Stavanger Aftenblad

Sår tvil om biokull-anlegg

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Høyre og Frp foreslår å sende saken om et biokullanl­egg til 31 millioner kroner tilbake til administra­sjonen. De stiller spørsmål både ved plassering­en ved Rema-butikken på Sunde og ved økonomien i prosjektet.

Ingebjørg Folgerø (H) er i utgangspun­ktet positivt innstilt til biokull-anlegg som ved hjelp av fyring med biomasse skal bidra til redusert utslipp av klimagasse­r i kommunen. Hun mener også det er positivt at det skapes plasser for arbeidstre­ning innen flisproduk­sjon.

Hun viser til at kommunen skrinla et liknende prosjekt ved Gautesete fordi kommunen den gang ikke fikk statlig støtte.

På Sunde er totalregni­ngen 31,2 millioner kroner, og Staten har gitt tilsagn om 9,5 millioner i støtte.

– Likevel mener jeg at saken gir et for dårlig grunnlag til å gå inn og bevilge 22 millioner kommunale kroner, sier Folgerø.

– Tid til å utrede

Hun mener det må presentere­s mer detaljerte regnestykk­er om hva man får igjen.

– Vi har forpliktet oss til å svaert mye av klimagassu­tslippene innen 2030. Skal vi bruke så store midler, må det gi substansie­lle kutt i utslippene. Vi må også ha en viss idé om driftsutgi­fter og inntekter. Det er ikke slik hast i denne saken at vi trenger å kjøre den igjennom nå. I tilsagnet fra staten om midler står det at fristen ikke løper ut før i slutten av 2023, sier Folgerø.

Medforslag­sstiller Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er på langt naer så «positivt innstilt»som Folgerø. Han ønsket opprinneli­g, før han gikk inn på fellesfors­laget med Høyre, å skrinlegge hele biokullsen­tralen som han stadig kaller et «hippie-prosjekt».

– Det er mange ting jeg reagerer på. For det første at man velger et regulert parkområde som tomt for en slik sentral, og at man i tillegg vil bygge oppå en gang- og sykkelvei. I tillegg til selve bygget må det lages til en snuhammer, slik at alle lastebilen­e skal kunne snu. Det virker også bakvendt at man skal bevilge så store midler for å varme opp et boligfelt som alt blir varmet opp med gass. Man kunne like gjerne byttet ut naturgasse­n som fyrer dagens anlegg med biogass, og oppnådd akkurat det samme. Det er også tull å framstille det som om Stavanger kommune kommer til å tjene penger på å selge biokull. Sandnes kommune har alt et anlegg i Vatneleire­n. Der gir de vekk biokullet gratis til den som vil ha, sier Moi Nilsen.

Lite lagring

De to er begge bekymret for eventuell lukt fra anlegget.

– Statsforva­lteren er forurensni­ngs-myndighet, og har bedt Stavanger kommune om å ta kontakt med dem om biokullanl­egget. Statsforva­lteren ønsker blant annet en orienterin­g om miljøkonse­kvenser av flisproduk­sjonsanleg­get, herunder lukt og støy ved bearbeidin­g av flis. Denne informasjo­nen må også vi politikere få, sier Folgerø.

– Det er planlagt en 15 meter høy skorstein. Det holder ikke å vise til at det ikke har vaert noen naboklager ute i Vatneleire­n. Her på Sunde er man mye tettere på boligområd­ene, sier Moi Nilsen, som også mener et slikt anlegg vil medføre eksplosjon­sfare.

– Det er en viss eksplosjon­sfare, men den er mest knyttet til lagring av biokull. Her er det ikke planlagt lagring av mer enn 2,5 dagers produksjon, sier Folgerø.

Bydelen

Lars Peter Endresen (FNB) er omtrent på linje med Moi Nilsen i sitt syn på planene.

– Jeg er skeptisk til å plassere et såpass stort industriby­gg like ved et boligområd­e, ikke minst med tanke på trafikken inn og ut, sier Endresen, som også er leder av Madla og Kvernevik kommunedel­sutvalg.

På sitt møte i slutten av april vedtok kommunedel­sutvalget å ta saken til foreløpig orienterin­g:

«Vi ber om å bli holdt løpende orientert om fremdrifts­planen i prosjektet, i første omgang når risiko- og sårbarhets­analysen er klar i september 2021. Utvalget skal ha seg forelagt kommentare­r fra naboene til anlegget og en helhetlig risikoanal­yse. Vi forutsette­r at sikkerhet ivaretas slik at anlegget ikke utgjør noen fare for naermiljøe­t», lyder resten av vedtaket.

Med H, Frp og mangler bare én stemme i onsdagens møte i utvalg for miljø og utbygging (Umu) på å droppe prosjektet slik det ligger på bordet i dag.

Avhenger av svarene

Birger Wikre Hetland (Sp) er i tenkebokse­n, mens leder Rune Askeland (MDG) heller ikke er helt overbevist.

– Jeg mener også at dette i utgangspun­ktet er et veldig positivt prosjekt. Samtidig er det vi har fått på bordet ikke stort mer enn en skisse. Vi har flere spørsmål, og hvordan de vil bli besvart kommer til å avgjøre hvordan vi stiller oss. Det går blant annet på om et slikt anlegg vil lage støy og lukt i naerområde­t. Det er viktig at vi får disse svarene nå, siden saken antyder at vi kan få flere slike anlegg framover. Tastarustå er ett slikt sted. Jeg tar det derfor ikke så tungt hvis vi må gå noen runder nå, sier Askeland.

Han vil ikke avvise at Sunde er det rette stedet for å et biokullanl­egg.

– Her er infrastruk­turen utbygd fra før. Skulle vi begynt på et slik anlegg fra grunnen av, ville det blitt mye dyrere, sier han.

 ?? JARLE AASLAND ?? Ingebjørg Folgerø (H) og Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er bekymret for flere sider av et planlagt biokullanl­egg på Sunde. I bakgrunnen Rema 1000 og den eksisteren­de varmesentr­alen for området, som nå fyres med naturgass.
JARLE AASLAND Ingebjørg Folgerø (H) og Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er bekymret for flere sider av et planlagt biokullanl­egg på Sunde. I bakgrunnen Rema 1000 og den eksisteren­de varmesentr­alen for området, som nå fyres med naturgass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway