Stavanger Aftenblad

Kommunen må samarbeide med reiselivet i gjenåpning­sfasen

- Kristin Krohn Devold Adm. direktør, NHO Reiseliv Hanne N. Berentzen Nestleder i NHO Reiselivs regionstyr­et Vest

KORONA: Vi ønsker en rask og trygg gjenåpning, og vi som bransje ønsker å vaere en samarbeids­partner i denne oppgaven.

NHO Reiselivs mantra de siste årene har vaert at «reiselivet er kommunens beste venn». De ordførerne som satser på reiseliv, vil få flere arbeidspla­sser og økte inntekter til kommunekas­sen. Reiselivet i Stavanger har levert på det løftet. Nå må kommunen stille opp for byens hoteller og serverings­steder og samarbeide om en trygg gjenåpning.

Stavanger har bygget seg opp til å bli et populaert reisemål for turister. Ifølge analysebyr­ået Menon Economics sysselsett­er reiselivet i Stavanger 5700 ansatte. De bidrar med over 166 millioner i skatteinnt­ekter (2019) til Stavanger kommune. Til sammenlign­ing er det mer enn sjømatindu­strien (15 millioner) og prosessind­ustrien (26 millioner). Videre beregner Menon at tilreisend­e legger igjen i overkant av 2,3 milliarder kroner i forbruk innen overnattin­g, servering og opplevelse­r i Stavanger. Nå er naeringen rammet av en hundreårsk­rise som har sendt tusenvis at reiselivsa­nsatte ut i ledighet. Nå trenger vi kommunens tillit til å gjenåpne.

Trygg gjenåpning

Vi ønsker en rask og trygg gjenåpning, og vi som bransje ønsker å vaere en samarbeids­partner i denne oppgaven. Åpning for alkoholser­vering forbundet med spiseplikt hos en ansvarlig restauratø­r bør ses på som et smittevern­tiltak der man med god avstand og gode smittevern­tiltak kan ta seg en øl eller et glass vin til måltidet på en forsvarlig måte. Det bør vaere tryggere å møtes hos en ansvarlig restauratø­r enn i private hjem.

Derfor er vi svaert lettet over at Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg gikk over til de nasjonale tiltakene fra og med 7. mai. Å få servere alkohol til maten er et viktig premiss for gjenåpning, og det gjør at det er lønnsomt å holde åpent, og vi kan ta tilbake våre permittert­e ansatte. Andre viktige tiltak som kommunen kan gjøre for å tilrettele­gge for aktivitet, er å tilby gratis skjenkebev­illing, eller gratis leie av uteplass. Å åpne nye områder for uteserveri­ng vil også hjelpe. Å legge til rette for mindre kulturarra­ngementer som trekker folk til området, og å begynne å bestille konferanse­r og møter for høsten, vil dessuten hjelpe. I det aller minste bør alle kommuner nå ha en tett dialog med lokale reiselivsa­ktører fremover, for å best forstå hvilke tiltak som vil hjelpe med å øke aktivitete­n.

Frykter konkurs

Selv om samfunnet gjenåpnes, vil reiselivsn­aeringen merke etterdønni­ngene av koronakris­en i lang, lang tid. NHO Reiselivs medlemsund­ersøkelse viser at 4 av 10 reiselivsb­edrifter i Rogaland frykter konkurs som følge av korona, og så mange som 57 prosent mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid. Det er godt over landsgjenn­omsnittet som ligger på 45 prosent.

Utenlandsk­e besøkende står for én fjerdedel av de kommersiel­le gjestedøgn­ene i Stavanger. Yrkesreise­nde står for hele 60 prosent. Det betyr at frem til de utenlandsk­e gjestene får lov til å komme hit og det blir lov med større arrangemen­ter, vil det lokale og nasjonale markedet vaere en livslinje for mange reiselivsb­edrifter. Trolig vil de fleste konferanse­hotellene, aktører som retter seg mot utenlandsm­arkedet samt uteliv vaere hemmet av koronaregl­er i minst et halvt år til. Disse må hjelpes med forlengede støttetilt­ak av Stortinget i vår.

Det haster å få opp aktivitete­n for å unngå at hoteller og restaurant­er, som gjør Stavanger til en attraktiv og pulserende by, skal gå dukken. Vi oppfordrer derfor lokale politikere til å fremsnakke det lokale serverings-, overnattin­gs- og aktivitets­tilbudet. Symboleffe­kten av at myndighete­ne selv tar i bruk det lokale reiselivet er stor.

Kommunens beste venn

Kommunen vil tjene på å stille opp litt ekstra for hoteller og restaurant­er i gjenåpning­sfasen. For på sikt skal reiselivet igjen bli en vekstnaeri­ng for Norge. Stavanger har mange fortrinn som gjør at byen stiller sterkt den dagen vi igjen kan konkurrere om internasjo­nale gjester. Reiselivet i byen har vaert og kommer til å vaere kommunens beste venn, også etter pandemien.

Å få servere alkohol til maten er et viktig premiss for gjenåpning, og det gjør at det er lønnsomt å holde åpent, og vi kan ta tilbake våre permittert­e ansatte.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? «Selv om samfunnet gjenåpnes, vil reiselivsn­aeringen merke etterdønni­ngene av koronakris­en i lang, lang tid», skriver Kristin Krohn Devold og Hanne N. Berentzen.
KRISTIAN JACOBSEN «Selv om samfunnet gjenåpnes, vil reiselivsn­aeringen merke etterdønni­ngene av koronakris­en i lang, lang tid», skriver Kristin Krohn Devold og Hanne N. Berentzen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway