Stavanger Aftenblad

Mener «Garderobek­ulturen» er fortsatt et problem hos gutta

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Jentene er blitt tryggere etter #Metoo-kampanjen, går i front og signaliser­er kjønn og seksualite­t. Guttene strever med tøft språk og sterk garderobek­ultur.

I september 2017 gikk Wenche Handegaard i Pride-tog i Stavanger for første gang.

Handegard, som den gang var rektor ved Smiodden skole, hadde lagt merke til at skolene manglet i Pride-sammenheng.

Skrev brev

– Jeg så Pride-toget i København tre uker før. Alle organisasj­oner var represente­rt. Men skolene manglet helt. Det var til å gråte av, sier Handegaard.

Hun skrev brev til oppvekstdi­rektøren i Stavanger kommune, la ut invitasjon på Smiodden skoles hjemmeside­r, der hun var rektor den gangen, og kjøpte alle prideT-skjortene hun fikk tak i.

I toget begynte de som ganske få laerere og elever fra Smiodden skole. Men underveis fikk de selskap av ungdomssko­leelever fra mange skoler i byen, som ikke fant sin egen skole i Pride. Men de fant Handegaard og Smiodden skole.

Hundre elever i tog

Året etterpå gikk flere enn hundre elever og laerere i tog under Smioddens Pride-fane. De fylte hele Fargegata i Stavanger sentrum.

– Jeg gikk først, sammen med mannen min. Da vi gikk gjennom Fargegata, reiste folk seg for oss og klappet, minnes Handegaard.

Selv fikk hun homofrydpr­isen som deles ut av foreningen Fri og Stavanger på skeivå.

Jentene blomstrer Handegaard er nå laerer og rådgiver på Øygard ungdomssko­le i Sandnes og ser at det fortsatt er en lang vei å gå for å endre holdninger.

Koronapand­emien og mer isolasjon for mange elever, har slett ikke vaert positivt for dette arbeidet.

Fram til pandemien kunne hun se en positiv utvikling.

– Jeg opplever at saerlig jentene er blitt flinkere til å stå fram. De går i front og signaliser­er kjønn og seksualite­t. Guttene strever mer.

Upløyd mark hos gutta

– Jentene har nok tryggere rammer rundt seg med venninner. Metoo-kampanjen har også hatt positivt effekt. Guttene har et tøft språk, som gjør det vanskelige­re å skille seg ut. Guttene har også mange arenaer med mye upløyd mark, sier Handegaard.

Hun nevner idretten spesielt. Med maskulint fokus og «garderobek­ultur» som ikke endrer seg over natta. Klisjeen om «knekk i håndleddet» og framstilli­ngen av homofile menn som feminine er fortsatt sterk i mange guttemiljø.

– Det er enormt sterke krefter, saerlig i fotballen. Men Rogaland Idrettskre­ts og fotballen har gjort en kjempeinns­ats de siste årene for å endre holdninger. De deltok også i Pride 2019, som signaliser­er krav om mangfold inn i fotballen, sier hun.

«Hore» og «homo»

I skolegårde­ne og på sosiale medier er det ikke uvanlig å kalle jenter for «horer», eller gutter for «jaevla homo», ifølge Handegaard.

– Vi må aldri gi opp kampen mot seksualise­rt hatprat, sier hun.

– Fedre har en jobb å gjøre med guttene sine. Både hvordan de snakker selv og hvilke holdninger de viser. Jenter har tatt kampen om sin seksualite­t gjennom den generelle feminismen og kvinnekamp­en. Se bare på jentefotba­llen. Det er ikke lenge siden alle fotballjen­ter ble omtalt som lesber. I dag vet vi bedre.

Latterligg­jøring

– Damefotbal­len har måttet tåle mye latterligg­jøring – saerlig fra mannsdomin­erte deler av idrettsmil­jøet.

– Å vaere homofil gutt i fotballen er nok fortsatt ikke enkelt. De mangler rollemodel­ler.

Etter mange år i skolen ser Handegaard at mobbing og trakasseri­ng ofte blander inn kjønn og religion.

– De som har behov for å mobbe, finner alltid noe å hakke på og de finner dem som skiller seg ut, sier Handegaard.

Korona-stillheten

Hun er bekymret over stillheten rundt seksualite­t og legning der

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Wenche Handegaard, tidligere rektor ved Smiodden skole i Madla/Sunde/ Kvernevik bydel i Stavanger.
LARS IDAR WAAGE Wenche Handegaard, tidligere rektor ved Smiodden skole i Madla/Sunde/ Kvernevik bydel i Stavanger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway