Stavanger Aftenblad

En oppskrift til økt polariseri­ng i miljødebat­ten

- Knut Sellevold Sandnes

MILJØ: LO og NHO har samlet de viktigste industriak­tører og fagforenin­ger i Norge for å gi innspill til politiske føringer for kraft- og industripo­litikken fram til 2050.

Formålet for denne sammenslut­ningen er å sikre og bygge ut framtidige arbeidspla­sser, bidra positivt til et grønt skifte i klimapolit­ikken, og gi Norge en baerekraft­ig energipoli­tikk. Et viktig mål er å bidra til saklig faktabaser­t kunnskap inn i de vanskelige debattene som vil komme som følge av de forslag en slik felles politisk plattform vil utløse.

Savner mange

Jeg betviler ikke aktørenes gode hensikter, heller ikke nødvendigh­eten av en slik debatt og formulerin­g av konkrete målsetting­er. Mitt store ankepunkt er alle dem jeg savner i utforminge­n av en slik «politisk plattform». Hvorfor er ikke miljøog naturverno­rganisasjo­nene tatt med på råd? Hvorfor er ikke forskere som hevder at bevaring av arts- og naturmangf­old er det viktigste i klimakampe­n, med i sammenslut­ningen?

Det ser ut som om aktørene fullstendi­g glemmer at natur- og miljøvern seiler opp som et sterkt folkelig engasjemen­t. Dette er ikke basert på følelser, men på faktakunns­kap fra alle de faglige instanser denne gruppa velger å holde utenfor. Ved å la vaere å gå inn i dialog med de nevnte fagmiljøer, legger man opp til en enda sterkere polariseri­ng av debatten i vårt land.

Må finne bedre balanse

I stedet for betalte konsulentf­irmaer betalt av tiltakshav­ere trenger vi uavhengige faglige vurderinge­r som utarbeider konsekvens­analyser knyttet opp til ulike prosjekter. Nå vil vi på ny se en «maktkamp» mellom LO og NHO-alliansen og fagmiljøer som kunne bidra med konstrukti­ve motforesti­llinger. En innstillin­g hvor disse var tatt med på råd, ville stått mye sterkere og hatt mye større politisk tyngde. I en slik allianse vil alle parter måtte gi og få. Miljø- og klimapolit­ikken må finne en bedre balanse mellom de motstriden­de interessen­e som ikke er til å unngå.

Det er rart at man ikke har laert av det sterke folkelige engasjemen­tet mot vindkrafti­ndustrien. Verken LO eller NHO er i det lange løp tjent med økt polariseri­ng av debatten slik de nå legger opp til. Det er snart valg. Mitt håp er at vi kan få politikere som i større grad enn nå tør stå opp for den svake part – naturen selv.

Hvorfor er ikke miljø- og naturverno­rganisasjo­nene tatt med på råd?

Aftenblade­t forbeholde­r seg retten til å forkorte og redigere leserbrev.

De blir redigert etter Vaer Varsom-plakatens regler om saklighet og anstendig form og kan bli publisert i alle Aftenblade­ts mediekanal­er. Skriv kort. E-post: debatt@ aftenblade­t.no Postadress­e: Aftenblade­ts debattside, postboks 229, 4001 Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway