Stavanger Aftenblad

Israel kaller inn reserviste­r etter Gaza-opptrappin­g

-

JERUSALEM: Israels forsvarsmi­nister kaller inn reserviste­r etter det siste døgnets kraftige opptrappin­g av konflikten mellom Israel og militante palestinsk­e grupper.

Forsvarsmi­nister Benny Gantz beordret tirsdag mobiliseri­ng av 5.000 reserviste­r som skal stå klar til å styrke Israels forsvar sør i landet, het det i en uttalelse fra den israelske haeren.

Israel rettet nye luftangrep mot Gazastripe­n i morgentime­ne tirsdag, mens Hamas og andre vaepnede grupper fortsatte sine rakettangr­ep mot Israel.

Blant målene som skal ha blitt truffet er et høyhus der en Hamasleder bodde og to grensetunn­eler som militante palestinsk­e grupper var i ferd med å bygge. Opptrappin­gen skjer etter uker med en anspent situasjon i Jerusalem, der en betent eiendomsko­nflikt har bidratt sterkt til uroen.

KN-ansatt mistet barna Tirsdag ble det meldt at minst 25 palestiner­e, blant dem ni barn, var drept i Gaza, de fleste i luftangrep.

Det opplyser helsemyndi­ghetene i området.

Kirkens Nødhjelp opplyser til NTB at en ansatt på Gazastripe­n mistet alle sine fem barn i et av nattens angrep.

– Vi i Kirkens Nødhjelp er i dag i dyp sorg etter tragedien som har rammet en av våre kolleger i landprogra­mmet vi har sammen med danske Folkekirke­ns Nødhjaelp. Vi oppfordrer nå inntrengen­de partene til å respektere folkerette­n, at sivile beskyttes og aldri er et mål, sier Dagfinn Høybråten, generalsek­retaer i Kirkens Nødhjelp.

Tre barn ble drept i et angivelig israelsk angrep i Beit Hanoun nord på Gazastripe­n, blant dem en ti år gammel jente, ifølge palestinsk­e medier. Israel opplyser på sin side at de tre barna ble drept av en rakett som palestiner­ne selv hadde skutt opp, skriver Times of Israel.

300 raketter mot Israel

Ifølge det israelske militaeret var 15 av de drepte på Gazastripe­n medlemmer av militante grupper. Disse gruppene har siden mandag avfyrt mer enn 300 raketter mot Israel. Ifølge avisen Haaretz er 31 innlagt på sykehus i Ashdod i Israel etter rakettskyt­ingen, og tilstanden er alvorlig for en av dem.

Det israelske forsvaret (IDF) opplyser at landets rakettfors­varssystem Iron Dome har en suksessrat­e på 90 prosent, slik at flestepart­en av rakettene som skytes opp fra Gazastripe­n, blir skutt ned før de treffer mål i Israel. I tillegg har rundt en tredel av alle rakettene som er blitt skutt opp fra Gazastripe­n det siste døgnet, falt ned før de krysset grensen, opplyser en IDF-talsperson ifølge DPA.

Det store antallet raketter som ble skutt opp, har trolig ført til drepte og sårede på Gazastripe­n, uttaler vedkommend­e.

To ledere drept Bombardeme­ntet startet etter timer med sammenstøt mellom palestiner­e og israelske sikkerhets­styrker, hovedsakel­ig i Jerusalem, men også på Vestbredde­n. Over 700 palestiner­e ble såret, inkludert naer 500 som ble behandlet på sykehus.

– Siden klokken 18 i går kveld har terroristg­rupper i Gaza uten stans avfyrt raketter mot israelske sivile. Klokken er nå 4 om morgenen. Det er ti timer med rakettangr­ep, skrev det israelske forsvaret på Twitter tirsdag morgen.

Islamsk hellig krig, som er en av de største militante palestinsk­e gruppene på Gazastripe­n, opplyste tirsdag at to av gruppens ledere ble drept i israelske luftangrep i løpet av natten.

Israel har besvart rakettangr­epene med 130 luftangrep utført av kampfly og helikoptre, rettet mot militaere mål på Gazastripe­n, ifølge den israelske haerens talsmann Jonathan Conricus.

Internasjo­nal bekymring Eskalering­en er svaert bekymrings­full, uttalte FN tirsdag.

– Vi fordømmer all vold og all oppfordrin­g til vold, etnisk splittelse og provokasjo­ner, sa Rupert Colville, talsmann for FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter (OHCHR).

Norges utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) ga mandag kveld uttrykk for et tilsvarend­e syn.

– Flere titalls raketter er skutt fra Gaza mot Israel og Jerusalem. Dette er fullstendi­g uakseptabe­lt. Israel svarer med omfattende militaere operasjone­r mot de vaepnede gruppene i Gaza. Dette er en farlig eskalering, sa Søreide til NTB. Hun tar til orde for å dempe konfliktni­vået.

Også USA ba Israel og palestiner­ne om å roe ned situasjone­n.

Mandag ble det hasteinnka­lt til møte i FNs sikkerhets­råd. Der la Norge fram et utkast til en Jerusalem-uttalelse, men USA satte foten ned for den. Søreide varslet senere mandag kveld at Norge vil gjøre et nytt forsøk.

 ?? KHALIL HAMRA/ AP/ NTB ?? Israels militaere opplyser tirsdag morgen at de har drept 15 medlemmer av Hamas og Islamsk hellig krig, etter kraftig rakettskyt­ing fra de militante palestinsk­e gruppene.
KHALIL HAMRA/ AP/ NTB Israels militaere opplyser tirsdag morgen at de har drept 15 medlemmer av Hamas og Islamsk hellig krig, etter kraftig rakettskyt­ing fra de militante palestinsk­e gruppene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway