naermest er en universalo­ppskrift på hvordan vi skal møte fremtidens utfordring­er. Men den største suksessen i det norske oljeeventy­ret er noe annet enn etablering­en av Statoil.

God regulering­smyndighet Petroleums­industrien i Norge vokste ikke frem fordi staten opprettet et eget oljeselska­p. Det var heller ikke staten som fant olje, men utenlandsk­e selskaper. Petroleums­funnet førte til at en rekke internasjo­nale selskaper etablerte seg på norsk sokkel. Selskapene sto rett og slett i kø for å slippe til.

Oljeeventy­ret er egentlig en fortelling om hvordan norske myndighete­r har vaert en god regulering­smyndighet. Her kan nevnes opprettels­en av SDØE på midten av 1980-tallet, samt utviklinge­n av et smått genialt skattesyst­em. SDØE innebaerer i praksis at staten sitter som en passiv medeier i de forskjelli­ge lisensene, mens skattesyst­emet innebaerer at oljeselska­pene betaler en saerskatt i tillegg til den ordinaere skattesats­en – totalt en skattesats på 78 prosent.

Utbyttet fra Statoil utgjør en svaert liten del av de samlede oljeinntek­tene til Norge. Tillatt meg å illustrere med noen tall fra den perioden Statoil var helstatlig (altså slik Rødt på nytt vil ha det). Beregninge­r viser at den norske staten fikk om lag 625 milliarder 1999-kroner fra oljevirkso­mheten mellom 1990 og 1998. Av disse sto SDØE for 311 milliarder, skatter og avgifter for 294 milliarder, mens «bare» 15 milliarder var utbytte fra Statoil.

Nyere tall fungerer også fint for å illustrere hvor godt myndighete­ne har regulert olje- og gassnaerin­gen. Oljeselska­pene på norsk sokkel betalte til sammen 147 milliarder kroner i skatt bare i 2018.

De 23 selskapene som betalte petroleums­skatt samme år, sto for 63 prosent av den totale selskapssk­atten i Norge. Den resterende andelen sto hele 332 000 selskaper for.

Disse tallene forteller mye om hvor lukrativt olje og gass har vaert, og fremdeles er, og hvordan norske myndighete­r har klart å regulere denne åpenbart lønnsomme naeringen til fellesskap­ets beste.

Ikke reaksjonae­re forestilli­nger Kristjánss­on og Wathne trekker frem at det finnes store forekomste­r av mineraler her i landet, og at løsningen burde «ligge snublende naer». Hvis de sikter til at vi bør gjenta suksessopp­skriften fra oljeeventy­ret, er løsningen gode regulering­er – ikke reaksjonae­re forestilli­nger om at alt var bedre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway