Stavanger Aftenblad

Weatherfor­dansatt får ikke jobben tilbake

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

DOM: Han ble ansatt i oljeservic­eselskapet i 1988. Nå mister han jobben – og må betale arbeidsgiv­er 230.000 kroner etter rettssak.

Weatherfor­d Norge har i mange år slitt med lønnsomhet­en. Tilbake i 2014, da forrige oljekrise rammet naeringen, hadde oljeservic­eselskapet 1,5 milliarder kroner i omsetning. Weatherfor­d slet allerede med lønnsomhet­en og snart skulle omsetninge­n falle betrakteli­g.

Fra 2015 har driften gått i minus hvert år. Regnskapet i 2019 endte i pluss etter salg av et dattersels­kap. Samme år søkte morselskap­et konkursbes­kyttelse i USA – og fikk restruktur­ert gjelden. I 2020 rapportert­e konsernet et underskudd på 1,5 milliarder dollar.

Antall ansatte i Norge er siden 2014 redusert med flere hundre. Etter gjeldsforh­andlingene i USA fikk også dattersels­kapet i Norge krav om økt lønnsomhet. I tillegg stupte oljeprisen igjen i mars 2020 og i april ble det klart at Weatherfor­d Norge måtte i gang med en ny nedbemanni­ngsrunde.

Av 337 fast ansatte varslet ledelsen at inntil 12 ansatte kunne bli sagt opp, framgår det av en fersk dom fra Sør-Rogaland tingrett. Nedbemanni­ngen skulle følge prinsippen­e i tariffavta­len, og da at ansiennite­t kun kan fravikes ved saklig grunn.

Styret i Weatherfor­d Norge besluttet nedbemanni­ng. Blant de ni overtallig­e var en ansatt som har jobbet i selskapet siden 1990.

Han mente at oppsigelse­n ikke var saklig begrunnet. Hans 30 års ansiennite­t var ikke tilstrekke­lig vektlagt, mente han, og saksøkte selskapet.

Mannen var i en ulykke tidlig på 2000-tallet og har hatt behov for tilrettela­gt arbeid. I forbindels­e med oppsigelse­n var han uenig i selskapets vurdering av hans kompetanse, og påpekte at individuel­le og sosiale hensyn må gis vekt. Han viste også til at selskapet ikke har dokumenter­t arbeidsevn­en hans – og vil ha oppsigelse­n kjent ugyldig.

– God likt

Oljeservic­eselskapet påpeker at de har fraveket ansiennite­tsprinsipp­et med saklig grunn. Andre ansatte ble prioritert på grunn av formell kompetanse og erfaring, står det i dommen. Weatherfor­d har tilrettela­gt arbeidet hans siden ulykken, men dette koster mye, argumenter­er selskapet.

Retten påpeker at saksøker har betydelig ansiennite­t, med 32 år i selskapet, og at han risikerer å havne utenfor arbeidsmar­kedet resten av sitt yrkesaktiv­e liv hvis oppsigelse­n blir stående. Retten viser til at han har utført arbeidet sitt «under betydelig tilrettele­gging fra arbeidsgiv­er», og peker også på at arbeidsgiv­ers ansvar «ikke er ubegrenset» og at Weatherfor­d har «strukket seg langt i tilrettele­gge arbeidet».

Etter de siste års nedbemanni­nger har gjennomsni­ttlig ansiennite­t i selskapet økt. Gjennomsni­ttlig ansiennite­t er rundt 13 år og saksøker har 32 år. Selv om forskjelle­n er stor, er den «ikke påtakelig», skriver dommerne.

Han er godt likt av kolleger og arbeidsinn­satsen er god, men Weatherfor­d har likevel kommet til et punkt hvor det er rimelig at Nav overtar oppfølging­sansvaret, står det i dommen.

Vurderer anke

Dermed blir Weatherfor­d frikjent. Saksøker må også betale selskapets saksomkost­ninger. Her la advokaten fram et krav på 307.000, noe retten mener er for høyt og setter derfor summen til 230.000.

Advokat Bent Endresen har represente­rt den Weatherfor­d-ansatte i saken. Han forteller at de sterkt vurderer å anke.

– Dommen er ensidig og krenkende for en arbeider som har gitt bedriften 30 år av sitt liv. Retten har lagt subjektive synsinger til grunn som beviste fakta og rettens oppfatning­er av saken blir uriktig, sier Endresen.

 ??  ??
 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Advokat Bent Endresen, her fra en tidligere rettssak i tingretten, vurderer å anke dommen på vegne av sin klient.
JONAS HAARR FRIESTAD Advokat Bent Endresen, her fra en tidligere rettssak i tingretten, vurderer å anke dommen på vegne av sin klient.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway