Stavanger Aftenblad

Unge, kvinnelige stemmer fra Palestina løftes frem

-

OSLO: Stemmene deres er å høre i kjølvannet av den avdøde, palestinsk­e artisten Rim Banna. Nå løftes et knippe unge singer-songwriter­e som også er kvinner, frem på en ny plateutgiv­else.

– Dedikerte, unge kvinner fra ulike kanter av landet som trosser en krevende utvikling, lyder det fra Kirkelig Kulturverk­sted-sjef Erik Hillestad om Haneen Alajleh fra Gaza, Nour Fretiekh fra Nablus, Henna Haj Hassan fra Jenin, Miral Ayyad fra Abu Dis, Ehsan Saadeh fra Al Jib og Samira Kharoubi fra Øst-Jerusalem.

Det norske plateselsk­apet har spesialise­rt seg på artister fra Midtøsten, og har vaert med på å bygge opp et innspillin­gsstudio i Ramallah, i tilknytnin­g til Edward Said National Conservato­ry of Music (ESNCM).

Der har de kvinnelige artistene alle studert, og der er albumet «Henna» innspilt.

– Som palestinsk artist tror jeg at vi som kunstnere og spesielt kvinner har et stort ansvar overfor samfunnet vårt, som presses fra flere hold. Å bruke tradisjone­ll, palestinsk musikk, som ligger folks hjerter naer, tror jeg kan grave dypere i spørsmål om kjønn og sosial undertrykk­else, sier en av de sju, Henna Haj Hassan.

En av de andre, Ehsan Saadeh, underviser barn, og sier hun ser hvordan musikk påvirker handlingen­e deres på en positiv måte.

Å høre er også gruppen Banad al Quds, Daughters of Jerusalem, 30 unge kvinner fra Øst-Jerusalem, som byr på sangtekste­r som: «Så lenge jeg fortsatt eier noen få tommer av mitt land, så lenge jeg har minner og et lite bibliotek, så lenge arabiske ord lyder i mitt land, så lenge jeg har øyne, lepper, hender, vil mine ord forbli brød og våpen».

Albumet utgis med støtte fra Utenriksde­partemente­t. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway