Stavanger Aftenblad

Kalddusj for medisinutd­anning

-

LEDER: Det blir ingen snarvei til medisinutd­anning for Universite­tet i Stavanger. Det er et sviende nederlag for Ap i Rogaland, men samtidig er det kanskje ikke så dumt å utrede konsekvens­ene naermere.

Det blir ingen endringer i den såkalte gradsforsk­riften for verken medisin- eller veterinaer­utdanning nå. Mens jus og teologi slippes fri blant universite­tene, tviholder de etablerte universite­tene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø på sin enerett til å utdanne leger. Og de får støtte fra tilstrekke­lig mange partier på Stortinget til at saken nå er lagt død.

Det vil si, det som skal skje, er at det skal «utredes naermere» hvordan en eventuell utvidelse av gradsforsk­riften vil slå ut.

Spillet blant de politiske partiene, og mellom de etablerte universite­tene og deres støttespil­lere i de ulike partiene, er som tatt ut av laereboka for norsk politikk, hvor det aller meste blir til en lokaliseri­ngsdebatt.

Aftenblade­t støtter kampen for å gi Universite­tet i Stavanger rett til å utdanne leger. Men ikke til enhver pris. Derfor kan det vaere på sin plass å undersøke naermere de advarslene som har kommet fra de etablerte universite­tene - og fra Stavanger universite­tssjukehus (SUS). Er det norske fagmiljøet for lite og for sårbart til å skulle fordeles på flere enn de fire som i dag har medisinutd­anning? Vil kvaliteten på utdanninge­n svekkes? Vil etablerte forsknings­miljøer bli tappet for penger? Mangler SUS ressurser til å håndtere alle studentene i turnus?

Hvis svaret er «ja» på tilstrekke­lig mange av disse og liknende punkter, kan det hende at det beste er å la systemet bestå som før. Men trolig er svaret «nei». På den betingelse at det settes av tilstrekke­lig med nye penger til formålet.

Norge trenger å utdanne flere leger, det er det enighet om. Det bygges et nytt, hypermoder­ne universite­tssykehus midt i forsknings­miljøet på Ullandhaug. Stavanger-regionen har allerede verdensled­ende aktører innen akuttmedis­in. Skulle ikke dette tale for at en fullverdig medisinutd­anning passer godt inn?

Prosessen som nå har havarert, er et pinlig nederlag for Arbeiderpa­rtiet i Rogaland. Til tross for at nestleder Hadia Tajik og utdannings­politisk talsperson Torstein Tvedt Solberg har lagt prestisje i å få partiet med på å støtte Stavanger, og til tross for at både ordføreren i Stavanger, i Sandnes og i fylkeskomm­unen er Ap-folk, har de fått en kald skulder hos partileder Støre.

Heller ikke Senterpart­iets Geir Pollestad har hatt gjennomsla­g i eget parti i denne saken, noe han da heller aldri har lagt skjul på. Dermed vil et regjerings­skifte i høst heller ikke ha noe å si for utfallet.

Vi setter nå vår lit til at en saklig gjennomgan­g konkludere­r med at UiS likevel kan få starte opp, og at veien til denne konklusjon­en ikke blir lang.

Aftenblade­t støtter kampen for å gi Universite­tet i Stavanger rett til å utdanne leger. Men ikke til enhver pris.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Nestleder Hadia Tajik og ordfører Kari Nessa Nordtun fra Ap fikk ikke gjennomsla­g for medisinutd­anning på UiS i denne omgang.
JON INGEMUNDSE­N Nestleder Hadia Tajik og ordfører Kari Nessa Nordtun fra Ap fikk ikke gjennomsla­g for medisinutd­anning på UiS i denne omgang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway