Stavanger Aftenblad

Bollestads tomme ord

- Journalist

KOMMENTAR: «Vi må vinne hjertene for jordvernet», sier landbruksm­inister Bollestad. Men hva hjelper det? Kalbergsak­en demonstrer­er dobbeltmor­alen til fulle.

Det er umulig å vaere litt gravid. Enten er man det, eller så er man det ikke. Sånn er det i grunnen med jordvern også. Enten driver man med det, eller så gjør man det ikke. Regjeringe­n påstår at den driver med jordvern. Men er det sant?

Faktisk påstår regjeringe­n, ved landbruksm­inister Olaug Bollestad, at den jobber med en oppdatert jordvernst­rategi, seks år etter at en slik strategi ble formulert for første gang i 2015.

– Den aller mest grunnlegge­nde forutsetni­ngen for et aktivt, framtidsre­ttet norsk jordbruk og norsk matproduks­jon er at vi tar vare på matjorda – uten jord, ikke noe jordbruk. Jeg er glad for alt positivt engasjemen­t for matjorda vår. Økt bevissthet rundt verdien av å ta vare på dyrket jord er viktig, og det gir resultater, sa Bollestad da hun 5. mai fikk overlevert en rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi, NIBIO.

Statens mange ansikter

Seks uker tidligere, den 22. mars, hold Bollestad til og med en tale. Det var på seminaret med tittelen «Jordvern Norge»: «Vi trenger kommuner, fylkeskomm­uner, innbyggere, naeringsli­v og organisasj­oner som har kunnskap om jordvern for at vi skal klare å bevare jord og sørge for økt matproduks­jon i årene framover. Vi må rett og slett «vinne hjertene for jordvernet», sa hun.

Omtrent samtidig med at Bollestad fikk overlevert NIBIO-rapporten, satte en annen gren av staten, nemlig Statsforva­lteren i Rogaland, seg ned med folkevalgt­e fra Time kommune til meklingsmø­te. Tema: En stor nedbygging av jordbruksj­ord for å få plass til et datasenter, en batterifab­rikk og annen kraftkreve­nde industri på Kalberg, naer Kvernaland.

Time kommunesty­re har nemlig med én stemmes overvekt sagt ja til planene, etter at en uavhengig representa­nt snudde og bestemte seg for å si ja. Meklingen endte med at enkelte områder ble tatt ut av planen, men i det store og hele var resultatet nedslående for de mange som har engasjert seg mot utbygginge­n.

Visjoner om arbeidspla­sser og skatteinnt­ekter ble utslagsgiv­ende. Nå setter aksjoniste­ne og det politiske mindretall­et sin lit til en begrenset ankemuligh­et, eventuelt et sivilt søksmål. Ingrid Fiskå fra SV har også varslet lovlighets­kontroll av vedtakene i saken.

Søksmål og lovlighets­kontroll har, som alltid, et preg av desperasjo­n, en slags rituell siste sving før nederlaget er et ugjenkalle­lig faktum. Men jeg skjønner jo hvorfor det likevel kommer på bordet. Spriket mellom liv og laere i jordvernsp­ørsmålet er så iøynefalle­nde at det er vanskelig å ta inn over seg.

Grønnmalin­g

NIBIO-rapporten er ikke minst interessan­t fordi den utvider perspektiv­et på jordvern fra å handle kun om å beskytte matproduks­jon til å handle om naturmangf­old, samfunnssi­kkerhet og baerekraft.

De som ivrer for utbygginge­n, har forklart at det bare er mulig å bygge akkurat der, til tross for at det ligger andre og uproduktiv­e områder i naerheten. Det argumentet står fortsatt ikke til troende. Argumentet om at datasentre og batterifab­rikker er «grønn industri», er vel heller ikke blant de mest svømmedykt­ige, men likevel effektive rent retorisk. Hvem vil vel vaere imot «grønn industri»?

For øvrig kunne vi også i forrige uke lese at Smedvig-konsernet vurderer salg av datalagrin­gsselskape­t Green Mountain, en av interessen­tene bak Kalbergutb­yggingen. Smedvig, som til tross for at eierne sitter i London blir regnet som et lokalt selskap, ser ut til å ville ut av datasenter­bransjen. Meklergiga­nten Goldman

Sachs er hyret inn for å finne en kjøper. Hvem blir det? Neppe noen med norsk postadress­e.

Her ligger det med andre ord an til nok en overføring av profitt på norske fellesskap­sressurser (denne gang vannkraft) til utenlandsk­e kapitalkre­fter. Var ikke «lokale eiere» et argument for denne utbygginge­n?

Kalde fakta

Men tilbake til disse plagsomme jordvern-greiene. Bare noen korte fakta om tingenes tilstand: y 9,8 millioner dekar landbruksj­ord er i aktiv drift i Norge, altså med driftstils­kudd fra staten. Dette tilsvarer ca.

1,8 dekar jordbruksa­real per innbygger, noe som er på linje med øystater i Stillehave­t og land med mye ørken. y En fjerdedel av arealet ligger enten i eller mindre enn en kilometer fra en tettstedsg­rense. y Den beste matjorda ligger naer bebyggelse. 90 prosent av arealene naer tettsteder har klima som er egnet for matproduks­jon.

Bakteppet

Det er en illusjon og en avsporing å snakke om at det bare er å bytte jord mot jord. God matjord er et akutt knapphetsg­ode, det blir ikke mer av den. Når jordbruksa­realet i Norge har ligget temmelig stabilt de siste hundre årene, samtidig som 661.700.000 kvadratmet­er er bygget ned mellom 1949 og 2019, skyldes det nydyrking av mindre produktiv jord enn den som er bygget ned.

Av en eller annen grunn er det vanlig å sammenlikn­e slikt med fotballban­er. Så derfor: Dette tilsvarer 99.000 baner av samme størrelse som Anfield i Liverpool.

Dette er det faktiske bakteppet. Det er dette viktighete­n av Kalberg skal måles opp imot. Og viktighete­n av alle de andre enkeltsake­ne som fører til nedbygging av god jord. Enten det er snakk om nye boligområd­er, nye traseer for veibygging eller andre formål. Enten er jordvern viktig, slik statsråd Bollestad later til å mene, – eller så er det ikke. Det går ikke an å vaere litt gravid.

Spriket mellom liv og laere i jordvernsp­ørsmålet er så iøynefalle­nde at det er vanskelig å ta inn over seg.

 ?? GEIR SVEEN ?? Protester til ingen nytte? Utbygging av Kalberg har rykket ett skritt naermere etter mekling hos Statsforva­lteren.
GEIR SVEEN Protester til ingen nytte? Utbygging av Kalberg har rykket ett skritt naermere etter mekling hos Statsforva­lteren.
 ??  ?? Harald Birkevold
Harald Birkevold

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway