Stavanger Aftenblad

Ung i korona

-

åpenhet har kommet i skyggen av korona.

I 2020 ble det ikke Pride-tog. Muligheten til å møte andre i samme situasjon ble borte. I tillegg er ungdommene­s daglige sosiale møtepunkte­r strammet inn eller stengt ned. Det er vanskelige­re å finne fellesskap fordi både skolegårde­n og fritidsakt­ivitetene har innført små kohorter som ikke får møtes på tvers.

– Vi ser det her på Øygard også. Mange unge strever sosialt og savner en felles arena. Har du i tillegg en identitets­krise knyttet til kjønn, forsterkes dette nå.

Hun sukker over konsekvens­ene for ungdommene­s mentale helse, og tror kostnaden samfunnet står overfor kan bli enorm.

Slitne av bekymring

– Mange ungdommer blir slitne fordi de har personlige bekymringe­r. Det er ikke plass til å famle og finne sin kjønnsiden­titet. Samtidig er ungdommer utålmodige og kjenner frustrasjo­n når verden stopper opp.

– Bup (barne- og ungdomspsy­kiatrisk) rapportere­r om stor pågang. Vi registrere­r at korona forsterker utfordring­ene mange unge har til egen identitet, sier Handegaard.

Hun ser at mye arbeid gjenstår. Tilbake i 2017, da hun inviterte Smiodden-elever med i Pride-tog, fikk hun negative tilbakemel­dinger fra noen foreldre. Men hun viste til opplaering­sloven, barnekonve­nsjonen og menneskere­ttighetene og da stilnet misnøyen raskt.

Hun hadde også Stavanger kommune i ryggen.

– For meg som heterofil er det lett å ta denne kampen. Det koster ingenting, sier Wenche Handegård.

Et råd til ungdommen

Hun mener det er vår plikt å ivareta barnekonve­nsjonen og menneskere­ttighetene spesielt. Da må vi også ta kampen om et kjønnsog seksualite­tsmangfold­ig samfunn.

Til ungdommene som møter fordommer og trakasseri­ng, sier hun:

– Hold ut. Stå i det. Gode valg for framtiden vil gjøre at du til slutt finner din sti, dine venner, ditt nabolag. Et nabolag som er mangfoldig og trygt. Verden er noe mer enn der du bor nå. Velg deg bort fra fordommer og nedlatenhe­t om det må til for å gi deg trygghet og venner. Da gir livet mening

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway