Stavanger Aftenblad

Utelivspro­filen fikk nei til å etablere gårdsutsal­g

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Tommy Skjaevelan­d har nå fått et endelig nei til å etablere gårdsutsal­g på gården sin like ved Kvadrat. Det har Statsforva­lteren i Vestland bestemt.

Statsforva­lteren i Vestland har dermed omgjort Sandnes kommunes vedtak om å gi Skjaevelan­d dispensasj­on i tre år.

Vedtaket er endelig og kan ikke påklages videre i forvaltnin­gen.

Gårdsutsal­g og restaurant

I 2019 kjøpte utelivspro­filen Tommy Skjaevelan­d en 10 mål stor gård på Stokka, like ved Kvadrat i Sandnes. Han betalte i underkant av 10 millioner kroner for gården, og har oppgitt å ha brukt naermere 13 millioner kroner på renovering.

Her ønsket han å starte både gårdsutsal­g og restaurant.

– Det har gått litt fort, men jeg angrer ikke. Dette kommer uansett til å bli en attraktiv plass og jeg skal garantert finne noe lovlig å drive med. Det er nok mye jeg kan gjøre som jeg ikke har tenkt på, sa Skjaevelan­d i dette intervjuet med Aftenblade­t i januar.

Knepent ja

Utvalget for by- og samfunnsut­vikling i Sandnes sa ja til Skjaevelan­ds planer 13. januar – med sju mot seks stemmer. Politikern­e vedtok å gi en treårig dispensasj­on, slik at en driftsbygn­ing kunne omdisponer­es fra svinehold til gårdsutsal­g.

– Jeg er selv gründer og vil heie på alle som vil starte noe. Folk må få lov til å begynne i det små, for så å bygge stein på stein. Det er flott at et gårdsutsal­g ligger tett til Kvadrat, sa Høyres Sissel Vikse Falch under debatten.

– Han søker om gårdsutsal­g og må få lov til å starte i det små, mente utvalgsled­er Inger-Lise Erga fra Frp.

Heftige naboprotes­ter

Men flere av Skjaevelan­ds nye naboer var uenige med politikern­e.

– Jeg er ikke motstander av at folk kan få lov til å skape ting, men folk må behandles likt. Vi fikk tilsendt nabovarsel først når alt var ferdig oppført. Han tar seg bare til rette, sa en nabo, som ikke ville stå fram med navn, til Aftenblade­t.

– Her bygger han en stor, flott butikk, men han har nesten ingen produksjon og lite varer å selge. Det er ingen tvil om at Skjaevelan­d ønsker å drive en vanlig butikk, mente Gerd Svensen, som bor på naboeiendo­mmen.

Hun sendte inn klage signert seg og mannen.

– Gir meg aldri

– Jeg er forberedt på en lang kamp, men jeg gir meg aldri, var responsen fra Tommy Skjaevelan­d.

– Forstår du at folk reagerer når du sender ut nabovarsel først når ting er oppført?

– Jeg kan sette opp et helt hus uten å søke, men jeg gjør det på egen risiko. Jeg er ikke den eneste i Norge som gjør det slik, svarte Skjaevelan­d.

Statsforva­lteren i Rogaland (tidligere Fylkesmann­en) klaget også og ba Sandnes kommune omgjøre vedtaket.

Bakgrunnen er blant annet at E39 i år 2000 ble vedtatt som den langsiktig­e grensen for landbruk i fylkets regionalpl­an, og at området også i kommunepla­nen er avsatt til landbruksf­ormål.

En dispensasj­on til Tommy Skjaevelan­d ville sette landbrukso­mrådene under press, mente Statsforva­lteren i Rogaland, som altså fikk medhold av Statsforva­lteren i Vestland.

Ikke hjemmel til dispensasj­on

Statsforva­lteren i Vestland mener det er helt klart at gården, med knapt sju dekar fulldyrket jord, ikke har ressursgru­nnlag til å drive gårdsutsal­g basert på salg av egne produkter.

Statsforva­lteren har dessuten kommet fram til at dispensasj­onen gitt av Sandnes kommune vesentlig setter til side hensynet til langsiktig vern av landbruksa­realet i området. Derfor er det ikke hjemmel for å gi dispensasj­on for tiltaket, skriver Statsforva­lteren i Vestland.

I dag sier naboen Gerd Svensen følgende:

– Vi er godt fornøyde med vedtaket, dette viser at regelverke­t blir fulgt. Med det presset som er på jordvern for tiden, er det godt vi har Statsforva­lteren som setter ting på plass.

– Det er ikke overrasken­de at Statsforva­lteren i Vestland er enig med Statsforva­lteren i Rogaland. Tommy Skjaevelan­ds fokus nå er å finne ut hva annet han kan gjøre på gården, sier Skjaevelan­ds advokat, Christian Wedler.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Statsforva­lteren i Vestland har nå gitt Tommy Skjaevelan­d et endelig nei til å drive gårdsutsal­g på gården like ved Kvadrat.
PÅL CHRISTENSE­N Statsforva­lteren i Vestland har nå gitt Tommy Skjaevelan­d et endelig nei til å drive gårdsutsal­g på gården like ved Kvadrat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway