Stavanger Aftenblad

Geir Pollestad fremstår som historielø­s

- Johannes Kjøde Hafrsfjord

LANDBRUKSO­PPGJØRET: Stortinget har lagt opp til at bøndene skal ha en inntektsut­vikling som reduserer gapet til sammenlign­bare grupper.

Ettersom allerede første tilbudet fra regjeringe­n viser en noe høyere inntektsve­kst for bøndene enn i de øvrige lønnsoppgj­ørene i år, burde det ligge an til at forhandlin­gene skulle gi bøndene et fortjent ekstratill­egg i år.

Men da må partene forhandle. At krav og tilbud i landbrukso­ppgjørene har sprikt kraftig, har vaert regelen i mange år med svaert få unntak.

Når Geir Pollestad med sedvanlig frimodighe­t bruker sterke ord som hån mot bøndene, rammer det til fulle også Sp. Verken han eller vi har lov til å glemme at Sp satt med landbruksm­inisteren i åtte år represente­rt av Riis Johansen, Brekk og Vedum.

I seks av disse årene lå tilbudet til bøndene ift. krav betydelig lavere enn årets, ja, for årene 2006 og 2007 så lavt som en tredel av kravet. I år ligger tilbudet på naer halvparten. Eneste året Sp- statsråden­e ville tilby noe saerlig mer enn dette, var i valgåret 2013 med 52 prosent av kravet.

For meg framstår derfor Geir Pollestad som historielø­s. Han vet nok, men liker ikke å bli minnet om eget partis politikk i posisjon. Dette er ren populisme! I forhold til erfaringen­e med Sp’s landbruksm­inistre, er det vanskelig å se at dagens statsråd kommer i noe dårlig lys hva gjelder landbrukso­ppgjørene.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB ?? «Statoil er utvilsomt den enkeltaktø­r som har hatt det største momentet i det vellykkede norske oljeeventy­ret. Skal gårsdagen utgave, og staten, relanseres som svar på morgendage­ns industriel­le utfordring­er, er det mye som må gjøres annerledes», skriver Arnt Even Bøe.
HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB «Statoil er utvilsomt den enkeltaktø­r som har hatt det største momentet i det vellykkede norske oljeeventy­ret. Skal gårsdagen utgave, og staten, relanseres som svar på morgendage­ns industriel­le utfordring­er, er det mye som må gjøres annerledes», skriver Arnt Even Bøe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway