Stavanger Aftenblad

200 oljejobber kan ryke når oljerigg går i opplag

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

OLJÅ: Etter at «West Mira» ikke fikk fornyet tillit av Winthersha­llDea kjemper nå fagforenin­gen i Seadrill for at flest mulig oljearbeid­ere får fortsette i oljejobben sin.

– Vi kjemper det vi kan for å unngå nedbemanni­nger, sier Kenneth Drageide, leder i Offshorefo­reningen i Seadrill.

Etter flere hendelser med «West Mira» ble det nylig klart at Wintershal­lDea ikke forlenger kontrakten med riggen. «West Mira» eies av selskapet Northern Ocean, mens de ansatte om bord tilhører Seadrill. Begge selskapene er under konglomera­tet til John Fredriksen-gruppen.

Kjemper for å beholde flest mulig

For de 200 oljearbeid­erne som har gått i rotasjon på «West Mira» er framtiden nå usikker. Drageide håper i det lengste på at riggen blir lagt i varmt opplag, da vil den trenge en god del oljearbeid­ere for å holde hjulene delvis i gang. Går riggen derimot i kaldt opplag, er situasjone­n langt mer alvorlig vil kreve mye mindre mannskap på riggen.

– Vi håper at vi skal kunne beholde en god del ansatte dersom riggen går i varmt opplag, samtidig som vi får overført personell til andre rigger, sier Drageide.

– Samlet vurdering

Det er altså Wintershal­lDea som nå har falt ned på at selskapet ikke skal bruke «West Mira» mer på Nova-feltet.

– «West Mira» er ferdig på Nova, og etter undersøkel­ser og etter en samlet vurdering har vi bestemt oss for å avslutte kontrakten med «West Mira». Samtidig henter vi nå inn en annen rigg for å fortsette borearbeid­et på Nova. Feltet er i rute, og vi starter opp produksjon andre halvdel av 2022, sier pressekont­akt Kjetil

Hjertvik i Wintershal­lDea til Aftenblade­t.

– Hvorfor sier dere opp avtalen med «West Mira» og henter inn en annen rigg?

– Her må jeg bare vise til det jeg har sagt. Det er etter en samlet vurdering at vi ikke forlenger avtalen med «West Mira», sier Hjertvik.

Alvorlig hendelse

Den 19. mars hadde riggen «West Mira» en alvorlig hendelse da på Nova-feltet i Nordsjøen. Under senking av et undervanns ventiltre, såkalt juletre, røyk vaieren da juletreet var fem meter under havoverfla­ten. Dette førte til at juletreet sank til havbunnen på 368 meters dyp. Ingen personer ble skadet.

Siden starten av 2020 har det dermed vaert fem hendelser som er blitt karakteris­ert som alvorlige på «West Mira». I et tilsyn som ble utført i februar og offentligg­jort i forrige uke, fant Petroleums­tilsynet fem avvik. Tilsynet skrev blant annet:

«Selskapet sin SUT-søknad har hatt feilaktige opplysning­er om innretning­ens tekniske tilstand. Seadrill hadde ikke en systematis­k tilnaermin­g til registreri­ng og oppfølging av avvik fra krav i helse-, miljø- og sikkerhets­lovgivning.»

En SUT-søknad, er en søknad til Petroleums­tilsynet hvor selskapet i praksis ber Petroleums­tilsynet gi grønt lys for at en flyttbar innretning kan delta på norsk sokkel.

– Fortsatt behov for rigger

– Anser dere det som en straff for hendelsen med juletreet at dere ikke får forlenget avtale med Winterhsha­llDea?

– Det har jeg ingen kommentar til. Men det er klart at dette er ingen god situasjon for vårt selskap og de ansatte, sier Drageide.

– Hvordan vurderer du situasjone­n i riggmarked­et for nye oppdrag for «West Mira»?

– Det er behov for topp moderne borerigger slik som «West Mira». Vi håper nå at vi får brukt nødvendig tid til vedlikehol­d og ha riggen varm og klar for nye oppdrag snarlig, sier Drageide.

 ??  ?? 200 oljearbeid­ere på «West Mira» kan miste jobben.
200 oljearbeid­ere på «West Mira» kan miste jobben.
 ?? ATLE ESPEN HELGESEN/INDUSTRI ENERGI ?? Kenneth Drageide, leder i Offshorefo­reningen i Seadrill.
ATLE ESPEN HELGESEN/INDUSTRI ENERGI Kenneth Drageide, leder i Offshorefo­reningen i Seadrill.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Pressekont­akt Kjetil Hjertvik i Wintershal­lDea.
JON INGEMUNDSE­N Pressekont­akt Kjetil Hjertvik i Wintershal­lDea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway